Apropar el públic jove a la literatura catalana i fomentar la lectura entre els escolars. Este és l’ambiciós objectiu que s’ha proposat la setzena edició de Litterarum, la fira d’espectacles literaris, que tindrà lloc entre els dies 2 i 4 de juny de Móra d’Ebre, juntament amb la vintena edició de la Fira del Llibre Ebrenc. Dins del programa d’enguany, l’organització ha convocat la primera trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre, per afavorir que compartisquen experiències i puguen conèixer les novetats literàries. Litterarum oferirà, enguany, catorze espectacles i homenatjarà també les figures de Josep Vallverdú i el rector de Vallfogona. En el marc de la Fira, d’altra banda, s’ha programat la presentació de 22 llibres.
Creadors, artistes, programadors i públic coincidiran novament a Móra d’Ebre el primer cap de setmana de juny en el marc d’un certamen únic a Catalunya que fusiona les arts escèniques i la literatura, amb propostes per a tots els públics. Enguany, però, la setzena edició vol incidir especialment en eixamplar els hàbits lectors dels més joves i apropar-los a la literatura catalana, amb la posada en marxa, com a prova pilot, del programa Litterarum Joves Lectors, en col·laboració amb l’Associació de Joves Lectors Catalans per poder arribar de forma efectiva al públic adolescent.
La primera trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre va en este sentit i vol omplir un buit de propostes per al públic d’este segment d’edat, a partir dels catorze anys. També s’han programat activitats exclusives, com l’espectacle teatral ‘L’increïble assassinat d’Ausiàs March’, de Crit Teatre, així com una xerrada als instituts sobre literatura a les xarxes socials.
“Tant l’Ajuntament, com des dels festivals i fires, som agents transformadors per a l’educació dels joves. Els joves tenen ara molts estímuls, però la cultura és essencial i no la volem deixar perdre”, ha remarcat la directora de Litterarum, Gemma Sastre. La idea, segons ha precisat, i d’acord amb les iniciatives institucionals en marxa, és ampliar “l’hàbit” lector entre els joves perquè, el futur, no només participen en este tipus d’esdeveniments sinó que també n’organitzen ells mateixos.
Catorze espectacles al programa
El programa d’activitats de la fira inclou enguany catorze espectacles. Entre ells, destaquen ‘El club oblidat. Barcelona Lyceum Club’, de Les Fugitives, a partir de la investigació de Maria Àngels Cabré i amb textos de Carme Montoriol, Aurora Bertrana i Maria Carratalà. També ‘Les Bertranettes‘, de Queralt Albinyana, Marta Roma i Leonor Falcón, amb textos d’Aurora Betrana. Serà el primer cop que es representa una obra de l’autora a Litterarum.
‘Intimari‘, de Guilloem Soldevila i Pau Cardona, amb textos de Sònia Moll, Ponç Pons, Màrius Torres, Ausdiàs March i Joan Alcover, és una de les propostes remarcables, així com l’espectacle musical ‘Re-Romanç. De les cançons recollides per Pedrell a la contemporaneïtat interdisciplinària’, amb textos de Meritxell Cucurella, Josep Pedrals, Amat Baró, Anna Gual, Raquel Santanera i Jordi Lara. El cantant i compositor de Miravet, Èric Vinaixa, protagonitzarà la cloenda de diumenge presentant el seu treball ‘La més bonica història’, amb textos de Roc Llop i Joan Salvat-Papasseit.
El certamen programa enguany també el segon maridatge literari, fusionant gastronomia, patrimoni i literatura al castell de Móra d’Ebre, que tindrà com a protagonista el cantautor Cesk Freixas i el seu ‘Direm nosaltres’, amb textos de Roc Casagaran.
Oferta per als més petits
Dels catorze espectacles programats, cinc estaran inscrits dintre de Litterarum Petits, l’apartat del festival dedicat als infants i el públic familiar amb propostes com contacontes, tallers, concursos i premis. Seran actes, segons ha precisat la regidora de Cultura de Móra d’Ebre, Montse Pineda, aptes per a tots els infants, fins i tot els nadons.
Precisament, en la seua setzena edició, Litterarum se sumarà també a l’Any Josep Vallverdú, homenatjant l’escriptor en el seu centenari i amb tres espectacles inclosos en l’apartat infantil: ‘On és el rovelló? Qui és?’, d’Albert Estengre; ‘Bestioletes‘, de Gisela Llimona, i ‘La Biblioteca de Mr. Seguín‘, de Bambadaboom, basats en textos de l’escriptor, encara en actiu. També s’ha afegit a la commemoració de l’Any Rector de Vallfogona -amb motiu dels 400 anys del seu naixement i també arran la seua forta vinculació amb la ciutat de Tortosa-, amb l’espectacle per a adults ‘El misteri de Vallfogona, el cas del Rector‘, d’Albert Estengre.
“L’objectiu de Litterarum és apropar la literatura catalana als lectors no habituals i aquells que no tenen la lectura i les arts escèniques com a activitat de lleure. Volem que obres que mai s’hagen portat a escena, hi arriben. Gent de totes les franges d’edat, tenen l’oportunitat d’amarar-se de la literatura del nostre país, dels més petits als més grans. Amb la Fira del Llibre Ebrenc demostrem que hi ha creació, talent i un bon gruix literari d’autors de les nostres terres, que sovint no coneixem prou i, a través de les presentacions i dels llibreters, els reivindiquem”, ha subratllat l’alcalde de Mora d’Ebre, Rubén Biarnés.