EDICIÓ PAPER // La campanya de recol·lecció de cítrics al Baix Ebre i el Montsià, les comarques de Catalunya que concentren la producció de clementines i taronges, ha començat esta setmana marcada pels protocols i les mesures de prevenció pel coronavirus. Tot i això, el gerent de la cooperativa Soldebre, Pere Albacar, i el de la cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar, Federico Taranzano, coincidixen que inicien la campanya amb un cert “optimisme” i preveuen un increment de la producció. Totes dos cooperatives han hagut d’aplicar noves mesures i protocols, creats pel Departament de Salut i el Departament d’Agricultura per tal de prevenir els contagis durant la campanya citrícola als espais de treball. Segons explica Taranzano, a l’Exportadora d’Agris d’Alcanar, que tenen una cinquantena de treballadors al camp i trenta a la planta, han hagut d’aplicar-hi canvis a tots els nivells: a la planta s’han creat circuits de circulació, s’han eliminat els vestuaris, s’han instal·lat mampares per a separar els treballadors i s’han reforçat les tasques de neteja i desinfecció de les instal·lacions. Al camp “hem fet equips bombolla d’entre tres i quatre persones”, detalla.
En el cas de Soldebre, que tindran aproximadament dos-centes persones treballant a la campanya entre el camp i la planta, també han habilitat més sales de descans, s’han instal·lat mampares a les àrees de treball, les entrades i sortides es faran esglaonades, hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic per les instal·lacions, repartiran mascaretes FFP2 als treballadors, i s’han establert diferents torns de treball per si calgués aïllar algun grup. Totes dos empreses, a més, prendran la temperatura als treballadors abans de cada torn.
Els consells comarcals ebrencs i els departaments de Salut, Treball i Agricultura fa mesos que treballen per articular protocols sanitaris per a afrontar les campanyes de fruita amb la màxima seguretat. A més, esta setmana des de l’Agència de Salut Pública Catalana han fet una formació en línia de prevenció de la Covid-19 en el sector citrícola. Quant a l’arribada de temporers per a treballar durant la temporada de la mandarina i la taronja, Albacar ha determinat que tenen un grup de treballadors “molt estable i que repetix tots els anys”. Des de la cooperativa canareva, Taranzano assenyala que “contractem personal que treballa al camp i ja han treballat en altres campanyes agrícoles”, així com afegix que “quasi tots són de la regió”.
Augment de la producció
La cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar apunta que preveuen que en esta campanya, que s’allargarà fins al mes de maig, s’incremente la collita de cítrics en un 25% i arribar a comercialitzar unes 25.000 tones. Des de Soldebre, també creuen que superaran el volum de producció de l’any passat, que va tancar-se en una davallada del 40% de la collita. Ambdós empreses comercialitzen part dels seus productes al mercat sota el segell de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre.