Aniversaris

L’aniversari és el dia que es compleix un nombre exacte d’anys d’algun fet, d’algun esdeveniment memorable, i òbviament del naixement d’una persona.

Sempre, sempre, mentre visqui, i potser també després (ho intento transmetre), el mes de juliol estarà gravat pels aniversaris que han marcat les nostres vides, deixant de costat el meu propi. El més rellevant, i que cal preservar-ne la història, és l’inici de la Batalla de l’Ebre, el 25 de juliol de 1938, en un intent -que va ser estèril després de 115 dies d’una duresa inimaginable i gairebé cent-mil morts- de defensar el govern democràtic i legítim de la República. Un etern merescut homenatge als soldats, voluntaris i biberons (i condemna eterna per als botxins sanguinaris que van allargar la massacre).

Dos anys abans, el 18 de juliol de 1936, hi va haver la insurrecció militar d’una part de l’exèrcit espanyol que va derivar en el cop d’estat feixista del general Franco, amb el suport de l’Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini. 86 anys després, encara no hi ha una condemna oficial.

L’any 1921 s’havia produït el denominat desastre d’Annual, al Marroc, que es completà la matinada del dia 22 amb la retirada de l’exèrcit espanyol. Molts dels insurrectes del 36 hi havien participat, en aquella guerra.

El 1941 van començar, des de Moscou, les emissions de Radio España Independiente (La Pirenaica).

El 21 de juliol de 1969, el dictador Francisco Franco designa Joan Carles de Borbó com a successor seu i cap de l’Estat com a monarca. Ho deixà “Todo queda atado y bien atado”, i encara no s’ha desllorigat, 53 anys després. El seu fill, i monarca actual, segueix fil per randa el dictat d’aquells designis. Quan va enviar als partits polítics el març passat la seua declaració de béns, no ho ha va fer als partits nacionalistes; d’una banda contravé la Constitució en molts aspectes, però des de la perspectiva de què no tracta tothom igual, i si ens ignora vol dir que no tenim rei! Però per voluntat seua, eh?

També fa 46 anys que Adolfo Suárez va accedir a la presidència del govern espanyol, el 1976.

L’11 de juliol de 1978, dilluns farà 44 anys, al càmping dels Alfacs hi va haver un greu accident. Un camió carregat de propilè liquat va explotar al seu pas per la nacional 340 vora la instal·lació turística de La Ràpita. La deflagració va provocar 126 morts i més de 200 ferits i la destrucció de la rodalia del càmping, incloent-hi 4 habitatges i una sala de ball. La majoria dels morts eren alemanys, francesos, britànics i belgues.

Hi ha altres aniversaris més gratificants. L’any 1962 es posa en òrbita el primer satèl·lit de comunicacions, el Telstar, i també es registra la primera actuació dels Rolling Stones. El 1967 es va crear la Comunitat Europea (amb una fusió en el Mercat Comú, de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer, i la Comunitat Europea de l’Energia Atòmica). El 1969 Neil Armstrong va ser el primer ésser humà que va caminar sobre la Lluna, en el marc de l’operació dels EEUU Apollo 11, en què també hi viatjaven Edwin Aldrin que alluna amb ell, i Michel Collins.

El 25 de juliol de 1992, es va celebrar la inauguració dels Jocs Olímpics a Barcelona, quan es complien 54 anys de l’inici de la Batalla de l’Ebre. El dilluns 25, en farà 84 d’anys d’aquella efemèride.

Tomas Carot
Tomas Carot
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

40 + = 47

Últimes notícies