HomeSocietatAscó acollirà per primer cop la XVIII edició del Tradijoc de la...

Ascó acollirà per primer cop la XVIII edició del Tradijoc de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta

El proper dimecres 16 de maig la població d’Ascó acollirà, per primer cop, la divuitena edició del Tradijoc: trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, amb la participació de tot l’alumnat que cursa 1r d’ESO d’ambdues comarques.

Es tracta d’una iniciativa endegada ara fa divuit anys pel professorat del departament
d’educació física dels instituts de Flix i Julio Antonio de Móra d’Ebre així com el col·legi Santa Teresa, a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

En aquesta edició es preveu la participació de més de 300 xiquets i xiquetes dels centres esmentats que comptaran amb la dinamització de trenta monitors i monitores de 1 r de BAT de l’institut de Flix, així com l’acompanyament de 25 professors/es.

Com és habitual des de la primera edició, es publicarà un petit llibre que recull els jocs
que es practicaran al llarg de la jornada i que editarà l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó amb el patrocini del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. El llibret conté més de 30 jocs tradicionals de les Terres de l’Ebre entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga…

La jornada es desenvoluparà des de les 9:30 del matí fins a les 14:00 pels carrers i places d’Ascó. Per al bon desenvolupament de la trobada s’ha previst l’organització de 16 grups heterogenis de 17/18 nois i noies dels centres educatius esmentats. Cada grup anirà acompanyat per un professor/a que tindrà cura de seguir l’horari establert i la progressió per les diferents zones de joc. A més, en cada estació l’alumnat trobarà als joves monitors/es que s’encarreguen d’explicar els jocs i dinamitzar-los.

Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Per a fer possible aquests objectius comptem amb el recolzament del Departament
d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament d’Ascó, a més de la col·laboració de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Excepcionalment, en aquesta ocasió, rebrem la visita dels inspectors de l’Àmbit d’Expertesa «Pràctiques escolars lúdiques en llengua catalana» dels diferents Serveis Territorials d’Educació de Catalunya. Faran la visita per a conèixer de primera mà el desenvolupament d’aquesta activitat consolidada al nostre territori, i aprofitaran per a fer la seva reunió ordinària de final de curs. Aquest grup està duent a terme una recerca d’activitats amb el català com a llengua vehicular, i que la situació de joc fomenti la comunicació entre l’alumnat. L’objectiu final és confegir un catàleg de bones pràctiques lúdiques en català.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 75

Últimes notícies