HomeSalutAugmenten fins un 10% els pacientes infantojuvenils en salut mental a les...

Augmenten fins un 10% els pacientes infantojuvenils en salut mental a les Terres de l’Ebre

L’atenció a pacients de salut mental ha augmentat en els últims anys a les Terres de l’Ebre. Especialment entre la població infantil i juvenil, que ha incrementat entre un 5 i un 10 % en els darrers anys.

Des de la Fundació Pere Mata a les Terres de l’Ebre destaquen la importància de continuar trencant l’estigma que envolta la salut mental i de dotar els serveis sanitaris del territori d’atenció mèdica vinculada a este àmbit.

El dimarts -dia 10- es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental. Arreu del territori es van organitzar actes per conscienciar la població al voltant dels problemes i les patologies en aquest àmbit.

Especialment, han augmentat els casos en la població més jove. Entre els casos que més han augmentat s’hi troben els trastorns de la conducta alimentària -entre un 5 i un 10 % en els últims dos anys- o també els trastorns de l’espectre autista -entre un 8 i un 12 %- i també, arran de la pandèmia, s’ha trencat el benestar emocional de molts pacients. En este sentit, el director mèdic de la Fundació Pere Mata a les Terres de l’Ebre, Antoni Coello, ha assegurat que “el trencament del benestar emocional pot requerir suport i també pot derivar en casos més greus, com és el cas d’una depressió”. Després de la pandèmia, els casos de depressió i ansietat van augmentar, però Coello destaca que “els casos més greus fa anys que es mantenen estables”.

Des de la Fundació Pere Mata impulsen un programa d’atenció en l’àmbit de la salut mental a Centres d’Atenció Primària i també a hospitals del territori. “Els professionals es desplacen als centres sanitaris del territori, on poden donar una atenció propera. Allà, si es detecten casos de trastorns depressius o d’ansietat més greu -que també han augmentat- passen a l’atenció especialitzada”, ha explicat Coello en declaracions a Canal Terres de l’Ebre.

En este àmbit, Coello destaca també la necessitat “de parlar de salut mental” i de “trencar l’estigma” que ha envoltat les patologies relacionades amb la salut mental en els últims anys. “S’està avançant i els jóvens ens estan ajudant, però hem de seguir treballant”, ha afegit.

Murs per a fer salut

Amb l’objectiu de trencar l’estigma i facilitar un bon estat de salut mental, s’ha dut a terme diferents pintades de murs amb grafits. En el cas de Tortosa, s’ha pintat un mural a l’avinguda Generalitat amb el lema: ‘La salut mental és un dret universal’.

L’obra destaca les vivències i les emocions de diferents persones. Este dimecres -dia 11- es va inaugurar i la primera tinent d’alcalde, Mar Lleixà, va destacar que “cal trencar el tabú” que envolta la salut mental. “Accions com esta han de servir per a trencar l’estigma que encara envolta estes patologies i normalitzar-les”, ha afegit.

Des de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre també s’ha afegit un QR que redirigix a la seva pàgina web on apareix tota la cartera de serveis i les diferents activitats comunitàries que es fan.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies