HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catParcs sans, persones sanes

Parcs sans, persones sanes

El passat 7 d’abril se va commemorar el dia Mundial de la Salut, diada establerta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per cridar l’atenció sobre les mesures que se necessiten per mantenir la salut dels éssers humans i la del nostre planeta.

L’OMS calcula que, cada any, es produeixen més de 13 milions de defuncions per causes ambientals evitables. A més, aquest organisme indica que la quarta part de la morbiditat mundial (entesa com la quantitat de persones d’un grup o d’una població que són afectades per una certa malaltia), un terç, en el cas de la infància, s’assigna a factors de degradació ambiental modificables.

A més, un 90 % de les persones respiren un aire insalubre conseqüència de la crema de combustibles fòssils. A causa de l’augment de les temperatures a escala global, els mosquits propaguen les malalties més lluny i més ràpidament que abans. Els fenòmens meteorològics extrems, la degradació del sòl i l’escassetat d’aigua estan desplaçant les persones i afectant-ne la salut. La contaminació i els plàstics arriben fins al fons dels nostres oceans més profunds, de les muntanyes més altes, i s’han obert pas fins a la nostra pròpia cadena alimentària.

Per tant, la salut i el benestar de les persones està completament vinculada a l’estat dels ecosistemes. Totes les malalties emergents els darrers decennis provenen de la combinació entre la intrusió humana en ambients naturals i la degradació dels ecosistemes associats a canvis demogràfics i econòmics.

Quin paper juguen els Parcs Naturals en la nostra salut? Els beneficis que els espais naturals ens aporten són, entre altres: Benestar físic (per les oportunitats de realitzar activitat física, com caminar, anar amb bicicleta i practicar altres esports; Benestar psicològic (per les oportunitats per a la recuperació de l’estrès o de la fatiga mental i la possibilitat de relaxació); Benestar social (interacció social amb la família i amics; Benestar espiritual (connectar amb la natura i cerca d’inspiració); i Benestar ambiental (per les oportunitats d’experimentar un sentit del lloc, de gaudir del medi ambient a l’aire lliure, d’unes condicions atmosfèriques desitjables; etc.).

Per concloure, cal recordar que el món funciona com un sol organisme, on totes les espècies estan connectades, i nosaltres en som una més. La nostra vida depèn del medi que ens envolta i dels altres éssers vius.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 64

Últimes notícies