HomeSense categoriaAmposta esdevé un referent del model de prevenció de consum de drogues...

Amposta esdevé un referent del model de prevenció de consum de drogues Planet Youth

MONTSIÀ // Amposta és l’única ciutat de l’Estat que ha començat a treballar en la prevenció de consum de drogues entre adolescents sota la tutela del model islandès Planet Youth. A través d’una enquesta feta als centres de secundària, des de la Taula Socioeducativa i el Departament d’Inclusió Social de la URV han realitzat un estudi per a portar a terme el programa. La coordinadora de Serveis Socials a Amposta, Assumpta Eixarch, explicava que “hem creat un grup de treball on els agents educatius es troben al centre de l’acció, acompanyats pels sanitaris, agents socials i entitats de la ciutat que treballen els problemes relacionats amb les addiccions. Seran ells, inclosa la Policia Local, els que acompanyaran els jóvens en un procés a llarg termini”. Planet Youth també està en fase de desenvolupament a altres ciutats com Reus i Lleida.

L’enquesta repartida pels instituts d’Amposta va fer palesa una problemàtica que repetix patrons arreu del país: l’edat d’inici de consum s’escurça, fins al punt que alguns jóvens comencen a beure alcohol i a fumar als 11 anys, tot i que la majoria, més d’un 20%, s’inicien dels 14 en endavant. Entre les substàncies més consumides hi ha l’alcohol (79,8%), la pipa d’aigua (58,2%), el tabac (56,4%) i el cànnabis (40,3%). Quant als factors de risc, la manca de control parental i l’absentisme escolar són dos dels principals motius que mouen els jóvens a iniciar-se en el consum de les drogues. “Hi ha, també, una estreta relació entre el malestar emocional i el consum de cànnabis i tabac elevat”, assenyalava la coordinadora de Serveis Socials.

En este punt del projecte, des del consistori creuen que abordar la problemàtica des d’una perspectiva comunitària com la que proposa Planet Youth és encertat, així com estan segurs que un dels elements clau en la prevenció és potenciar els factors de protecció i reduir els de risc. Per a tirar endavant la iniciativa, des de l’Ajuntament s’invertiran 24.000 euros en quatre anys. “El nostre objectiu és aportar alternatives als infants i adolescents i a les famílies, fent-los participar en activitats perquè passen més temps junts entre referents positius”, reblava l’alcalde, Adam Tomàs, que assenyalava que malgrat que el consistori fa anys que treballa en la prevenció, s’ha adherit al model islandès “perquè demostra, a través d’un mètode científic, els resultats a l’hora de reduir els nivells de consum a Islàndia les darreres dos dècades”

Als anys 90, Islàndia estava entre els països amb més consum de drogues entre els adolescents, mentre que l’any passat la taxa de fumadors adolescents havia caigut a l’1%, respecte al 40% europeu. Quant a l’alcohol, avui Islàndia se situa al 7%, mentre que a la resta d’Europa és del 45%, així com el consum de cànnabis també ha caigut al 6%, un 10% menys que a la resta d’Europa. Per a arribar a estes dades, al llarg dels anys el Centre Islandès per a la Investigació i Anàlisi Social (ICSRA) de Reykjavík va identificar certes circumstàncies que influïen en el consum dels islandesos: la manca de sancions; la baixa inversió en valors positius o la manca d’oportunitats de participar en extraescolars n’eren algunes.
 

Amposta com a referent
Els promotors de la iniciativa apuntaven que l’experiència de ciutats com Amposta servirà de referent per a l’adaptació del programa a altres indrets. És més, Tarragona és el centre d’operacions tant a Espanya com a Amèrica del Sud, una ubicació essencial, consideren, en l’expansió cap a les altres comunitats autònomes, com a mínim fins abans de la pandèmia, però també cap a Amèrica. La representant de Planet Youth a l’Estat, Patricia Ros, explicava que “l’adaptació a Catalunya va ser fonamental per a fer el salt als països sud-americans, a Xile com a punta de llança, i ara a Mèxic i Argentina. Els exemples catalans servixen per a mostrar que també funciona a països més poblats i amb menys recursos que Islàndia, fet que ha sigut decisiu perquè el govern xilè siga el primer a desenvolupar una estratègia nacional fixant-se en Planet Youth”.

Avui Planet Youth s’aplica a 12 països diferents, alhora que seguix expandint-se per Escòcia, Holanda, Irlanda, Lituània i Espanya, així com pels Estats Units, Amèrica del Sud i Oceania. S’estima que este 2021 seran més de 400 ciutats d’arreu del món les que estaran treballant amb este model de prevenció de consum de drogues entre adolescents.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 30 = 34

Últimes notícies