HomeSense categoriaConsells per a un Nadal més sostenible

Consells per a un Nadal més sostenible

Arriba l’època dels grans àpats, muntanyes de regals, amb els seus respectius envasos, i llums encesos durant llargues hores; activitats que poden arribar a produir un important impacte sobre el medi ambient. Setmanes abans que comencen les festes nadalenques, la il·luminació prematura dels carrers ja ens anticipa l’espiral consumista de cada any. La publicitat ens bombardeja a base de perfums, les últimes tendències en telèfons mòbils i joguines i més joguines.

Al desembre, les famílies gasten una mitjana de 1.000 euros més que la resta de mesos de l’any, despeses que es destinen sobretot a l’adquisició de menjar i begudes, i a la compra de regals. Això fa que en aquestes dates, la generació de residus augmente considerablement. Segons dades de l’Ajuntament de la capital catalana, Barcelona incrementa els seus residus en un 17%. Però també hi ha opcions per a viure un Nadal de manera sostenible i sobreviure-hi sense caure en el consum desmesurat.

Joguines i regals L’educació dels més petits inclou un punt molt destacat i sovint oblidat: els hàbits de consum. Els adults han de predicar amb l’exemple i en un context de festes nadalenques, és important evitar comprar més del necessari. A més, mantenir i reparar les joguines també ajuda a donar més valor a les coses. A l’hora d’escollir regals, els experts recomanen evitar que tinguen necessitats energètiques o que funcionen amb piles, i optar per opcions amb bateries recarregables, si cal. Un altre consell consistix a buscar l’etiquetatge ambiental, que inclou joguines fetes amb materials reciclats i mercat de comerç just o local. Així mateix, ha de prevaldre la qualitat a la quantitat, i és preferible optar per regals no materials, que inclouen experiències com una obra de teatre o un passeig a cavall, abans que productes que acaben convertint-se en residus.

On hem de comprar els regals? Els mercats de segona mà es presenten com una bona opció per afavorir la circularitat i la reutilització. Invertir en comerços locals també és una bona opció, ja que d’aquesta manera contribuïm al desenvolupament econòmic a la vegada que reduïm emissions pel menor ús de transport. Comprar un regal a un comerç de proximitat sempre serà millor per al medi ambient que fer-ho per Internet, ja que de manera habitual rebem els productes sobreenvasats. I és que el sobreembalatge dels regals, tot i ser evitable, sovint passa desapercebut per falta de consciència. Per disminuir aquest tipus de residus, podem comprar regals amb menys embalatge o, si els emboliquem nosaltres mateixos, fer-ho amb papers que tinguem a casa (podem guardar el paper de regals anteriors) o bé utilitzar paper reciclat (paper de diari, revistes, paper d’estrassa …). És important que tot aquest material, a més de ser reutilitzat, siga, en última instància, reciclat.

Decoració: arbres i llums Fins ara hem parlat de regals, però un altre element destacat és la decoració nadalenca. Un dels dubtes més plantejats: és millor optar per un avet natural o un d’artificial? La realitat és que, en molts casos, els avets naturals s’han convertit en objectes de consum d’un sol ús: provenen de la muntanya o del viver i acaben a l’abocador, en un marge molt curt de temps. Ens trobem en un país erosionat i amb greus riscos de desertificació, de manera que no ens podem permetre este tipus de pràctiques.

Quan acaben les festes, una bona opció és portar l’arbre a llocs on els recullen per a convertir-los en compostatge i els utilitzen com a adob en boscos i zones verdes. A més, molts ajuntaments emprenen la iniciativa de replantar els arbres allà on fan falta. Una altra opció és utilitzar una planta de casa com a arbre de Nadal. De fet, des de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, alerten que si disposem d’un jardí o espai similar per a plantar un arbre de Nadal, val la pena d’evitar el clàssic avet perquè és una espècie que no s’adapta al clima mediterrani, necessita massa aigua i és molt probable que mori després de la utilització com a ornament nadalenc. En canvi, l’alzina i l’alzina surera, el cirerer d’arboç o el llentiscle podrien ser alguns dels substituts predilectes.

Per altra banda, si ens fixem en l’opció artificial, la majoria dels avets estan construïts a base de resines plàstiques que provenen del petroli, i la seua producció i gestió com a residu és més complicada. Altres alternatives són llogar un avet natural o bé fabricar el teu propi arbre nadalenc mitjançant materials en desús, deixant volar la imaginació.

Però no només els avets fan Nadal, sinó que els llums també s’han convertit en un element gairebé imprescindible. Si no volem prescindir d’este tipus de decoració, podem optar per utilitzar llums LED, que són eficients i consumixen fins a un 90% menys d’electricitat, alhora que reduïxen les emissions de CO2 en un 80%. Una altra alternativa és optar per adorns diürns i naturals. Siga com siga, reutilitzar els ornaments d’anys passats serà sempre una bona pràctica.

Àpats Un últim punt clau són els interminables àpats nadalencs, que acostumen a ser generosos i, fins i tot, en alguns casos, exagerats. És important que canviem estos costums i procurem evitar el malbaratament alimentari i optar, en canvi, per menús més racionals. Si sobra menjar, sempre podem congelar-lo o preparar “plats d’aprofitament” com els canelons. A més, cal evitar utilitzar la vaixella de plàstic d’un sol ús que, tot i ser més còmode, comportarà una gran quantitat d’escombraries supèrflues i innecessàries. 

Totes estes idees esmentades es resumixen en les anomenades “5R” de l’economia circular que proposa la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF: reciclar, reutilitzar, reparar, reduir i reeducar!  

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies