HomeMedi AmbientEl director territorial d’Acció Climàtica defensa les plantes de compostatge

El director territorial d’Acció Climàtica defensa les plantes de compostatge

Semblava que una planta de compostatge en plena plana del Montsià era una solució perfecta per a les dejeccions ramaderes, ja que permet convertir els purins, que contaminen el terra i les aigües subterrànies, en una matèria orgànica tot barrejant-la amb altres elements biològics. La ubicació a només 4 quilòmetres del nucli urbà de Santa Bàrbara, i l’existència d’una planta semblant a la deixalleria del Mas de Barberans, feia saltar les alarmes d’un sector del poble.

Entre la polèmica generada, surt una veu a favor, el director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, que considera que és molt millor utilitzar el compost als camps i donar una sortida als purins de les explotacions animals de la zona. A més, afirma que es tracta d’una activitat que escau perfectament a la reserva de la biosfera Terres de l’Ebre.

Així, Gómez considera que, mediambientalment, és molt millor portar als camps un producte que és el resultat d’un compost creat a partir dels purins de la mateixa zona, que té una capacitat molt més alta d’agafar-se al sòl, que tirar estes dejeccions ramaderes directament al camp. De fet, Gómez declara que “de cara al pagès, al medi ambient i les aigües subterrànies, és molt millor alliberar compost que alliberar això”.

Amb això, el director territorial, recorda que no és el Departament qui atorga la llicència, sinó que l’Ajuntament de Santa Bàrbara envia la consulta sobre la legislació vigent, a la qual cosa responen en 48 hores, i llavors, és l’ajuntament qui ha d’autoritzar la llicència a l’empresa. “Jo tampoc entenc per què en estos moments en els quals surt això comencem a repartir en altres administracions. Si se’ns hagués consultat fa un any o fa dos també hauríem contestat sense cap problema” exposa.

A més, Gómez veu que la planta de compostatge promou una activitat que escau perfectament a la reserva de la biosfera Terres de l’Ebre, i afirma que “hem de saber conjugar activitat humana amb activitat mediambiental, en parcs naturals i en paisatge. Sabem perfectíssimament que tenim granges i que tirar els purins als camps és molt pitjor que tirar el compost, que és molt més ecològic i ens assegura molt més la salut de les nostres aigües subterrànies”.

Pel que fa a la llicència ambiental simple requerida a l’empresa, Gómez defensa la llei vigent “que marca quins poden ser els teus riscos com a activitat i com ho solucionaries tu” manifesta el director territorial. A més, remarca que “la llei no és nova, sinó que ja fa temps que existix”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 64 = 66

Últimes notícies