En l’última dècada, a Catalunya, com a la resta del món, s’ha observat un increment del 250% en la detecció de persones autistes. Segons l’Organització Mundial de la Salut, aproximadament 1 de cada 100 persones al món presenta un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). A més, entre el 70 i el 80 per cent d’aquest col·lectiu pateix problemes de salut mental com ara discapacitat intel·lectual, TDAH, ansietat, depressió, trastorn obsessiu-compulsiu, trastorns alimentaris, de la son, de la conducta o psicosi.
Aquestes dades posen en evidència la necessitat d’especialització dels professionals que tracten aquestes persones i de crear programes específics d’atenció. És així com l’any 2013 neix a les Terres de l’Ebre la Unitat Funcional TEA, amb representants de Salut, Drets Socials i Ensenyament, que treballen coordinadament i en xarxa, amb reunions quinzenals durant el curs escolar, per tractar els casos més complexos.
És en aquest context que la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre ha organitzat una jornada tècnica centrada en l’autisme en persones menors i adultes, amb l’objectiu de proporcionar informació actualitzada i eines pràctiques per a la comprensió i el suport a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i les seves famílies.
La jornada tècnica serà el proper 24 d’octubre, a l’Auditori de la Filharmònica d’Amposta, i s’estructura en diverses ponències d’expertes i d’experts que tractaran sobre la intervenció multisensorial, el biaix de gènere, la transició a la vida adulta o l’impacte de les noves tecnologies en les persones amb diagnòstic TEA. També hi haurà una taula rodona en què participaran professionals de la Unitat Funcional TEA de les Terres de l’Ebre i persones directament vinculades a l’autisme.