La costa del delta de l’Ebre ha tornat a patir l’embat del mar. La darrera llevantada dels dies 4 i 5 de desembre ha colpejat amb força els punts més fràgils del Delta com són l’Illa de Buda i les platges de Deltebre, en especial en esta ocasió la zona de la Bassa de l’Arena i el Nen Perdut. L’Ajuntament de Deltebre ja ha fet una valoració de danys per a demanar l’actuació del Servei Provincial de Costes per a regenerar les platges que han patit pràcticament dos temporals consecutius, i, a través d’un decret d’emergència, ha fet una actuació a l’estació de bombament de Pal per a recuperar-ne els accessos.
Reforç de la barra de buda
A Buda, el temporal de la setmana passada va tornar a trencar la barra d’arena que separa la llacuna del mar i en alguns punts la llevantada ha ocasionat “la pèrdua d’uns 60 o 70 metres de platja”, segons ha explicat el propietari de la part privada de l’illa, Guillermo Borés, que ha insistit que este darrer temporal ha estat “curt però devastador” i demana actuacions dures dins del mar per a frenar la força de les onades. “Si no es fa res li queden pocs anys a l’Illa de Buda”, ha assegurat pessimista Borés, que dubta de l’eficàcia dels treballs de deposició de sorra que està duent a terme el Servei de Costes del Ministeri de Transició Ecològica a la barra litoral de Buda.
En concret, s’està fent una aportació de 25.000 m3 d’arena a la part nord de l’illa, prop de la zona de l’Illa de Sant Antoni. “Ha estat una llàstima que el temporal s’haja produït a la meitat de l’execució dels treballs de reforç de la barra litoral de Buda. Creiem que d’estar acabats no s’hauria produït cap trencament”, ha defensat el cap provincial de Costes Antoni Espanya. Segons explica, s’està duent a terme una actuació “de llarg recorregut” que consistix a dipositar la sorra en punts estratègics a la part nord de l’Illa de manera que “siga el règim natural de vents el que distribuïsca la sorra per a reforçar l’amplada de la barra litoral”.
L’objectiu és que amb les aportacions de sorra es puga reforçar la barra en amplada i volum “i fer-la, per tant, més consistent”. Esta setmana, abans de continuar amb els treballs de deposició i distribució de sorra, s’ha fet una actuació d’urgència per a tapar la via d’aigua oberta i tancar la barra litoral per a evitar l’entrada d’aigua del mar a la llacuna.
Davant les peticions de Borés d’actuacions dures per a acabar amb els problemes de regressió a Buda, Espanya ha deixat clar que, ara per ara, “les actuacions a la costa externa no són objecte de debat i la construcció d’esculleres o de dics no està ni previst”. Segons Espanya, en canvi, hi ha un ampli consens en què cal fer aportacions de sorra al Delta i mentre es treballa per a mobilitzar els sediments atrapats als pantans, el Ministeri aposta “a curt termini” per transportar la sorra “des de llocs del Delta on en sobra fins als punts que estan en regressió”. Espanya ha recordat que no tota la costa del Delta està en retrocés i ha explicat, per exemple, que per a reforçar la barra litoral de Buda es transporta sorra de la zona de la platja del Serrallo. A més, ha explicat que no es descarta més endavant poder fer extraccions de sorra del fons marí amb dragues per a dipositar-les a la costa.
Tres propostes d’actuació consensuades
Precisament, les aportacions de sorra als punts més fràgils del Delta com l’Illa de Buda i la platja de la Marquesa és un dels punts que forma part del document Propostes d’actuació consensuades des del territori que la Taula de Consens i Territori -formada per les dos comunitats de regants i els 7 ajuntaments del Delta- presentarà al Ministeri de Transició Ecològica el pròxim 18 de desembre. Les aportacions de sorra, juntament amb la continuïtat dels camins de guarda a l’interior de les badies i la recuperació de sediments dels pantans per a fer-los arribar a través del riu, són les tres primeres propostes d’actuació que s’haurien consensuat des del territori per a actuar contra la regressió.
Segons Espanya la reposició de sorra és una de les vies de treball ja encetades que no es poden fer en la freqüència que caldria, ja que ha recordat que el Ministeri es troba “en una situació de transitorietat”, amb un govern provisional i amb pressupostos prorrogats de l’any 2018.
Deltebre busca finançament per als dics submergibles
Paral·lelament al treball de la Taula de Consens i Territori, l’Ajuntament de Deltebre continua buscant finançament per a realitzar la prova pilot dels dics intel·ligents submergibles a la costa de Riumar. Segons ha explicat l’alcalde, Lluís Soler, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha trobat com a possible via de finançament uns ajuts europeus per a la compra de material per a la Innovació Tecnològica, la investigació i l’experimentació que es troben ara en període de licitació. El finançament necessari per a dur a terme la prova pilot és de 6 milions d’euros i serà directament el Departament de Territori qui vehicularà la petició dels ajuts per a obtindre el finançament europeu.