HomeMedi AmbientAmposta posa en marxa el primer de la xarxa del Centre en...

Amposta posa en marxa el primer de la xarxa del Centre en Resiliència Climàtica per fer front a l’emergència pel canvi climàtic

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, acompanyats del president del centre tecnològic Eurecat, Xavier Torra, i el director general Corporatiu i d’Operacions d’Eurecat, Xavier López, van visitar durant la jornada de divendres les instal·lacions del Centre en Resiliència Climàtica (CRC), amb seu a Eurecat Amposta, on van inaugurar el Living Lab Ebre Bioterritori i van conèixer l’avenç de les obres del nou Edifici Llavor del CRC.

El Centre en Resiliència Climàtica va començar la seva activitat el mes de juny de 2021 i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com a agent tecnològic i de coneixement de referència per fer front a l’emergència climàtica i potenciar la transició ecològica.

En paraules de la consellera, “la recerca que es farà aquí, i que se sumarà a la que ja s’està fent en d’altres centres (IRTA, CTF, CREAF…), és i serà, sempre, clau per avançar vers una Catalunya més resilient davant del canvi climàtic”.

“Aquest Living Lab i el Centre en Resiliència Climàtica esdevenen una gran oportunitat de posicionar Catalunya internacionalment i transferir el coneixement i la innovació en aquesta temàtica a altres zones especialment vulnerables del món”, recalcava Teresa Jordà.

L’alcalde d’Amposta destacava que “l’Ajuntament d’Amposta és l’únic de les Terres de l’Ebre que està adherit a l’Agenda 2030 i és per això que sempre estem al costat de totes aquelles iniciatives que treballen per la sostenibilitat, la protecció del medi ambient i del Delta”.

Durant aquest primer any i mig d’activitat del Centre en Resiliència Climàtica, “no només s’han posat en marxa nous projectes per a generar coneixement i tecnologia per a fer front a l’impacte del canvi climàtic”, sinó que “hem estat testimonis d’episodis que mostren la importància d’actuar per frenar els seus efectes adversos sobre el nostre país i el conjunt de la Mediterrània”, ha subratllat el president d’Eurecat.

Xavier Torra ha posat en relleu que el CRC “té la seva seu a les Terres de l’Ebre, un dels territoris més amenaçats de la Mediterrània on els impactes del canvi climàtic són una realitat, en especial al delta de l’Ebre”, àmbit des d’on treballa per a “trobar solucions per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic i per identificar totes les oportunitats que tenen les Terres de l’Ebre i Catalunya per esdevenir un referent”.

Durant l’acte, ha tingut lloc una visita a les obres del nou Edifici Llavor del Centre en Resiliència Climàtica, una construcció singular de concepció sostenible i circular, i que albergarà activitats d’R+D+I del CRC.

L’alcalde d’Amposta va fer públic el cofinançament de la construcció per part de l’Ajuntament d’Amposta, entitat impulsora del Centre en Resiliència Climàtica. L’edifici compta també amb un cofinançament de la Comissió Europea i Eurecat assumeix la resta del cost. Està previst que les obres concloguin els propers mesos.

El Living Lab Ebre Bioterritori, per a la co-creació, co-disseny i co-gestió al Territori

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i l’alcalde d’Amposta van inaugurar també el Living Lab Ebre Bioterritori, que és el primer de la xarxa del Centre en Resiliència Climàtica a Catalunya i que s’ha implementat en el marc del PECT Ebre Bioterritori, amb el cofinançament del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER).

El director científic del Centre en Resiliència Climàtica i director de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, Carles Ibáñez, va explicar que el Living Lab Ebre Bioterritori “és un espai de referència per a l’emprenedoria on proposar noves solucions mitjançant la metodologia de co-creació, co-disseny i co-gestió amb els agents socioeconòmics del territori”.

Ibáñez assenyalava que “el delta de l’Ebre és un espai vulnerable al canvi climàtic i l’escassetat d’aigua i sediments, que veu amenaçada la seva supervivència a mitjà termini” i, per això, “els principals eixos sobre els que es treballarà en el Living Lab són l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, les infraestructures verdes, la gestió de l’aigua i els sediments al tram final del riu Ebre, així com l’ecoturisme i el turisme responsable”.

Actualment, es treballa en el desplegament de dos nous Living Labs a la zona metropolitana i a la Catalunya interior, per estendre als diversos territoris catalans la dinamització del Centre en Resiliència Climàtica, juntament amb els seus ecosistemes per fer-los més resilients als efectes del canvi climàtic i identificant noves oportunitats econòmiques sostenibles, responsables i inclusives.

L’impuls per part del Centre en Resiliència Climàtica de la recerca i la innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica amb solucions per avançar cap al desenvolupament sostenible i la digitalització també es dona en l’àmbit internacional, mitjançant els consorcis europeus en els que participen els socis impulsors del CRC, com els projectes REST-COAST, IMPETUS, CLIMAS i BIORESILMED.

Segons exposava el coordinador del CRC i director de la unitat de Desenvolupament Corporatiu d’Eurecat, Juanjo Martín, la inauguració del nou Living Lab Ebre Bioterritori “és un pas més en l’ambiciosa estratègia de desplegament del Centre en Resiliència Climàtica”. El CRC, ha remarcat, “és una iniciativa que posiciona clarament les Terres de l’Ebre com a territori expert i de referència en matèria de canvi climàtic, adaptació, mitigació i resiliència climàtica a Catalunya i que vol esdevenir un referent a nivell de tota la Mediterrània, replicant la fórmula dels Living Lab, com el que hem inaugurat avui”.

En aquesta línia, “la vocació del Living Lab és aportar solucions als diferents sectors d’activitat econòmica i la societat en general, en base a la tecnologia i el coneixement, per a fer front als efectes del canvi climàtic i també generar noves fonts de riquesa, creixement i especialització per al territori”, ha apuntat.

La visita celebrada divendres va comptar amb la participació de les entitats impulsores del Centre en Resiliència Climàtica que són, a més d’Eurecat i l’Ajuntament d’Amposta, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, UAB), la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), la Fundación Empresa y Clima (FEyC), l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLife, el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC, UPC) i l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC).

Entre altres autoritats, hi van ser presents el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez.

El projecte PECT Ebre Bioterritori, liderat pel Consell Comarcal del Baix Ebre i cofinançat per la Generalitat de Catalunya mitjançant els fons europeus FEDER, té l’objectiu de potenciar models de negoci innovadors i sostenibles a les Terres de l’Ebre. El consorci del projecte compta amb la participació d’Eurecat, la Fundació Cívica Innomnium, la Universitat Rovira i Virgili, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, el Cluster i Innovation Hub de l’Equipament de la Llar i el Contract i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies