HomeCultura‘BanDanSant’, el so en moviment d’un poble

‘BanDanSant’, el so en moviment d’un poble

Un poble pot tenir moviment i so? Així ho vol demostrar l’espectacle BanDanSant, la proposta que arriba este dissabte 30 de novembre a la Sénia, de la mà de la ballarina, coreògrafa i ‘performancer’ Sònia Gómez, conjuntament amb l’Agrupació Musical Senienca. Es tracta d’un dels actes que s’han programat per a esta setena edició del festival Músiques en Terres de Cruïlla, que enguany gira al voltant del binomi música i dansa. Dos conceptes que per a la ballarina senienca no sempre han d’anar de la mà: “Hem de trencar en els tòpics i pensar que la música i la dansa dialoguen, de vegades més directament i d’altres indirectament. M’agrada pensar que la dansa no sempre ha de seguir exactament la música, perquè així fem de la dansa una disciplina amb autonomia pròpia”. 

Per això este espectacle de nova creació posa sobre l’escenari la interacció de la música de banda de l’Agrupació Musical Senienca amb el moviment. “El moviment serà evident i es podrà veure en diferents llocs, des dels músics amb uns passos senzills, també en projeccions que evocaran moviment o, inclús, amb interaccions per a engrescar el públic”, explica Gómez. El moviment, evidentment, també serà present a través de les coreografies que presentarà Sònia Gómez, que a l’escenari estarà acompanyada de la també ballarina Raquel Gualtero.

L’espectacle recorrerà el cicle de vida anual d’un poble, el de la Sénia, passejant per les 4 estacions de l’any. Des del gener fins al desembre es representaran tant les escenes quotidianes del municipi com les de caire festiu i popular. “S’han pensat en escenes molt conegudes per la gent del poble de la Sénia, potser massa vistes, però volem que tinguen un retrobament amb elles, perquè sovint o bé no sabem d’on venen o bé no les valorem prou: volem esta connexió entre el passat i el present” comenta Gómez. Les escenes s’unixen a través d’un fil narratiu que explicarà una veu per a aportar el posat més formal a l’obra, però també a través d’un personatge més caricaturesc que oferirà a l’espectacle un to més humorístic.

Per a totes estes escenes s’ha pensat en una banda sonora, formada per un repertori ja existent o arranjat, així com d’obres expressament escrites per a l’espectacle, compostes pel director de l’Agrupació Musical Senienca, Pep Vila. Segons el director, les obres volen ajudar a representar les diferents escenes. Entre elles hi ha una composició que evoca les festes majors de la Sénia amb la qual “el públic reconeixerà en esta nova peça petits fragments d’himnes del poble, com la música que acompanya les curses de cavalls i burros, la jota senienca o el mateix himne de La Senienca”. En una altra, afegeix Vila, “la composició s’allunya del contingut melòdic i del pes harmònic als quals estem molt acostumats, perquè en este cas s’ha basat en efectes i sons per a presentar paisatges, com ara el vent, molt característic del nostre poble, o el so de les fàbriques de mobles”. 

L’espectacle, tot un homenatge al poble, farà participar altres entitats locals com el Grup Dolçainer de Joventuts Unides o el Grup de Jota de la Casa d’Andalusia, entre d’altres. 
El setè Festival de Músiques en Terres de Cruïlla finalitzarà el 14 de desembre amb la jornada postposada de Música i Dansa en Terres de Cruïlla, amb diferents ponències que s’engegaran de les 10 h fins a les 14.30 h. A partir de les 17.30 h s’ha organitzat el taller de dansa amb Roberto Olivan. Finalment, a les 21.30 h tindrà lloc al Restaurant Antic Molí un sopar amb intervencions musicals i de dansa.

Claudia Ruiz
Claudia Ruiz
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 94

Últimes notícies