HomeCulturaAmposta reivindica la figura de Sebastià Juan Arbó, en el 120è aniversari...

Amposta reivindica la figura de Sebastià Juan Arbó, en el 120è aniversari del seu naixement

S’hi han programat diverses activitats, com un cicle de lectura de 12 hores seguides, lectures de la seua obra, exposicions, jornades didàctiques, rutes literàries guiades, intervencions radiofòniques i el I Congrés dedicat a l’escriptor.

 

El pròxim 28 d’octubre farà 120 anys des que va nàixer l’escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó, i serà aquell mateix dia quan Amposta arrancarà una programació especial d’actes, que duraran tot un any, al voltant de la seua figura i obra, per a commemorar esta efemèride.

Així, diu l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, “presentem l’Any Arbó, en què de la mà de l’Arxiu comarcal del Montsià reivindiquem el fons documental que tenim de l’autor, però també farem exposicions, es promourà la investigació, i, sobretot, la divulgació d’esta recerca a la ciutadania”, i afegia que “per a nosaltres és molt important poder celebrar este aniversari, perquè tot i que va nàixer a la Ràpita, Arbó va viure molts anys a Amposta, i és una figura molt estimada a la ciutat”.

L’Arxiu Comarcal del Montsià disposa de bona part del fons documental de l’escriptor, que s’està treballant de la mà del filòleg i investigador Joan Antoni Forcadell, que forma part del Grup d’Estudis Literaris a l’Exili de la UAB, que l’ha classificat. “Esta persona s’ha posat dins d’estos documents i n’ha extret la part literària i de més rellevància, perquè, posteriorment, es puga traslladar a la ciutadania”, deia Tomàs. En este sentit, la directora de l’Arxiu Comarcal, Montse Matamoros, ha assenyalat que “estem treballant en la catalogació i digitalització d’estos materials, i pròximament es digitalitzarà tota la correspondència de l’autor, tant personal com professional, perquè tota la ciutadania puga consultar-los”.

 

Programació

Tot i que “els actes s’han fet en clau local, tenen la voluntat de ser universals”, apuntava Forcadell. Així, la programació de l’Any Arbó arrancarà el 28 d’octubre, coincidint amb les Jornades de les Lletres Ebrenques, amb un cicle de lectura de 12 hores seguides de l’autor en diferents espais de la ciutat, en què participarà l’alumnat dels centres educatius, i també les llibreries locals i la ciutadania que s’hi vulguen sumar.

Al novembre, es llegirà i comentarà Totes les narracions del Delta, un recull de relats que s’ha recuperat recentment gràcies a Joan Antoni Forcadell. El 10 de desembre es retrà homenatge a Mario López Albiol, un dels promotors de la difusió de l’obra d’Arbó i responsable que actualment una part del fons estiga a l’Arxiu.

Al febrer de 2023, l’Arxiu acollirà una exposició sobre els manuscrits dels contes d’Arbó, “la part literària més poc coneguda d’Arbó; per això mostrarem tot el procés de creació literària, edició i publicació que seguia l’escriptor”. Posteriorment, hi haurà unes jornades didàctiques per a donar a conèixer la seua obra, adreçades a l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de batxillerat. Al març hi haurà rutes literàries guiades per a visitar indrets i paratges que apareixen a l’obra de l’escriptor.

Tot seguit, a l’abril, hi haurà intervencions radiofòniques d’estudiosos i alumnes sobre l’obra i la vida d’Arbó; també es presentarà l’obra guanyadora del III Premi Jordi Fontanet Edició i estudi critico-genètic del projecte de novel·la ‘El ángel se durmió’ de Sebastià Juan Arbó, a càrrec de Forcadell, en què els lectors podran accedir a un terç d’esta novel·la inèdita. I, per últim, a l’octubre del 2023, i com a cloenda, hi haurà el I Congrés sobre Sebastià Juan Arbó, que s’estendrà entre l’Arxiu, la UAB i, possiblement, la Ràpita, els dies 25 i 26. Este congrés, que podrà seguir-se en línia i vol ser el primer gran esdeveniment acadèmic que aplegue investigadors i especialistes sobre l’obra i figura d’Arbó.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies