HomeSense categoriaAmposta eleva un 33% el pressupost i elimina el dèficit de la...

Amposta eleva un 33% el pressupost i elimina el dèficit de la residència

L’Ajuntament d’Amposta comptarà l’any 2020 amb un pressupost que s’eleva fins als 28.505.503,92 euros, quantitat que representa un increment del 33,29% respecte dels comptes del 2019.

Un increment extraordinari derivat de dos factors: el trencament l’any passat de la regla de la despesa “fet que ha permès elevar el pressupost en 3,5 milions d’euros”, segons ha explicat l’alcalde Adam Tomàs; i la formalització d’un préstec de 5 milions per a refinançar el deute de la residència de la gent gran. La fórmula financera que s’utilitzarà és un “préstec pont”, de manera que serà l’Ajuntament qui formalitzarà el préstec i després el traspassarà a la Fussmont, l’entitat que gestiona la residència, perquè puga liquidar el deute actual -contret l’any 2014 per a poder realitzar les obres del nou equipament-. Amb la nova operació financera la Fussmont tindrà 20 anys per a retornar els diners a l’Ajuntament a un tipus d’interès pràcticament zero. 

 

Residència sense dèficit

Este refinançament del deute permetrà per primera vegada  “equilibrar a zero” els comptes de la residència que arrosseguen un dèficit d’uns 500.000 euros anuals, malgrat tindre cobertes el 100% de les places públiques i privades tant de residència com de centre de dia. Amb el nou finançament, la residència reduirà en 200.000 euros la quota de préstec i a més s’han fet ajustos de personal que permetran reduir les despeses en 100.000 euros més. Per altra banda, s’han aconseguit incrementar els ingressos de la residència amb la creació de cinc noves places de centre de dia i amb el compromís de la Generalitat d’apujar l’IPC de les places subvencionades. “Tot això fa possible que el mig milió d’euros anual que té de dèficit la residència s’acabe eixugant i per primera vegada podem plantejar un pressupost equilibrat a zero”.

L’alcalde ha explicat també que el nou préstec no incrementarà l’endeutament municipal, ja que servirà per a cancel·lar el préstec actual, que estava avalat per l’Hospital Comarcal i que computa també com a deute municipal. 

 

Inversions per sobre del milió d’euros

El pressupost del 2020 preveu per primera vegada, des que Esquerra d’Amposta va arribar al govern municipal, una partida d’inversions per sobre del milió d’euros, concretament la partida prevista és d’1.070.000 euros. Entre les inversions més destacades hi ha la quarta fase de la implantació de la tecnologia LED a l’enllumenat públic, “actualment està en licitació la tercera fase i durant el 2020 es solaparan la tercera i la quarta”, segons ha explicat l’alcalde, que ha recordat que tot el projecte de l’enllumenat tindrà un cost superior als tres milions d’euros i que compta amb una subvenció dels Fons Feder d’1,3 milions. També hi ha previst invertir 200.000 euros en la millora del clavegueram a la zona del Grau, a més d’altres inversions com l’eliminació de barreres arquitectòniques (48.000 euros), la pavimentació de la via pública (48.500) o la construcció d’un nou bloc de 130 nínxols al cementiri municipal (96.000). La partida d’inversions també preveu 30.000 euros per a la millora de la carretera de Poblenou del Delta: “els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita ens hem compromès a posar una partida pressupostària per a fer millores i arranjar la carretera mentre no arriba l’aprovació del pla zonal i que es puga licitar l’obra. La Diputació preveu 100.000 euros al seu pressupost per a redactar el projecte, però sabem que almenys en dos anys no hi haurà carretera nova i ens vam comprometre a fer este arranjament”. Tomàs ha insistit que esta partida d’inversions -detallada íntegrament al requadre- es veurà complementada amb totes les obres que hi ha en marxa a la ciutat -casal de la gent gran, el nou pavelló- o que hi ha previst iniciar en breu com les obres del campanar de l’església de Poblenou o la millora de la celòquia del Castell, unes inversions que sumades a les previstes dins del pressupost “preveuen per a l’any 2020, 8 milions d’euros en inversions a la ciutat , una xifra importantíssima”, ha insistit Tomàs.  

 

Impuls a les polítiques socials i a l’habitatge

Altres eixos importants del pressupost són l’impuls a les polítiques socials, ja que, a més de mantenir els convenis amb les diferents entitats socials, l’Ajuntament d’Amposta implementarà durant el 2020 un nou programa social amb Creu Roja per tal de facilitar el servei d’odontologia a les famílies amb menys recursos. El programa té una dotació inicial de 12.000 euros, dels quals 6.000 els aportarà l’Ajuntament. A més, el consistori farà una aportació extraordinària a APASA per a l’adaptació d’uns lavabos. L’alcalde ha destacat també l’impuls que el 2020 suposarà per a l’habitatge social a la ciutat. Així l’Ajuntament aportarà 80.000 euros per a desenvolupar l’habitatge social amb un conveni amb Hàbitat3 -més informació a la pàgina següent- i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. A més hi ha previst invertir 36.000 euros en l’arranjament d’habitatges de propietat municipal per a posar-les en lloguer social. “Al final estem parlant d’un pressupost que destina 110.000 euros a donar suport a l’habitatge social”, ha insistit Tomàs. 

També hi ha un increment de la partida de cultura de més de 15.000 euros i de la partida de joventut, que ha creat una línia d’ajuts de 10.000 euros de suport a les entitats juvenils. El pressupost continua apostant per les polítiques d’ocupació i inserció laboral.

Finalment, Adam Tomàs, ha explicat que el pressupost inclou les despeses -700.000 euros- de la nova empresa municipal que s’ha fet càrrec del servei de neteja de les dependències municipals i absorbix al capítol de personal la internalització del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS). De fet, el capítol de personal és un dels que més s’incrementa, un 11%, ja que ha de fer front a l’increment de la cotització dels agents de la Policia Local per a complir amb la nova legislació, que permet la jubilació dels agents als 60 anys, la qual cosa incrementa els costos de seguretat social de la Policia Local en 400.000 euros. Tomàs ha explicat que, per contra, la partida de sous de càrrecs electes es reduirà en 50.000 euros.
El pressupost del 2020 està previst de debatre’s en un ple extraordinari este divendres

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 68 = 72

Últimes notícies