HomePolíticaAmposta aprova el nou ROM que regula les faltes d’ordre i respecte...

Amposta aprova el nou ROM que regula les faltes d’ordre i respecte al ple i n’ordena les intervencions

El Ple d’Amposta va aprovar de manera definitiva el nou Reglament orgànic municipal, un document que malgrat va nàixer envoltat de polèmica, ja que limitava la durada de les intervencions dels grups municipals, ha acabat assolint un ampli consens amb els vots a favor del govern d’ERC, el PSC i Junts per Amposta i l’abstenció de Som Amposta.

La proposta definitiva ha incorporat un 75% de les al·legacions presentades pels grups municipals i dixa enrere les limitacions temporals del Ple que establia el primer document.

Més enllà de regular les intervencions al plenari, el nou ROM establix de manera clara com s’ha de procedir en cas que algun regidor siga cridat a l’ordre i incomplisca el reglament. Este fet no estava regulat i el que es vol és evitar fets com el del passat mes de gener quan un enfrontament verbal entre l’alcalde, Adam Tomàs, i el regidor de Som Amposta, Fèlix Aliau, va generar una forta tensió i va obligar l’alcalde a suspendre el ple davant la negativa d’Aliau de marxar malgrat que l’haguessen cridat a l’ordre fins a tres cops. Cal recordar que la tensió va continuar fora del saló de plens i va acabar amb agressions verbals i empentes per part del regidor de Som Amposta, German Ciscar.

 

Sense limitacions temporals

La proposta de ROM que ha acabat tirant endavant es centra en la regulació de les intervencions al plenari municipal i no establix limitacions temporals als regidors. “Ens és igual la durada de les intervencions si el debat és respectuós i educat”, ha assegurat l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs. El nou document ordena els torns d’intervenció, fixant-los en exposició del punt, i dos rèpliques i contrarèpliques com a màxim. El punt del debat el tancarà el o la ponent que haja fet l’exposició inicial. En el cas de les mocions, també s’ordenen les intervencions i serà el grup presentador qui iniciarà i tancarà el debat sense límit de temps.

“Esta modificació no incidix en la durada del debat, sinó en el respecte institucional al ple, a la figura del president del ple i a tots els regidors”, assenyala l’alcalde, Adam Tomàs. En este sentit, la nova modificació definix clarament que l’alcalde o president del ple  pot cridar a l’ordre o retirar l’ús de paraula a un membre del plenari per diversos motius. També establix que després de tres crides a l’ordre, l’alcalde podrà ordenar-li que abandone el ple. “Si no ho fa, es paralitzarà el ple fins que ho faça, prèvia consulta als portaveus dels grups municipals. Ja no serà una decisió de l’alcalde suspendre o no el ple perquè estarà previst al ROM”, explica l’alcalde.

Entre els motius per a cridar a l’ordre un regidor o regidora hi ha el fet de no respectar el torn de paraula, que el contingut de la intervenció es desvie de la qüestió de debat o que es faça servir expressions injurioses o calumnioses en relació amb persones o institucions, o afecten la dignitat, l’honor, la intimitat o el respecte de qualsevol persona o institució.  El regidor o regidora cridat a l’ordre podrà ser sancionat amb un import equivalent a l’import de la indemnització per assistència al ple.

La modificació també crea la Junta de Coordinació de l’acció de govern amb les regidories, que podrà convocar directament l’alcalde per tal de debatre, proposar accions i línies d’actuacions amb les diferents regidories. Aquesta junta està oberta a tots els membres de la corporació.

Finalment, les modificacions introduïdes al ROM també afegixen la puntualització que els espais municipals només són d’ús per als grups municipals “i no són seus de partits polítics”, ha puntualitzat l’alcalde, tot que i dixa oberta la porta a l’elaboració d’un reglament específic que ho regule. Este punt va generar retrets entre el grup de som i el govern municipal. Finalment som Amposta va acabar abstenint-se en la votació del ROM.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies