HomeEntrevistesAntonio Viñas, president de l’Associació Montepio Terres de l’Ebre: “Dixo la presidència...

Antonio Viñas, president de l’Associació Montepio Terres de l’Ebre: “Dixo la presidència del Montepio sabent que abans i ara el soci és la nostra raó de ser”

Antonio Viñas Domènech (Tortosa, 1950), empresari jubilat, dixa el càrrec de president de l’Associació Montepio Terres de l’Ebre després de mig segle al seu capdavant. Parlem de l’entitat amb més socis de tot el territori ebrenc. Un bon moment per a fer balanç d’aquell Montepio de Xòfers i Conductors a l’actual Associació Montepio Terres de l’Ebre.

PREGUNTA: Vint-i-cinc anys com a president de l’Associació Montepio Terres de l’Ebre donen per molt. Res a veure imagino d’aquell 1989 quan va accedir a la presidència amb l’època actual pel que fa a la seua entitat?

RESPOSTA: Després d’una llarga i enriquidora trajectòria de treball i dedicació, considero que ha arribat el moment de passar el testimoni, amb la confiança que el Montepio continuarà prosperant sota la guia d’una nova generació. Vaig entrar a n’esta junta quan tenia 39 anys, i he tingut el privilegi de formar part d’aquesta associació i de contribuir al seu creixement i desenvolupament. No puc expressar prou el meu agraïment per tot el suport i les oportunitats que el Montepio m’ha brindat al llarg d’este temps. He tingut el plaer de treballar al costat de persones increïbles, de veure com la nostra comunitat se beneficia dels nostres esforços col·lectius i de créixer tant professionalment com personalment.

P: Si l’any 1929 el Montepio es va crear per a ajudar en exclusiva al conductor professional, amb el pas dels anys quina és ara la seua principal raó de ser?

R: Una associació sense ànim de lucre que ha anat adaptant-se al llarg del temps per a oferir una àmplia gamma de serveis als seus socis. El Montepio va ser creat inicialment per a proporcionar defensa jurídica integral als conductors, tant professionals com usuaris de la carretera en general. Tot i que aquesta funció essencial se manté, avui en dia l’associació abasta moltes més vessants d’assessorament jurídic.
Actualment, els socis del Montepio poden accedir a diversos serveis, com la simulació de la jubilació, reclamació de despeses hipotecàries, tramitació de subvencions per vehicles elèctrics o plaques solars, resolució de conflictes amb veïns, problemes de consum, o fins i tot la sol·licitud del carnet monoparental. Així, la funció social del Montepio s’ha ampliat considerablement, mantenint sempre el seu caràcter de mútua de previsió social transformada en associació, reinvertint els beneficis en nous serveis i avantatges per als seus membres.
Crec que el Montepio ha passat per tres etapes diferents, i això es veu reflectit amb els gairebé 100 anys d’història. Els seus orígens, la seua tasca com a mutualitat de previsió social, i la seua situació actual transformada en una associació per tal de poder anar adaptant-se a la legislació catalana, que permet oferir a la ciutadania les seues diferents vessants, incloent-hi l’asseguradora i la social.

P: Tindre 4.000 socis la convertixen en l’entitat amb més massa social de les Terres de l’Ebre. No li ha donat cert vertigen ser el president durant este temps?

R: Quan José Giménez em va proposar ser president vaig tindre clar que no podia dir que no perquè al darrere meu hi ha un equip de professionals impecable, i em referixo a l’equip jurídic, tècnics i resta de treballadors que fan possible que el projecte continue endavant i perdure en el temps. Mai podré oblidar l’honor i satisfacció que em va brindar. Portar la representació institucional del Montepio de Tortosa arreu del territori espanyol i com no en la nostra ciutat de Tortosa ha sigut tot un plaer.

P: Quin resum faria de la faena feta?

R: Resumir la faena feta pel Montepio al llarg de gairebé 100 anys de vida és gairebé impossible, ja que és el dia a dia el que marca la seua activitat. Els socis són una peça clau, i la confiança que dipositen en l’entitat és indispensable per a poder continuar treballant per a ells quan ens necessiten. Sovint, hi ha socis que passen anys sense haver de trepitjar les oficines, però saben que, quan ho necessiten, el Montepio està allà per a respondre de la manera més professional, siga quin siga el servei que necessiten. Amb el Montepio funciona molt bé el boca a boca.

P: Quina creu que és la millor fita aconseguida durant el seu temps al capdavant de la presidència del Montepio?

R: Tres coses a destacar. La millor fita aconseguida és la incorporació de la dona a la Junta de Govern. Les juntes directives de moltes entitats han estat durant dècades ocupades només per homes, una anomalia que al Montepio hem volgut sempre resoldre. La presència de la dona és imprescindible i brinda una visió dels assumptes a tractar molt necessària a nivell de decisions. Avui en dia Montepio disposa d’una junta on hi ha cada cop més dones.
L’altra cosa, sens dubte la gasolinera. Tot i que el món del combustible també ha sofert molts de canvis i està sotmès a una pressió fiscal i política molt gran. El preu dels combustibles depèn de moltes circumstàncies polítiques i conjunturals, natros sempre hem apostat per un producte immillorable a un preu just, presidit sempre per oferir un bon servei al soci.
I per últim, i a nivell més lúdic i social, la Gran Festa del Montepio. La Festa del Montepio és un esdeveniment ja conegut arreu del territori, atraient fins i tot gent de Barcelona o persones que passen les seues vacances a les nostres comarques. Tot i ser una festa relativament jove, és molt popular i sana, guanyant cada any més assistència de gent jove que gaudix del sopar a la fresca i de la música de totes les dècades fins que surt el sol. Esta és la festa més esperada de l’estiu a Tortosa, i des d’aquí animo a tothom a vindre i disfrutar-la.

P: I alguna cosa especial que s’haja quedat per a fer?

R: Ben segur que sí, però tenim molts de projectes en ment. Alguns estan pròxims a fer-se realitat durant este 2024. Altres continuem en la lluita dia a dia, i em referixo a temes bàsicament de seguretat vial i també ciutadana. Per a ficar-vos un exemple, des del Montepio considerem que s’hauria d’intensificar la presència policial a les carreteres, com se feia als anys 70, 80 i fins i tot 90. Avui en dia, pensem que amb els radars i els cartells lluminosos anunciadors de consells no n’hi ha prou, i tot i ser imprescindibles, la presència de la policia de tràfic ajudaria molt a fer que les normes de circulació es respecten, encara que siga com a efecte dissuasiu.
Seguint en la mateixa línia, l’estat de les nostres carreteres, especialment a les Terres de l’Ebre, és molt lamentable. Des del Montepio no parem d’instar l’Administració perquè els punts negres que tenim vagen disminuint a través d’obres de millora a nivell de circulació. I com no, el tema de la reclamació del tercer carril a l’autopista A7 és un reclam en el qual tots els ciutadans del Baix Ebre i la resta de comarques ebrenques ens hauríem d’implicar.

P: La protecció que el Montepio exercix cap als seus socis podem considerar-ho encara avui dia com el seu principal actiu?

R: Com he dit abans, el soci és la nostra principal raó de ser. Continuarem treballant perquè així siga. Com a associació que som, l’Assemblea de Socis és l’òrgan principal de qualsevol associació, ja que és ella la que reunix totes les característiques necessàries perquè nosaltres puguem treballar per a ser cada dia més eficients i professionals en tots els serveis que prestem.

P: Han pogut implicar-se com haguessen volgut amb l’Administració pel que fa a la seguretat viària del territori, la mobilitat i la sostenibilitat?

R: El nivell d’implicació de l’Administració és bastant acceptable, però no podem obviar que és millorable. Les Terres de l’Ebre sempre han estat una mica oblidades pel que fa a infraestructures i mobilitat, especialment en termes de seguretat viària. Només cal mirar el que està passant ara amb el tema dels trens.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

60 + = 70

Últimes notícies