HomeCulturaAmpliació · El DeltaChamber Music Festival amplia la durada i tindrà nous...

Ampliació · El DeltaChamber Music Festival amplia la durada i tindrà nous escenaris arreu de territori

El festival de música de cambra, el DeltaChamber Music, es fa gran. El certamen s’amplia a quinze dies -del 25 del juliol al 7 d’agost- i dedicarà la primera setmana al programa Academy, un espai per apropar els joves músics als onze músics de prestigi internacional que enguany actuaran en espais tan singulars com la finca Bombita, al cor del Delta. I és que enguany el festival, nascut a Amposta, creix i s’estén amb nous escenaris, també a Flix i Ulldecona. El Museu de Tortosa tornarà a acollir el concert de cloenda. El DeltaChamber recupera els tallers, els concerts individuals que el van sostenir durant la pandèmia i donarà continuïtat a la novetat de l’any passat, les audicions Young Talent per escollir els participants de l’any que ve.

La música de cambra pren una dimensió sorprenent en aquest festival ebrenc, el DeltaChmaber, nascut a Amposta d’una potent i tradicional formació de músics de la qual pot presumir la capital del Montsià i molts municipis de les Terres de l’Ebre. Amb aquesta modalitat per a petits conjunts instrumentals, el festival afavoreix el retorn de talent i dóna ales al talent emergent. Cinc joves músics, escollits de les audicions Young Talent la passada edició, tindran la possibilitat de tocar, aprendre i compartir concerts amb músics de prestigi internacional.

El repertori inclou un ampli ventall “de composicions d’un gran virtuosisme” – Louis Spohr, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart-, i “traslladarà als assistents a un món irreal, acolorit i melodiós”. Per aquest motiu, la setena edició s’ha batejat amb el nom de ‘Fantasia‘, que és una forma de composició de la música clàssica i de cambra marcada per “la llibertat i la improvisació”.

Sorprenem el públic als concerts centrals amb un món diferent i una experiència multisensorial”, ha remarcat Laura Ruiz, codirectora del DeltaChamber, i professora a l’HfMDK Frankfurt am Main (Alemanya) i clarinet solista de l’Oxford Philharmonic (Regne Unit).

DeltaChamber Territorial

El programa inclou una trentena de concerts, amb les actuacions centrals –a Amposta-, els concerts individuals (OneToOne) i els del DeltaChamber al Territori. I és que els organitzadors del certamen l’han estès de nord a sud de les Terres de l’Ebre en escenaris únics i singulars com l’Església de Santa Maria de Flix; l’Orfeó Ulldeconenc, principal recinte cultural d’Ulldecona; el Museu de Tortosa, un dels principals edificis modernistes de la ciutat; o la Finca de Bombita de Deltebre, on es “maridarà música, natura i pintoresca arquitectura”.

La regidora de Cultura de Deltebre, Anna Jiménez, ha reconegut que portar el festival fins aquest indret ha estat un repte, però han trobat la complicitat del govern espanyol, que n’és propietari, i s’ha comprovat la viabilitat de la proposta amb proves de sonoritat. “Suposa ampliar la nostra oferta cultural i sobretot en un espai on fusionem la cultura, les tradicions i el paisatge“, ha destacat Jiménez. També des d’Ulldecona i Flix s’han mostrat molt satisfets per incorporar-se al programa del DeltaChamber i ser-ne seu. Els dos municipis tenen una àmplia oferta cultural i els concerts programats reforcen l’aposta.

Es va engegar el 2016 i ens el vam creure perquè ja es projectava com un festival que havia de créixer a les Terres de l’Ebre”, ha recordat Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, satisfet per “la repercussió” territorial que ja té l’esdeveniment engendrat a la capital del Montsià.

Agraïm a Laura i Pau, com artífexs, la visió territorial que han tingut. Ho distribuïm en diferents espais del territori per a la gent que ha marxat fora pel seu talent i decideixen retornar-ne una part a les Terres de l’Ebre”, ha afegit.

Formació d’excel·lència

La formació “agafa embranzida” al festival amb la continuïtat del Programa Young Talent, les audicions per a joves talents i amb la creació del Programa Academy, que els permet conviure amb els solistes del festival amb les despeses cobertes.

El DeltaChamber Music Festival es vol transformar així “en una plataforma d’aprenentatge revolucionària” amb el mètode ‘Learning by doing‘, aprendre practicant i sense jerarquies.

Estrenen l’aposta les Young Talent 2021 Marina Prat Mir (viola) i Ana Parra Navarro (clarinet), i tres membres del Programa Academy: Mar Anglés Lluch (arpa), Pau Galgo Garcia (contrabaix) i Laia Haro Catalan (clarinet). Dissabte 30 de juliol, a la Lira Ampostina, a Amposta, es realitzarà l’audició per seleccionar els participants del Programa Young Talent i del Programa Academy 2023. Les inscripcions estan obertes fins a l’11 de juliol a través de la web, on també es pot consultar la programació i comprar les entrades del festival.

OneToOne

Després de l’èxit de les passades edicions, torna el format ‘Un oient – un músic‘, que va permetre mantenir viu el festival, sobretot en l’edició 2020. Hi haurà una vintena de concerts individuals en dos espais “sorprenents“: la celòquia del Castell d’Amposta, recentment restaurada i recuperada a la privilegiada ubicació de la façana fluvial; i l’Oficina Municipal de Turisme d’Ulldecona, un antic molí rehabilitat de principis del segle XX.

L’escenari principal del certamen serà el Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, un espai on s’instal·larà el projecte guanyador del quart concurs d’Arquitectura Efímera que convoca el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre.

Una de les novetats és la participació de la ballarina ampostina Cristina Porres Mormeneo, primera ballarina de ballet del Royal Ballet Fehérvar, a Hongria, en la peça de presentació dels concerts principals, o l’arranjament sorpresa a càrrec del compositor rapitenc Antoni Josep Alburquerque i Subirats, qui ha compost música de cambra, cobla, orquestra i banda per a prestigiosos solistes i grups de cambra de tot el món. “Ens fa molta il·lusió que el talent artístic d’aquí, torni aquí“, ha remarcat Pau Rodríguez, codirector DeltaChamber i director i professor de l’Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina.

Laura Ruiz i Pau Rodríguez són dos dels onze músics participants juntament amb Livia Sellin (violí) del Trio Alba (Àustria); David Schultheiß (violí), concertino a Bayerische Staatsoper Munic (Alemanya); Anna Puig Torné (viola), viola solista a la Camerata Bern (Suïssa), membre de la Mahler Chamber Orchestra (Alemanya) i professora del Conservatori Superior del Liceu; Laia Puig Torné (violoncel), professora del Conservatorio Superior de Música de Aragón; Fernando Arias Fernández (violoncel), professor a l’RCSMM Madrid i Escuela Superior de Música Reina Sofía; Michael Preuß (violoncel), de l’Eliot Quartett (Alemanya); María José Ortuño Benito (flauta), flauta solista de l’Orquesta Sinfónica de Galicia; David Melgar López (trompa), trompa solista Adda Sinfónica; Chengcheng Zhao (piano), professora de la University of Music and Performing Arts de Graz (Àustria)

El festival oferirà també dos tallers, un sobre motivació i musicoteràpia, amb Romina Rótulo, musicoterapeuta i professora de sensibilització, iniciació, nivells elementals, cos i moviment a l’Escola Municipal de Música del Perelló, i un segon sobre mobilitat i prevenció de lesions, amb Oscar Alexander Roldan Agudelo, CEO de Fitmewise i entrenador personal.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies