Campredó Art

El dia 15 d’abril va ser declarat com al Dia Mundial de l’Art, per part de l’Associació Internacional de l’Art (IAA), per tal de fer la remembrança adequada de la data de naixement de Leonardo da Vinci (Vinci, Toscana 1452 – Amboise 1519), seleccionat com tot un símbol mundial de pau, llibertat d’expressió, tolerància, fraternitat i multiculturalisme.

Des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Campredó hem declarat el 2020 com l’Any Francesc Llop i Marqués (Campredó 1873-Barcelona 1970), en commemoració del 50è aniversari del traspàs del campredonenc més universal. Es tracta d’un artista molt complet en facetes molt diverses: il·lustrador, pintor paisatgista d’arrel impressionista, dibuixant del cos humà, enquadernador, decorador i artista plàstic. Va ser membre de la Tertúlia dels 4 Gats, de l’associació l’Arca de Noé que aplegava artistes i literats amb cognom animal, soci del Reial Cercle Artístic de Catalunya i de l’Associació d’Aquarel·listes de Catalunya. En el marc de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 va rebre una medalla pel seu oli El Llobregat.

La Sala d’art Francesc Llop ha rebut una excel·lent embranzida amb la cessió d’un seguit de quadres i dibuixos que tan gentilment ens ha fet la família tortosina Julve-Villó, que ens permet gaudir ja d’una important col·lecció pictòrica i documental. Sens dubte, suposa tot un goig comptar amb una sala d’aquest nivell, que també inclou un relleu del pintor obra de l’escultor ampostí Innocenci Soriano-Montagut i el retrat de Llop que va realitzar el 1907 el pintor valencià Víctor Tàrrega des de Mèxic estant.

Tanmateix, des del govern campredonenc igualment volem reivindicar tant l’esveltesa com la importància històrica del nostre patrimoni medieval: Torre de Font de Quinto, Casa del Prat i Ermita de Solicrú. Durant aquest mes d’abril també hem anat difonent de manera virtual l’obra artística que han realitzat diversos autors (en forma de quadre, retrat, fotografia, dibuix, etc.), que han immortalitzat el nostre patrimoni brillantment.

A la vegada hem de fer l’enlairament de les importants col·leccions artístiques que es troben ubicades al temple parroquial Sant Joan Baptista. Primerament, una imponent col·lecció pessebrista de l’artista local Germán Machí, la qual, entre altres qualitats, fa un retrat acurat del Campredó d’ans, així com suposa una col·lecció veritablement única. Seguidament, compta amb tres magnífics quadres de temàtica bíblica del pintor calero Joan Rebull, un esplèndid homenatge artístic amb un evident contingut religiós; una magnífica portalada que representa tot un homenatge a la nostra història local, comarcal i nacionalment catalana, obra de l’artista gironí Fidel Fita; uns vitralls que permeten una gran lluminositat; així com les figures de la Mare de Déu i de Sant Joan Baptista, obra de l’escultor prioratí Marcel·lí Giné.

També considerem de gran importància el bell patrimoni natural que suposen les construccions de pedra seca que hi ha escampades arreu del nostre terme com l’històric pouet, objecte de molts aplecs ciutadans al seu redós al llarg dels anys. Un exemple ideal n’és la construcció ubicada a la finca de la família Cugat-Roiget.

Finalment, el nou edifici “La C” inaugurat al novembre ens situa davant de la bellesa arquitectònica del segle XXI. Tot un Casal de la cultura que en pocs mesos ja ha sigut seu d’una desfilada de moda de la dissenyadora montsianenca Vicky Tomàs; de la Fira de Nadal que va donar cabuda a uns quants artistes comarcals; d’una jornada musical d’homenatge a les llengües maternes i molt especialment a la música algueresa de la mà del cantautor Antonello Colledanchise i el seu grup musical; i d’un magnífic acte d’inauguració de l’Any Francesc Llop que va suposar tot un homenatge a les arts en llur globalitat.

Un viatge per tot aquest patrimoni, mitjançant la ruta Campredó Art que organitzem, et transporta al passat i et retorna al present, homenatja les petjades humanes i ens dignifica com a col·lectivitat orgullosament rural.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 81 = 84

Últimes notícies