HomeOpinióCom ens afectarà la Llei d’acció concertada en els serveis d’atenció a...

Com ens afectarà la Llei d’acció concertada en els serveis d’atenció a les persones?

Els qui vàrem assistir al darrer congrés de la Taula del Tercer Sector Social vam estar molt atents al compromís del conseller Chakir El Homrani de portar i defensar davant el Parlament de Catalunya la Llei d’acció concertada que des de fa temps estem reclamant des del Tercer Sector Social de Catalunya.

Aquesta proposta de llei impulsada des de la Confederació, patronal del Tercer Sector Social de Catalunya, i amb el suport decidit de la Taula, ha de regular a Catalunya les relacions de l’Administració amb les entitats d’iniciativa social sense afany de lucre en allò que fa referència a la prestació de serveis d’atenció a les persones. Una llei que, pel que fa a les Terres de l’Ebre, pot incidir en moltes de les 90 entitats que estem reconegudes per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i, en general, a totes les que presten serveis especialitzats a les persones.
Aquesta iniciativa s’ha d’inscriure en el ventall d’oportunitats legislatives que ofereixen les directives europees de contractació pública, aprovades l’any 2014 que, entre d’altres, destaquen la importància i especificitat dels serveis a les persones i habiliten expressament als estats membres perquè puguin organitzar els serveis d’atenció a les persones mitjançant fórmules no contractuals com ara el concert social.

La llei pot incidir en moltes de les 90 entitats de les Terres de l’Ebre reconegudes per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i a totes les que presten serveis especialitzats a les persones.

En compliment de les directives, l’Estat espanyol aprovà la Llei de contractes del sector públic (9/2017), on es recull clarament (art.11.6) la possibilitat de regular els serveis d’atenció a les persones al marge de la Llei de contractes. 

A més a més d’aquesta llei, tenim el projecte de Llei de contractes de serveis a les persones actualment en tramitació parlamentària a Catalunya, complementat amb el Decret 3/2016 de mesures urgents de contractació pública que inclou la figura no contractual del Concert Social i el Concert Administratiu.

Des del Tercer Sector Social, proposem la gestió de serveis públics d’atenció a les persones amb la iniciativa social sense afany de lucre a través de l’acció concertada.

En la nostra proposta hi trobem, entre d’altres consideracions: garantir la protecció dels drets socials, l’interès general i la qualitat de l’atenció a les persones i limitar clarament l’interès econòmic dels operadors que accedeixin a l’acció concertada, atorgant un rol fonamental i estratègic al Tercer Sector Social, en la prestació de serveis d’atenció a les persones, primant criteris d’accessibilitat i qualitat per sobre de consideracions econòmiques.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha compromès que la llei “promocionarà la qualitat del servei, la professionalitat i la proximitat i evitarà l’especulació en l’atenció a les persones”, i reconeix que “a Catalunya la col·laboració entre les entitats socials i l’Administració ha permès desenvolupar una xarxa pública de serveis socials especialitzats de primera magnitud”.
Com a aliats estratègics de l’Administració per a tots els serveis d’atenció a les persones, estem satisfets per aquesta iniciativa, de la qual en aquests propers mesos en sentirem a parlar molt per la seva incidència en la prestació dels serveis públics d’atenció a les persones a Catalunya.

Joaquim Amare i Morales
Joaquim Amare i Morales
membre de l’Equip Directiu Càritas Diocesana de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies