HomeSocietatAmposta inaugura oficialment el Pont Penjant cent anys després de la seva...

Amposta inaugura oficialment el Pont Penjant cent anys després de la seva construcció

Amposta ha inaugurat oficialment el Pont Penjant cent anys després de la seva construcció. Una trentena de veïns s’han vestit d’època aquest diumenge per rememorar l’efemèride i de pas, estrenar formalment la infraestructura, tot un emblema de la capital del Montsià. L’any 1921 es va convidar el rei Alfons XIII per presidir l’acte oficial, però per causes desconegudes el monarca no va anar-hi i el pont es va obrir al trànsit. Un segle després, el consistori ampostí ha impulsat una recreació històrica amb jotes, capgrossos i tall de cinta inclòs. La regidora de Cultura i Memòria Històrica d’Amposta, Inés Martí, ha remarcat la importància a escala mundial de la infraestructura, que va ser la segona a tot el món construïda amb formigó armat.

No és la primera vegada que la ciutadania ampostina viatja al passat; en el marc de la Festa del Mercat, cada any es fa una crida perquè els veïns es mudin amb les millors gales del segle XX per rememorar la seva història local. En anteriors ocasions, s’ha recreat altres efemèrides relacionades amb el pont, com és el cas de l’anunci de construcció o la posada de la primera pedra.

Des del 2008 Amposta celebra la Festa del Mercat, un esdeveniment que habitualment té lloc a la primavera. La regidora de Cultura i Memòria Històrica d’Amposta, Inés Martí, ha insistit que es tracta d’una festivitat en què la participació de la població és clau per recrear l’ambient de principis del segle passat i que a la gent “no li sap greu en cap moment vestir-se per rememorar qualsevol efemèride”.

Anecdòticament, en la recreació d’aquest diumenge no només hi ha participat gent d’Amposta, sinó que fins i tot s’ha pogut veure una petita representació de visitants de Terrassa que no han dubtat en engalanar-se amb vestits d’època per participar en la inauguració.

Tal com ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la celebració de la Festa del Mercat ha permès indagar més sobre la història local i més concretament, sobre aquest element emblemàtic per al municipi. Segons el batlle, l’enginyer José Eugenio Ribera va poder dissenyar el Pont Penjat mitjançant el sistema de formigó armat després que el President de la Generalitat Francesc Macià li cedís la patent de construcció abans de dedicar-se a la política. Es tracta d’una informació que han conegut recentment gràcies a la col·laboració d’un enginyer de camins aficionat a la història, Lluís Homdedeu. “Són aquest tipus d’accions les que ens motiven a seguir fent recreacions històriques“, ha assegurat Tomàs.

El segon pont del món construït amb formigó armat

Després del pont de Brooklyn, a Nova York, el pont d’Amposta va ser el segon a tot el món que es va construir mitjançant el sistema de formigó armat. Partint d’aquesta base, Martí ha remarcat la importància no sols local, sinó també internacional, d’aquesta infraestructura.

Les obres de construcció es van allargar durant sis anys, del 1915 al 1921, i van tenir un cost de 875.175 pessetes, el que avui en dia equivaldria a 5.260 euros. Tot i que en el seu moment, l’alcalde Josep Palau va convidar al monarca espanyol Alfons XIII, aquest no va inaugurar el pont per motius que es desconeixen. Tampoc ho va fer Primo de Rivera, qui va visitar la ciutat anys més tard.

El pont, de 134 metres de llargada, està constituït per dos pilars de pedra a cada riba del riu, d’estil neoclàssic alemany i 24 metres d’alçada cadascun. Just abans de ser obert al trànsit, la ciutadania de l’època va participar activament en una prova de resistència amb 44 carros amb una càrrega de 66 tones l’any 1921.

Enllumenat nou a les pilastres del pont

D’altra banda, el consistori ha renovat l’enllumenat de les pilastres del pont i ha canviat tot el cablejat elèctric, després de mesos a les fosques. Així, s’han instal·lat 44 focus que s’afegeixen a la il·luminació nadalenca, que s’ha estrenat justament aquest cap de setmana. De moment, queda pendent renovar la il·luminació de la passarel·la, que es farà en una segona fase. Està previst que s’incorpori la possibilitat d’il·luminar la infraestructura en diferents colors.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 54

Últimes notícies