HomeSense categoriaAlliberen al Delta noranta mil exemplars d'anguilons per augmentar la població local

Alliberen al Delta noranta mil exemplars d’anguilons per augmentar la població local

ACN Amposta .- Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’empresa Forestal Catalana han alliberat al delta de l’Ebre, aquest dimecres, 90.000 exemplars juvenils d’anguila en una nova campanya del pla de gestió i recuperació de la població d’aquesta espècie que es fa la Unió Europea. L’alliberament a les llacunes deltaiques faciliten el desenvolupament d’aquests anguilons abans que retornin al mar, convertides en anguiles platejades. Que puguin créixer, fer el viatge transoceànic fins al mar dels Sargassos, fer les postes i reproduir-se, garanteix la recuperació i millora de les poblacions locals d’anguila. Per aquest motiu, són els propis pescadors que financen el projecte.

L’alliberament el gestiona la direcció general de Pesca i Afers Marítims i la d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, així com l’empresa pública Forestal Catalana i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Els 90.000 exemplars juvenils d’anguila s’han soltat a la llacuna de l’Aufacada, el Clot de l’Encanyissada i la Finca del Violí, al delta de l’Ebre. 

Com ha explicat el tècnic d’Agricultura, Jesús Gómez, és la primera que les campanyes d’alliberament del pla de gestió de l’anguila a Europa que es concentra a llacunes deltaiques. “Hi tenen més alimentació i més capacitat de supervivència”, ha assegurat. “Els estudis demostren que s’aconsegueix una supervivència i un creixement més gran que al riu”, ha afegit. 

Els 90.000 anguilons que s’han soltat procedeixen de l’empresa valenciana Acuicultura, on es fa reproducció d’aquesta espècie. Les anguiles s’han alliberat amb un pes d’entre 1 i 3 grams. S’estaran a les llacunes entre 4 i 6 anys fins que assoleixen un pes entre 200 i 400 grams, que serà quan estiguin preparades per migrar al mar de Sargasso, a camí entre Europa i les Estats Units. 

La població d’anguila a Europa estava reduint-se de manera preocupant i es va desplegar el pla de gestió per aturar aquesta regressió. Es fa a tots els països de la Unió Europea, on s’obliga a garantir un pla de pesca sostenible. La pesca d’anguila petita està prohibida, no es pot capturar si no fa més de 60 o 70 grams i cal fer estrictes controls, a més de repoblar l’espècie quan acaba la temporada de pesca. 

De moment, es complicat determinar com està evolucionant el pla perquè la població d’anguila a Europa es controla amb “estoc únic“. Com les anguiles de tot el continent migren al mar del Sargassos i després retornen, els còmputs de població són unificats. “No es pot controlar com si es fes a un riu. El compromís és que tots els països membres facin aquest tipus d’accions perquè l’estoc únic se’n beneficiï”, ha dit Gómez. 

L’anguila no és, de moment, una espècie en perill d’extinció. S’ha desplegat aquest pla europeu per evitar que la població seguís experiment una davallada important. “Estem encara a nivells baixos però estables. Es vol retornar a la població que hi havia fa 20 o 30 anys”, ha detallat el tècnic d’Agricultura. El canvi climàtic, amb l’escalfament de l’aigua del mar i els canvis de les corrents marines, així com les espècies depredadores del riu, com els silurs, són algunes de les causes que havien reduït la població local d’anguiles al Delta i a altres zones d’Europa. 

D’altra banda, la repoblació s’aplica com una mesura de reforç que permet augmentar la proporció d’individus que arribaran a l’estat adult i podran, per tant, migrar i tancar el cicle reproductiu, és un dels principals eixos de l’actuació juntament amb altres mesures de gestió, com la lluita contra depredadors al·lòctons o la millora de la connectivitat dels rius (a través de la construcció de passos de peixos).

Les entitats autoritzades a la pesca de l’angula, que paguen el programa, són les Confraries de pescadors Sant Pere de Tortosa, Sant Joan de Deltebre, Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja. També hi participem les confraries de pescadors de Roses, l’Escala i l’Estartit, a les comarques de Girona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

35 + = 38

Últimes notícies