HomePolíticaAmposta apuja l’IBI, les escombraries, l’impost d’activitats, l’ocupació de la via pública...

Amposta apuja l’IBI, les escombraries, l’impost d’activitats, l’ocupació de la via pública i els guals

L’Ajuntament d’Amposta ha presentat les ordenances fiscals per al 2024, en què s’apujaran l’IBI, les escombraries, l’impost d’activitat econòmica, l’ocupació a la via pública i els guals.

L’equip de govern atribuïx este increment a l’augment de l’IPC del 23 % en els darrers vuit anys, al preu de l’energia, a l’increment dels costos salarials del 16 % decretats per l’Estat -1,5 M€ a l’any-, i als interessos bancaris, que arriben als 680.000 € anuals.

En este sentit, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, determina que “per fer front a l’increment de despesa ordinària i poder mantenir tots els serveis que fan singular la ciutat hem hagut de recuperar, en alguns casos, les baixades dels tributs municipals als tipus impositius que vam trobar-nos el 2015, i en altres casos hem actualitzat l’IPC”. El tribut que tindrà una pujada més significativa serà el de les escombraries, ja que s’apujarà un 36 %.

La nova llei 7/2022 de residus i sòl contaminat per a una economia circular obliga els ajuntaments a cobrir tot el cost del servei de recollida i gestió dels residus amb esta taxa abans del 2026. “Enguany hem incorporat este increment del 36 % respecte del recaptat el 2023. Durant estos anys, l’Ajuntament ha assumit un dèficit que se situa al voltant de 500.000 euros anuals per la gestió de la brossa”, assenyala l’alcalde, que afegix “estem parlant de més de 4 milions d’euros de dèficit que hem assumit per no repercutir el 100 % del cost efectiu del servei de la brossa a la ciutadania”. Les bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals es mantenen.

Pel que fa a l’impost sobre béns immobles (IBI) urbà, l’equip d’ERC apujarà un 10 % fins al 0,986 per tipus impositiu respecte el 2023. Tanmateix, Tomàs ha detallat que este increment continua estant per sota de la taxa que van trobar-se l’any 2015 -que era del 0,9964-, quan van entrar al govern. L’IBI rústic se situarà en el mateix import que fa vuit anys, al 0,86. Quant a les bonificacions, es mantenen iguals per a les famílies nombroses, la instal·lació de plaques solars -siga empresa, particular o comunitat de veïns-, per a les empreses que creen llocs de treball i per a les entitats d’interès local com la Lira, la Filha, el Casino, o el club esportiu.

També apujarà l’impost d’activitat econòmica (IAE) que paguen les empreses que facturen més d’1 M€. En el cas de la capital del Montsià, una part d’este tribut contempla un coeficient que s’aplica en funció del carrer on estan situades les activitats econòmiques. Respecte de 2015, aquelles empreses situades a carrers de primera categoria, s’apuja del 2,3 al 2,93 %; els de segona, del 2 al 2,58 %; els de tercera, de l’1,7 al 2,17 %; els de quarta, de l’1,4 a l’1,76 % i els de cinquena es queden igual.

El quart tribut que es modifica per al 2024 és el de vehicles. Es mantenen les bonificacions per a vehicles elèctrics, híbrids i persones amb discapacitat, així com es congelen les taxes per a tots els vehicles excepte dos: els vehicles de 8 a 16 cavalls fiscals i els camions de 10 tones tornaran al tipus impositiu que tenien el 2015, apujant-se un 10 %. A més, s’ha adaptat la bonificació de vehicles clàssics al nou Reglament de vehicles històrics que l’Estat aprovarà a principis d’any, en què esta denominació passa dels vehicles de 25 anys a 40.
Altrament, també s’ha modificat el tipus impositiu de la plusvàlua en trams de 5 a 10 anys perquè les consideren “operacions de venda d’immobles especulatives”, per la qual cosa han apujat la taxa del 27 % al 30 %, tal com està en els trams d’1 a 5 anys.

Segons l’alcalde d’Amposta, “s’estan començant a fer vendes de molts d’immobles que entitats bancàries en els darrers 10 anys s’han quedat siga via Sareb o siga via execucions hipotecàries. Hem detectat molt moviment pel que fa a transaccions immobiliàries, principalment d’entitats bancàries, i pensem que s’han de penalitzar”.

Continuant amb els bancs, la taxa que va implantar-se al municipi per l’ocupació de via pública que representen els usuaris dels caixers bancaris també patirà un increment, passant dels 500 € als 1.400 € per caixer.

També s’incrementa un 25 % l’ocupació de la via pública de taules i cadires. Així, el preu mitjà passarà dels 36,5 €/m2 el 2023, als 45,63 €/m2 el 2024. Amb tot, però, Tomàs ha assenyalat que este tribut municipal continuarà sense assolir les xifres del 2015, en què el preu mitjà era de 59,62 €/m2. Finalment, l’equip de govern ha detallat l’increment del 25 % corresponent a l’actualització de l’IPC que s’aplicarà als guals.

Amb tot, l’equip de govern preveu incrementar en 1,2 M€ els ingressos a les arques municipals per impostos directes, taxes i preus públics. “No repercutirem tot l’increment de preus en la ciutadania, però sí que hem de garantir poder continuar prestant tots els serveis, fent actuacions de millora a la via pública i els equipaments i fer front a les despeses que se’ns generaran”, diu l’alcalde.

Ferré titlla la pujada “d’abusiva”

El portaveu de Junts, Manel Ferré, afirma que la pujada d’impostos d’ERC és “abusiva, aberrant, escandalosa i injustificada”, ha criticat la “mala gestió” dels republicans i també ha insistit que “moltes famílies de la nostra ciutat no podran assumir este increment”. Davant d’això, Tomàs diu que “les famílies que no podran pagar, no s’han de preocupar”, ja que “com es va demostrar amb la covid”, els serveis socials “els ajudaran com s’ajuda a les persones vulnerables”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

27 + = 32

Últimes notícies