HomeSocietatCampredó alerta sobre “l’augment incontrolat de mosques” a la població

Campredó alerta sobre “l’augment incontrolat de mosques” a la població

L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Campredó ha alertat esta setmana de l’augment incontrolat de mosques que hi ha al municipi. Tot i que no es tracta d’una problemàtica nova, ja que, segons explica l’alcalde, Damià Grau, “des de fa uns 3 o 4 anys que detectem una alta presència d’este insecte a la població, però, fins ara, tot i que ja n’hi havia, era acceptable. Des de l’Ajuntament vam iniciar diverses converses, amb el Copate i també amb el Departament d’Acció Climàtica, perquè la població de mosques no acabés d’escampar-se, però en les darreres setmanes, s’ha descontrolat, i la població de mosques ha crescut d’una manera desmesurada”.

Des del consistori creuen que això és degut a una sèrie de factors que, combinats, han afavorit la proliferació d’este insecte. D’una banda, apunten a la calor primerenca i el consegüent augment de temperatures que hi ha hagut durant este mes de maig, però també, als ferments que fa servir la indústria agroalimentària que hi ha al polígon, sumat a les explotacions agràries i ramaderes que hi ha al poble, i també, les illes de contenidors que hi ha al mateix nucli urbà.

“No es tracta de culpar ningú”, diu l’alcalde, que afegix, “però és cert que, tot sumat, fan un caldo de cultiu que, juntament amb l’increment de les temperatures, ha fet augmentar considerablement la població d’estos insectes”.

Grau considera que s’hauria d’aconseguir catalogar-ho com una “plaga”, perquè no es tracta d’una presència d’este insecte “localitzada”, sinó que “s’ha disseminat i ha crescut exponencialment a tota la vall de Campredó, tant a la vora del riu, on sempre n’hi ha hagut en esta època, com a la muntanya, la part de secà i en tot el nucli urbà”. Obtenir esta catalogació, però, requerix, diu, una sèrie de premisses i protocols.

Més enllà de l’alarma social i les molèsties que ha generat l’augment incontrolat de les mosques, des de l’Ajuntament alerten que això podria desembocar en un “greu problema de salubritat pública”. És per això, indica Grau, que estan treballant amb el Departament de Salut perquè facen una “diagnosi, que permeta determinar si és o no una plaga i quina afectació pot tenir per a les persones, l’alimentació i l’entorn”, i amb el Copate, que ha enviat any rere any tècnics per a fer una valoració i estudiar quines accions de control es poden aplicar. També s’estan treballant amb els Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural, i s’han fet algunes inspeccions en diferents explotacions agràries. “Hem de sumar esforços per a intentar frenar este problema i fer disminuir la població de mosques”, afirma.

A més a més, l’EMD de Campredó va demanar a l’àrea de Serveis de Tortosa que s’incrementessen les freqüències de neteja i desinfecció de les illes de contenidors de recollida selectiva, que han començat esta setmana; i també han requerit a la població que evite llençar les escombraries durant les hores de forta presència de sol i que s’intente fer a partir de les 21.30 h del vespre. “D’altra banda, esta setmana, Educació m’ha comunicat que s’ha habilitat una partida per a l’estudi i la instal·lació de sistemes de control dins l’Escola Port Rodó”, manifesta l’alcalde.

Amb tot, l’objectiu és aconseguir trobar una “solució global”, que podria passar per un “tractament específic, igual que n’hi ha al Delta per als mosquits o per a controlar la mosca negra. Tanmateix, és una decisió d’envergadura, que s’ha de fer amb coneixement de causa i estant segurs que la mesura que prenguem siga efectiva”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies