HomeCulturaArranquen les segones Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre, sis anys...

Arranquen les segones Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre, sis anys després

Este divendres, 11 de novembre, ha arrancat la segona edició de les Jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre, amb un programa ben complet, que inclou un total de 45 ponències i comunicacions, en què s’exposaran els resultats de les intervencions arqueològiques, preventives o d’urgència i dels projectes de recerca desenvolupats a les comarques ebrenques durant els quadriennis 2014-2017 i 2018-2021.

En paraules de Joan Martínez Tomàs, l’arqueòleg territorial, a Imagina Ràdio, “estes jornades, tot i que són de caire científic, també intenten ser divulgatives, per a fer arribar a la gent el nostre passat i que puga posar-lo en relleu”. Tenen lloc entre Tortosa i Ulldecona, i totes les conferències s’emmarquen en tres grans blocs, que van des de la prehistòria fins a l’època recent.

Així, este divendres han començat al Palau Oliver Boteller de Tortosa totes aquelles ponències que giren al voltant de la dinàmica del poblament en el tram inferior de l’Ebre durant la prehistòria i sobre els treballs de recerca, conservació, gestió i difusió efectuats als conjunts de pintura rupestre de les Ermites d’Ulldecona i també del Cocó de la Gralla de Mas de Barberans.

El dissabte, dia 12, les comunicacions, que també tindran lloc a la capital del Baix Ebre, incidiran en les actuacions en jaciments protohistòrics, romans i tardoantics. Es parlarà especialment de la Cogula i la Ferradura d’Ulldecona, de l’assentament de Sant Jaume d’Alcanar, del de Malladarets d’Alfara de Carles, dels Tossals d’Aldover, del Coll del Moro, del poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja de Benifallet i de l’Antic d’Amposta. Les intervencions culminaran amb “una visita especial a l’espai museístic Cota Zero de Tortosa, a sota de l’actual plaça de la Catedral, guiada per les persones que van participar directament en l’excavació”, diu la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Victòria Almuni.

El tercer bloc tindrà lloc el diumenge, al castell d’Ulldecona, i concentrarà les comunicacions a l’entorn dels treballs realitzats en restes patrimonials medievals i modernes. “A més, s’aprofitarà per a visitar les últimes actuacions que s’han fet al Castell d’Ulldecona, i també per a viure una experiència immersiva a través de les ulleres de realitat virtual que han posat a disposició des de l’Ajuntament”, afegix Almuni.

Amb estes jornades es vol posar en relleu la tasca dels investigadors i professionals, i també fer-ne difusió. A més, detalla Almuni, “s’explicaran temes que s’han anat treballant des del 2014, perquè cal recordar que les primeres jornades d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre es van fer al 2016, i no van poder-se traure conclusions de tot allò amb què s’estava treballant”.

D’altra banda, un altre objectiu de les jornades és “socialitzar el coneixement que es va adquirint a través de les diferents campanyes d’excavacions arqueològiques que es realitzen, de manera que tothom se’n sentia partícip i implicat”. En este sentit, Martínez assenyala que “l’arqueologia, l’hem de mostrar al públic i fer-la arribar a totes les edats. És per això que estes jornades estan obertes a tothom, perquè la gent aprenga sobre el passat”, i afegix que les Terres de l’Ebre tenen un gran llegat, perquè “el riu Ebre ha fet d’eix vertebrador de cultures d’una important riquesa, i, a més, hi tenim representats pràcticament tots els àmbits cronològics de la història”.

Tot i que les jornades són gratuïtes, tenen aforament limitat, per la qual cosa cal inscriure’s al web arqueologia.tte.cat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 60 = 61

Últimes notícies