HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catConsells per a evitar problemes en l’etapa final

Consells per a evitar problemes en l’etapa final

Circumstàncies dels darrers temps relacionades amb persones que han mort m’han abocat a la conclusió de que cal preparar bé les coses per a evitar conflictes als descendents.

Per suposat, el més important davant la perspectiva de la mort és la preparació interna de la persona, la de l’ànima. És el pas més decisiu en l’existència, el canvi a una altra vida en la qual es valorarà com s’ha actuat en aquesta. Els creients tenim molt clar que no és un pas al no-res, sinó que ens presentem davant Déu.

No em voldria limitar, però, a l’aspecte espiritual personal, sinó referir-me de manera especial a allò que afecta a la situació dels altres, especialment als familiars, per a evitar-los problemes. Actuar curosament és una mostra més d’amor a ells.

El que segueix afecta ben clarament a les persones molt grans, quan la probabilitat de mort no llunyana és molt alta, però també a les d’una edat en la qual previsiblement encara es podrà viure bastants anys.

En primer lloc, haver fet testament. Pot ser molt simple, com fan bastants matrimonis, on s’estableix que si mort un dels dos, tot el patrimoni del finat o finada passa a l’altre cònjuge. Aquest, si, més endavant haurà de fer distribució dels bens entre fills o restants familiars en el seu propi testament.

Entre moltes persones prima el criteri de que fer testament davant notari val molts diners, quan en realitat no passa de 60 o 70 euros en un cas ordinari.

Pot eliminar molts problemes. He conegut vídues i fills de persones traspassades de repent o amb pot temps de malaltia que tenen una quantitat enorme de problemes burocràtics i de fer gestions per què el seu marit/pare no va deixar les coses ben arranjades.

Un altre aspecte que convé tenir fet és el Testament Vital. És important donades algunes noves lleis. En això entra de plé la consciència de cada persona. En conec ja moltes que no desitgen que se’ls hi pugui aplicar l’eutanàsia i en volen deixar constància. Volen cures pal·liatives que evitin patir, però no ser eliminats. Tampoc acarnissament terapèutic, allargant la vida més enllà del seu procés. Per això mateix hi ha aquell Testament Vital, que es pot fer també davant notari, amb un cost al voltant de 50 euros. La Conferència Episcopal Espanyola, com les d’altres països, ha redactat un text que qui vulgui pot assumir. El Testament Vital es pot fer també a la Seguretat Social, gratuïtament.

Algunes persones proposen un altre element de seguretat per a l’etapa final de la vida. Pot servir per a tothom, però probablement només és veritablement necessària per a persones amb elevats recursos econòmics o propietats, o quan poden haver problemes seriosos en les herències, derivats de ruptures familiars o similars. És el de fer “poders”. És a dir, designar a una o diverses persones “apoderades” que s’ocupin dels assumptes en cas d’incapacitat. Exigeix que siguin persones responsables y honestes, perquè en cas contrari pot ser més conflictiu. Algú en designa dues o tres, i qualsevol acció o transacció només es pot fer amb la signatura de dues o tres persones.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 66 = 73

Últimes notícies