HomeCulturaLa programació especial d’inauguració de l’auditori d'Alcanar donarà el tret de sortida...

La programació especial d’inauguració de l’auditori d’Alcanar donarà el tret de sortida el 29 de març

Divendres, a sala menuda del teatre auditori José Antonio Valls Subirats d’Alcanar, ha tingut lloc la roda de premsa de presentació del calendari de la inauguració del nou equipament, també s’ha donat a conèixer la programació especial que es portarà a terme per a celebrar la inauguració i que donarà el tret de sortida el 29 de març, dia oficial de la inauguració.

El nou teatre auditori marca un abans i un després en el panorama cultural d’Alcanar i del territori. El teixit cultural d’Alcanar torna al seu lloc d’origen, al qual li correspon: El teatre auditori. Tots els caps de setmana, des del 29 de març fins al 7 de maig, exceptuant el de Pasqua, tindrà lloc un repertori d’actuacions per a celebrar la inauguració.

El dia de la inauguració, acompanyarà l’acte protocolari un quintet format per músics de les dues bandes, la Municipal i la Canareva, una manera metafòrica de dir que el teatre auditori José Antonio Valls és una unió cultural i de poble.

D’aquesta manera, durant més d’un mes es comptarà amb les actuacions de la Banda Municipal de música d’Alcanar i la seua escola l’EMMA, l’Agrupació Musical Canareva, La Jazz Band, la Coral Sòl de Riu, el grup de cineastes, El cor Iúbilo d’Alcanar i El Grup de Teatre Gresol. A més, la inauguració també tindrà programació pròpia formada per un espectacle infantil de la companyia Estaquirot Teatre, a proposta de l’entitat Ameiba, i les actuacions Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba i la Banda Municipal de Barcelona.

Les entrades a les diferents actuacions de les entitats locals es poden recollir a partir de dilluns, 20 de març, a l’Ajuntament d’Alcanar i l’Oficina de Turisme de les Cases d’Alcanar. A més, del 20 al 28 de març, es farà una ronda de visites guiades a l’auditori municipal obertes a la ciutadania i les entitats, que tindran lloc a les 11 del matí i a les 7 i les 8 de la tarda. Les inscripcions s’han de fer a l’Ajuntament d’Alcanar i l’Oficina de Turisme de les Cases en el seu horari habitual. Les entrades per als espectacles de programació pròpia es poden comprar, en la data indicada, a través del web del teatre auditori muncipal.

Joan Roig, alcalde d’Alcanar, declarava que “avui és un dia històric perquè anunciem la inauguració del teatre auditori José Antonio Valls Subirats, un equipament que s’ha projectat en un context econòmic desfavorable i que posa en relleu el tarannà resilient del municipi, que és capaç de convertir les adversitats en oportunitats“. El batle afegia que “aquesta inauguració és també l’homenatge i l’elevació del record d’un músic canareu il·lustre que no va poder desplegar tota la seua prometedora carrera artística“.

L’alcalde també ha posat en relleu que amb aquest equipament es tanca el cercle de les actuacions en equipaments fetes els últims anys a la biblioteca de les Cases, l’ampliació de la biblioteca d’Alcanar, el mercat municipal, el complex esportiu de la Fanecada, la remodelació de l’Escorxador, l’escola de música que en un futur serà un conservatori, l’alberg dels Josepets i l’Oficina Delegada de les Cases.

L’auditori acollirà, per tant, l’exhibició d’espectacles de programació pròpia i també de l’àmbit local, on les entitats i associacions posaran dalt l’escenari tot el seu talent, així com les funcions escolars del municipi. “Concebut com un equipament municipal i de territori, s’han fet tots els passos perquè forme part del sistema Públic d’equipaments Escènics i musicals de Catalunya (SPEEM), la qual cosa significa crear sinergies i relacions entre l’entorn artístic i creatiu del municipi, la gestió cultural i l’administració“, explica Mariola Nos, tècnica responsable de l’auditori.

I per tot això, s’ha dissenyat per part d’Actua, una empresa vinculada a Alcanar, una pàgina web, teatreauditorialcanar.cat on, es pot consultar tota la programació i fer les gestions per aconseguir les entrades per als diferents espectacles. “És l’evidència que Alcanar se situa des d’aquest moment en un paradigma cultural de canvi i modernització“, recalca Nos.

L’auditori, la pedra angular del projecte cultural d’Alcanar

Les obres de remodelació integral de l’Auditori José Antonio Valls Subirats han estat molt reivindicades per la ciutadania i pel teixit associatiu del municipi. La superfície útil total del nou auditori és de 1.521,52 metres quadrats, amb un escenari de 16 per 8 metres i una sala amb una capacitat de prop de 400 butaques.

L’auditori es troba emplaçat al mig del municipi amb la singularitat i complexitat que és un edifici entre mitgeres. L’equipament té forma de L i s’ha aixecat al mateix seti on hi havia l’antic auditori i a un edifici annex connectat en diferents nivells“, comenta Ivette Fibla, regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alcanar.

La part llarga alberga la sala (plató escènic, platea i amfiteatre), mentre que a la curta s’emplaça la zona de serveis i camerinos i una sala menuda per a actes de petit format. Fibla també destaca que “aquesta distribució permetrà optimitzar recursos i accessos, de manera que podran funcionar les dos sales de manera independent“.

El pressupost finalment ha sigut de vora 3 milions d’euros. 521.000 euros de la primera part del projecte s’han finançat amb tres subvencions consecutives de les anualitats del 2017, el 2018 i el 2019 del Pla d’acció municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. També s’ha comptat amb una subvenció de 77.575 euros de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, amb càrrec als fons Next Generation UE. La resta de l’obra, la part més important, es finança amb l’aportació municipal.

Al voltant de l’auditori giraran altres projectes vinculats a l’àmbit de la cultura, com l’Escola Superior de Música, el grau mitjà de Vídeo, Discjòquei i So, el suport a les dos bandes de música, la remodelació de l’antic escorxador, la consolidació i ampliació del Consell de Cultura o la incorporació a l’Ajuntament de la figura d’un tècnic o tècnica de cultura.

Estem parlant d’una xarxa àmpliament treballada de fa anys amb les entitats del municipi per a que Alcanar tinga la infraestructura cultural que fa temps que desitja, de la qual el nou auditori municipal serà la pedra angular“, conclou l’alcalde.

>> Consulta la programació de la inauguració.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 7 =

Últimes notícies