HomeSalutAmpliació ara, i nou hospital a mig termini

Ampliació ara, i nou hospital a mig termini

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha trencat esta setmana el silenci del seu departament amb relació al futur de l’hospital de referència de les Terres de l’Ebre i ha fet un doble anunci.

Un dia abans que hagués de respondre al Parlament a una pregunta del PSC sobre les intencions de Salut de donar compliment a la moció aprovada al Parlament en favor d’un nou hospital, Argimon va visitar Tortosa per a explicar in situ que no hi haurà dicotomia entre ampliació del Verge de la Cinta i nou hospital.

Que es faran les dos coses. La primera, amb matisos de dimensió, però irrenunciable, perquè “l’hospital Verge de la Cinta necessita una actuació ràpida, urgent i immediata”. La segona, amb matisos temporals.

 

Nou edifici

El Departament, segons va explicar Argimon després de reunir-se i acabar de tancar un acord amb l’alcaldessa, Meritxell Roigé, traurà a licitació a l’estiu el projecte i l’obra -s’adjudicaran excepcionalment a la vegada per a guanyar temps- d’una ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta de menor envergadura que l’anunciada fa dos anys, amb la remodelació de 1.800 metres quadrats de l’actual hospital -es reformarà entre altres l’àrea quirúrgicai amb un nou edifici assistencial de 5.500 metres quadrats ( i 1.500 metres afegits d’edificació tècnica) davant de l’actual accés principal.

En este edifici de nova construcció s’habilitarà un nou bloc quirúrgic amb mitja dotzena de quiròfans, consultes, el servei de farmàcia i part de l’hospital de dia. Esta nova construcció tindrà dos plantes d’aparcament soterrades.

 

Aparcament provisional

En canvi, no es farà l’altre edifici previst, no caldrà traslladar el dipòsit d’aigua i s’evitaran les afectacions patrimonials, atenent que el complex està delimitat per l’antiga muralla. En total, el cost de l’actuació serà d’uns 30 milions d’euros, lluny de la forquilla d’entre 60 i 80 en què s’havia situat l’ampliació acordada el 2020, i que els partidaris d’un nou hospital consideraven que hipotecava el futur.

Durant les obres, s’habilitarà un aparcament provisional desmuntable, amb quatre plantes per a 425 vehicles a l’actual fossar de les muralles, que tindrà un cost addicional de 4 milions d’euros.

Segons l’alcaldessa, l’ICS ja ha entrat la petició de llicència d’obra per a aixecar-lo. La principal novetat de l’anunci, però, és que el conseller, proposat per Junts per Catalunya, ha argumentat per primer cop que cal un nou hospital per a les Terres de l’Ebre en un lloc diferent, perquè l’actual Verge de la Cinta té limitacions de creixement futur, i té 46 anys i parts envellides on no paga la pena invertir-hi a fons.

Els nostres tècnics han conclòs que construir sobre un hospital de 46 anys ens donava una vida massa curta i que amb l’ampliació que es farà ara ens quedem sense espai de reserva”, va justificar així Argimon la necessitat d’un complex hospitalari en un altre lloc, com reclama bona part del territori. Però en este punt hi juga més la incertesa temporal.

El conseller preveu que a partir del 2025, quan està previst que la remodelació a la baixa anunciada ara s’haja acabat i estiga operativa, començarà la tramitació del projecte i la redacció dels plans per a fer un nou hospital en una nova ubicació.

Concretament, l’alcaldessa de Tortosa ha explicat que cedirà a la Generalitat uns terrenys de 70.000 metres quadrats al Pla Parcial del Camí de Roquetes, darrere de l’antiga fàbrica Indo, el supermercat Caprabo i els cinemes de Roquetes.

Terrenys proposats

Una part ja és de titularitat pública, i respecte a l’altra, l’Ajuntament està negociantne les condicions de l’adquisició amb la Sareb, la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària.

Roigé, davant de les veus que li reclamaven la compra d’uns terrenys per a un hospital nou a Tortosa, va reivindicar que l’Ajuntament ha actuat tan prompte com ha constatat la voluntat del Govern de fer un hospital nou i ha tingut damunt de la taula un cronograma al respecte, i ha detallat que en relació amb una part dels terrenys, que caldrà fer la modificació urbanística d’ús residencial a ús d’equipaments.

Segons va transmetre a la plataforma, en el termini d’un any els terrenys podrien estar plenament disponibles. D’una banda, Roigé va valorar l’ampliació “Com passa en altres llocs del país, cal actuar al Verge de la Cinta mentre no es porte a terme un nou hospital”, va dir i les solucions de mobilitat que aporta: es construiran, a més a més de l’aparcament provisional i posteriorment les dos plantes soterrades, dos ascensors per a connectar l’hospital, situat en un turó, amb el centre de la ciutat.

De l’altra banda, va avisar que fa 16 anys el segon tripartit va anunciar un hospital nou, a la Farinera, a l’altre costat de l’avinguda dels Ports on ara l’Ajuntament ha proposat ubicar- lo, i no es va fer realitat, com tampoc altres dels projectes posteriors anunciats per a regenerar el Verge de la Cinta. “No acceptarem ni més enganys ni més frustracions a la ciutadania de Tortosa i de les Terres de l’Ebre, ni cap anunci que no vinga acompanyat de fets”, va tancar.

 

“Gat escaldat, amn aigua tèbia en té prou”

El president de la plataforma, Miquel Franch, va valorar que el missatge que els va fer arribar tant el conseller com l’alcaldessa, després de tenir-hi una trobada, els dona “esperança que al final es podrà aconseguir l’objectiu d’un nou hospital per a les Terres de l’Ebre”, però com va alertar el també portaveu del grup de pressió Sisco Lahosa, “gat escaldat, amb aigua tèbia en té prou”.

Franch va explicar que després del desencís viscut el 2006, i en previsió que hi puga haver novament vaivens quan es produïsquen canvis polítics, la plataforma crearà una comissió tècnica per a seguir com avança el projecte.

El grup continuarà la recollida de firmes pel territori i considera “racional” la inversió proposada per a remodelar d’immediat el Verge de la Cinta.

 

Foto: Núria Caro

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 87

Últimes notícies