HomeSocietatAlguns ajuntaments veuen amb recel les limitacions que puga comportar l’ampliació del...

Alguns ajuntaments veuen amb recel les limitacions que puga comportar l’ampliació del Parc dels Ports

Prop del 90% de les hectàrees d’Horta de Sant Joan que són dins el parc natural són de propietat de l’Ajuntament, però amb l’ampliació que ha presentat el GEPEC, la majoria de terrenys que s’inclourien són de titularitat privada. “Hem de parlar amb els particulars afectats i també amb diferents entitats culturals, conservacionistes i esportives per a prendre una decisió conjunta com a municipi”, planteja l’alcalde Jordi Martín. Tot i que l’alcalde reconeix que les hectàrees actuals són “suficients”, assegura que no han estat un obstacle per haver pogut fer una gestió forestal acurada o haver pogut mantenir camins i zones d’interès. Tot i això, Martín planteja que “si hi ha una ampliació, també hi hauria d’haver un augment del pressupost per a gestionar este terreny i un augment del personal” que treballa en la preservació del Parc Natural dels Ports.

D’altra banda, fonts de l’Ajuntament de Gandesa han reconegut que tenen dubtes arran de l’ampliació i, per això, necessitaran temps per a estudiar detingudament la proposta. La principal inquietud és que l’ampliació de l’espai protegit puga dificultar la gestió municipal d’alguns actius turístics de referència, com és el cas del balneari de la Fontcalda. També hi ha la incertesa sobre les possibles afectacions en la gestió forestal, ja que el municipi ha estat un dels pioners a implantar la xarxa de calor de la Diputació de Tarragona, abastint un conjunt d’edificis municipals amb una nova caldera de biomassa.
Altres municipis han rebut la proposta amb els braços oberts, com és el cas del Pinell de Brai. L’alcaldessa, Eva Amposta, destaca que “la proposta d’ampliació és de les poques bones notícies que han arribat al territori” en les darreres setmanes. “Els parcs naturals suposen un avenç socioeconòmic per a l’entorn, i està demostrat en xifres”, assegura l’alcaldessa, que destaca que es podria fer un gran pas endavant “en polítiques de conservació i preservació, apostant per valors com la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, a la vegada que es promouen activitats com el turisme sostenible o l’agricultura tradicional”.

L’ampliació inclouria també alguns terrenys de la Ribera d’Ebre, que afectarien els municipis de Miravet, Benissanet i Móra d’Ebre. Des de la capital de la Ribera d’Ebre han donat suport a la proposta, tot i que no inclou una gran superfície del terme municipal. “Estem considerant encara la proposta, però la veiem amb bons ulls, perquè suposa que arribe un actiu natural amb valor afegit al municipi, que es pot complementar amb altres declaracions com la reserva de la biosfera”, assegura l’alcalde, Joan Piñol. “Hem de treballar més amb la proposta, però la idea és donar-li suport”, ha reconegut.

En les properes setmanes, els ajuntaments tenen previst fer arribar les seues valoracions al GEPEC, que les inclouria a l’estudi tècnic que ha elaborat. L’entitat està oberta a modificar els terrenys que
s’han proposat inicialment amb la voluntat d’arribar a un acord de consens amb el territori i fer arribar una proposta unitària i amb el suport del territori a la Generalitat.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 21

Últimes notícies