HomeMedi AmbientAlliberen vint-i-vuit tortugues marines al Delta de l’Ebre

Alliberen vint-i-vuit tortugues marines al Delta de l’Ebre

Un total de 28 tortugues marines de l’espècie Caretta caretta, pertanyents als nius que hi va haver l’estiu passat al Delta de l’Ebre, es van reintroduir ahir al mar, a la zona on les femelles van fer els nius. A l’acte van assistir representants del Parc Natural del Delta de l’Ebre i voluntaris i voluntàries que van participar a la custòdia.

Aquests exemplars han participat en un programa anomenat Head-Starting, que consisteix en la cria en captivitat temporal fins que les cries assoleixen un pes i mida òptima que afavoreixi la seva supervivència després de la seva reintroducció al medi natural, i contribuir així a la conservació de la espècie i a l’estudi d’aquests fets insòlits cada cop més freqüents a les nostres costes.

Totes les tortugues són reintroduïdes amb un microxip que permet poder identificar la tortuga si a futur algun d’aquests animals ingressa a un Centre de Recuperació o, en el cas de les femelles, torni a la platja d’origen a fer un niu.

A més, ofereix la possibilitat de desenvolupar investigacions científiques, com estudis genètics i genòmics, i un estudi de diversificació de cries entre diferents centres de recuperació, on participen diferents grups científics com la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic, així com LIMIA, Fundació Palma Aquarium i Fundació Oceanogràfic de València.

Cria en captivitat temporal dels nius del Delta de l’Ebre

Un total de 34 exemplars han format part del programa de Head-Starting amb l’objectiu de reintroduir l’espècie amb el pes i la mida òptima per afavorir la seva supervivència en reduir el ventall de depredadors naturals. De les 34 cries, 19 eren nascudes per incubació natural i 15 per incubació artificial.

A la temporada 2023, Catalunya va ser la comunitat autònoma que més nius va registrar amb un total de 10, duplicant la xifra rècord assolida el 2021 que va ser de 5 nius. A més, va ser el primer any que es van registrar esdeveniments de nidificació a les 3 províncies del litoral català.

Les 28 tortugues han estat reintroduïdes al medi natural amb un pes entre 850 i 1650 grams i 2 romandran un temps prudencial dins del programa perquè encara no presenten les condicions òptimes per a la seva reintroducció. Comptant les 2 tortugues que seran reintroduïdes més endavant s’ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 97%. Cal assenyalar que al medi natural s’estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta, i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada.

Temporada de nidificació 2024

Ens trobem en plena temporada de nidificació de la tortuga Caretta caretta a la nostra costa. La col·laboració ciutadana és essencial per ajudar a la conservació d’aquesta espècie pel que, si a primera hora del matí passejaràs per la platja, és molt important que estiguis alerta per si veus un rastre a la platja.

Què hem de fer?

Trucar al 112

Realitzar fotografies dels rastres, ja que es poden erosionar ràpidament, perquè els experts puguin valorar si hi ha hagut posada de niu.

Des de la Fundació CRAM et presentem la campanya informativa sobre esdeveniments de nidificació SEGUEIX-ME EL RASTRE #AlertaNiuCAT, on trobaràs informació rellevant sobre els nius de tortuga marina perquè la ciutadania pugui detectar aquests esdeveniments, així com activitats divulgatives on poder apuntar-se.

A més, fem una crida a la ciutadania perquè s’uneixin com a voluntaris i voluntàries de custòdia de nius de tortuga marina, dins de la campanya d’informació, sensibilització i coordinació del voluntariat de custòdia de nius de tortugues marines està liderat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i coordinada per la Fundació CRAM.

Galeria d’imatges:

Fotos: CRAM

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies