HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCota 0, passat, present i futur de Tortosa

Cota 0, passat, present i futur de Tortosa

Tortosa avança dia a dia en un procés de regeneració urbana, econòmica i social que està situant la nostra ciutat al lloc que li pertoca, com a ciutat de primer ordre. En esta regeneració, des de fa uns dies, comptem amb un nou equipament turístic i cultural d’alt nivell com és l’espai museogràfic Cota 0.

L’espai s’emmarca a l’entorn de la Catedral de Santa Maria, que ha estat i està sent, des de fa temps, objecte de renovació integral i que ens ha deixat, a banda de l’espai Cota 0, una façana que s’ha netejat i restaurat gràcies a l’1,5 % cultural per a la conservació del Patrimoni Cultural que atorga el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que va poder visitar recentment la delegada del Govern a Catalunya, M. Eugènia Gay, una nova plaça que recupera la mirada al riu i que lligarà amb un renovat espai a la plaça de l’Escorxador, seu del Museu de Tortosa, unit a la millora de la vorera i asfaltatge de la rambla Felip Pedrell i dels carrers Costa Capellans i Santa Anna. Tot plegat, una acció conjunta a un entorn que dona entitat, visibilitat i potencial a este centre neuràlgic de la Cultura, la Història i el Patrimoni de la ciutat que s’ubica en un entorn patrimonial de primera magnitud, esta Cota 0 en què es fonamenta el nostre passat, present i futur, des d’Hibera fins a Tortosa, passant per Dertosa i Turtuxa.

Al jaciment de l’espai Cota 0 podem visitar i fer valer els vestigis històrics que abracen quinze segles de la nostra història, començant per la muralla i les clavegueres de les cases de la Dertosa romana, passant pels salaons àrabs de la Turtuxa del segle V, descobrint les restes del que podia ser l’absis d’una construcció visigòtica del segle VI, fins arribar a la façana fluvial de la Tortosa renaixentista del segle XVI que tan encertadament va retratar Anton Van der Wyngaerde. Tot, a partir d’un espai exterior, més contemplatiu, que ens porta a l’interior, on el riu Ebre pren protagonisme en una pantalla gegant que ens retorna al passat i on l’arqueòloga Cinta i el periodista Àngel ens guiaran, gràcies a les noves tecnologies audiovisuals, per este apassionant viatge per la història.

Més de 2.300 persones han visitat ja Cota 0 en estos dies de Setmana Santa, en les jornades de portes obertes, que de ben segur s’incrementaran amb les visites amb accés lliures d’este cap de setmana i les guiades del mes de maig, cosa que demostra l’interès per conèixer el nostre passat, sense renunciar al nostre present i apostant sempre pel nostre futur, i que referma Tortosa com una destinació turística de referència.

Amb Cota 0, tal com vam fer amb la Capital de la Cultura Catalana 2021, Tortosa no ha perdut l’oportunitat i ha tret el màxim partit de la nostra història, tradició i cultura, passades, presents i futures, per aprofitar l’oportunitat que ofereixen estos elements com a recurs estratègic per a la creació de ciutats més inclusives, creatives i sostenibles.

Com a regidor d’Urbanisme, Cultura i Patrimoni em sento encoratjat a seguir treballant per la defensa del nostre passat, present i futur, i l’espai Cota 0 n’és una mostra més, d’esta aposta per la creació i la difusió cultural i pel nostre patrimoni, perquè, fent-la possible es contribueix al desenvolupament de les potencialitats individuals i col·lectives, i consegüentment, al progrés de la societat i a obrir noves vies per al seu desenvolupament. Hi crec fermament i treballem i seguirem treballant dia a dia per dinamitzar i democratitzar la Cultura i el Patrimoni que, sens dubte, són l’essència d’una ciutat i d’un territori, del passat, present i futur de Tortosa.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
arquitecte i secretari de la Demarcació de l’Ebre del COAC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 58

Últimes notícies