HomeSense categoriaAmposta i Tortosa hauran de tindre Zones de Baixes Emissions abans que...

Amposta i Tortosa hauran de tindre Zones de Baixes Emissions abans que acabe el 2025

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) s’estendran a tots els municipis de més de 20.000 habitants abans que acabe el 2025.

Així, el Govern, els ens locals, les organitzacions i els agents socials i econòmics s’han subscrit a l’Acord per la millora de qualitat de l’aire de Catalunya. Es tracta d’una mesura que afectarà 67 municipis catalans. D’estos, només hi ha dos poblacions de les Terres de l’Ebre que hauran de restringir la circulació de vehicles antics contaminants abans que finalitze el 2025: Tortosa i Amposta.

Malgrat que la llei estatal establix que els municipis de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 habitants amb nivells alts d’emissions ja estaven obligats a aplicar-ho abans del 2023; ara, el Govern de la Generalitat també ho fa extensiu a aquelles poblacions de més de 20.000 habitants amb cotes baixes de contaminació.

Segons va explicar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, “establirem directrius comunes de les ZBE a tot el país”, tot i que este model comú general serà adaptable i aplicable a criteris específics de cada municipi. Este desplegament, “vetllarà per no dixar ningú enrere, ja que esta ha de ser una transició justa”.

La implementació d’estes ZBE serà gradual. Abans d’acabar el primer semestre del 2023, els municipis de més de 50.000 habitants hauran de tancar el document en què s’establisquen les condicions de la ZBE: quins vehicles podran circular per la ciutat, en quins horaris, i en cas que n’hi haja, quines recompenses es donaran a aquelles persones que desballesten cotxes contaminants.

La resta de municipis -entre estos, els dos ebrencs hauran de definir este plec de condicions abans que acabe el primer semestre de 2024. A partir del 2025, es farà efectiva la implementació de les restriccions de circulació per a vehicles antics contaminants, amb períodes d’adaptació abans de començar a multar els infractors.

L’executiu català, la seixantena de municipis afectats, i entitats com PIMEC, UGT, el Port de Barcelona i l’Aeroport de la capital catalana, també s’han compromès, amb la signatura d’este document, a reduir, com a mínim, un 15 % les emissions d’òxids de nitrogen i les partícules en suspensió d’aquí al 2025, prenent com a referència els nivells del 2019. A més, per a incentivar una mobilitat més sostenible, saludable i segura, es promourà una velocitat màxima de 30 km/h en zones urbanes que compartisquen habitualment persones i vehicles.

Jordà va manifestar, en l’acte celebrat al Palau de Pedralbes, que “el Govern entén que la qualitat de l’aire és una prioritat pel país” i que l’objectiu d’esta decisió és fer dels municipis catalans “un lloc més habitable”. Per tal d’ajudar els ens locals a l’hora de definir el projecte i l’execució de les ZBE i avançar en la transició energètica, el Govern ha anunciat que s’obriran unes línies d’ajuts de 6 M€, i que 4,5 d’estos milions s’assignaran enguany.

La creació de la Taula de Qualitat de l’Aire de Catalunya, conformada per tots els signants, vetllarà pel compliment d’estos acords. D’altra banda, els agents socials i econòmics s’han compromès a promoure mesures voluntàries amb els sectors industrials i logístics per a la reducció d’emissions de contaminants, i afavorir patrons de mobilitat més sostenibles en els centres d’activitat, com, per exemple, la renovació de flotes amb vehicles menys contaminants, i facilitant el teletreball, respectivament.

 

Sentència contra les ZBE de Barcelona

Actualment, les ZBE només existixen a l’àrea metropolitana de Barcelona, malgrat que, tot just esta setmana, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya n’ha anul·lat l’ordenança municipal perquè “no està motivada”, critica la falta d’informes i és “desproporcionada”, pels excessos geogràfics i de tipologia de vehicles.

Tanmateix, este dimarts, els seus promotors van assenyalar que recorreran la sentència, i que mentre esta no siga ferma, la mesura continua vigent.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 49 = 51

Últimes notícies