HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAmb més ganes de Toca’m!

Amb més ganes de Toca’m!

Fa pocs dies la música de piano va envair els carrers i espais de Tortosa, amb motiu de la tercera edició del Festival de Piano Toca’m, un festival que va convertir la ciutat en capital cultural. I ho va fer amb un ampli programa de concerts i activitats diverses, posant en valor el patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat i espais tan emblemàtics com la plaça de l’Absis, la plaça de la Catedral, el parc Teodor González, la plaça de l’Ajuntament, l’embarcador, el Parc firal, el Casal Tortosí, el recinte modernista del Museu, els Reials Col·legis, els jardins del Príncep, el Mercat… A més, aquest any es van incorporar els terrats de la Casa Bau i de la Casa Brunet. Durant tres dies, la música de piano va sortir al carrer i va transformar la ciutat en un auditori obert a tothom.

I va ser així perquè teníem tots els ingredients: uns molt bons directors/organitzadors -Manel Miró i Maria Lombarte- i uns excel·lents artistes consagrats, reconeguts en l’àmbit nacional i internacional, junt amb altres artistes emergents. I tots, ells i elles, ens van captivar i emocionar, amb diferents estils i peculiaritats.

I també teníem un públic assistent, que va omplir places i carrers, i un excel·lent voluntariat que es va encarregar que tot estigués a punt i funcionés perfectament sense retards, tot previst i ben preparat. Fins i tot, en alguna de les actuacions, l’aforament es va desbordar per l’èxit d’assistència de públic.

La música del Toca’m va ressonar per molts racons de la nostra ciutat, involucrant les escoles i amb actuacions d’espontanis al mercat, al carrer Cervantes, o a la plaça de
l’Ajuntament.

Ara cal felicitar l’organització per la programació perquè va ser d’un nivell extraordinari i magnífic, on es van barrejar els diferents ingredients que van donar com a resultat una combinació perfecta. I, fins i tot, el temps ens va acompanyar!

El festival també va destacar per la inclusió, apropant el piano als sectors més vulnerables, organitzant concerts als hospitals i residències geriàtriques de la ciutat. Gràcies per pensar-hi! La música és terapèutica i veure les cares emocionades de les persones que més ho necessiten és molt gratificant.

Toca’m també va arribar a les escoles de dansa de la ciutat, swing, i a altres disciplines com belles arts. Va ser espectacular veure com, a partir de la música del piano en directe, tres artistes locals es van inspirar i van crear una obra conjunta. Gràcies Anna Balart, Agustí Forner i Toni Martínez.

A més, aquesta edició hem celebrat el primer concurs d’aparadors, implicant també al sector comercial. Segur que la propera edició hi haurà molts més comerços participants perquè Toca’m, amb només tres anys de vida, és ja un festival de la ciutat i fa que tothom se’l senti seu i hi participi o hi col·labori.

Per tot plegat, Tortosa es va convertir en la capital del piano, amb un festival innovador i únic a Catalunya. Toca’m ens situa al mapa cultural del nostre país, i ens permet atreure visitants que van gaudir de la bona música, d’actuacions de diferents estils en espais únics com són els del nostre patrimoni cultural, uns espais espectaculars que, tot i que estem acostumats a veure’ls, els hem de donar el valor que tenen. Són aquells petits-grans plaers de la vida, com a mi m’agrada anomenar-los, perquè els tenim cada dia, però per això els hem de gaudir sempre.

Tortosa som la capital cultural i com a tal exercim, amb actuacions espectaculars i la majoria plenes de gom a gom. Sincerament, crec que aquesta ha estat l’edició del llançament definitiu del Toca’m, ja no hi ha mirada enrere. Des de l’Ajuntament hi seguirem donant suport.

Molts èxits al Toca’m i moltes gràcies a tothom que l’ha fet possible: voluntariat, personal de la brigada i de Cultura i, sobretot, als directors del Festival, Manel i Maria. Ara descanseu, però només una miqueta, que ens toca fer valoració i començar a pensar en la quarta edició. Mentrestant trobarem a faltar als pianos a la nostra ciutat, perquè ens hem quedat amb més ganes de Toca’m!

Mar Lleixa Fortuño
Mar Lleixa Fortuño
portaveu d’ERC, primera tinent d’Alcaldia, regidora de Cultura, Memòria Democràtica, i Igualtat i Feminismes de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 82

Últimes notícies