HomeSense categoriaCrònica · Quin hospital hauria de ser?

Crònica · Quin hospital hauria de ser?

CRÒNICA // El PSC amb la CUP i En Comú Podem han presentat una proposta conjunta al Parlament de Catalunya demanant al Govern que arbitri els recursos necessaris per construir un nou Hospital Regional a Tortosa. La petició s’enfronta amb la determinació del govern d’ERC i Junts de resoldre la mancança de l’actual equipament sanitari ampliant l’Hospital Verge de la Cinta amb una construcció annexa i renunciant al nou Hospital.

L’Hospital de Tortosa té el seu origen en la decisió del Ministeri de Treball (8.11.1972) de crear una Residència Sanitària de la Seguretat Social que seria la sisena a Catalunya després de Bellvitge, Vall d’Hebron, Girona, Lleida i Tarragona. L’Hospital fou construït en un solar cedit per l’Ajuntament on havien estat les Casernes d’Infanteria i entra en servei quatre anys després (22.11.1976) amb una plantilla de 40 metges, 99 infermeres, 112 auxiliars, 22 zeladors i personal administratiu i de serveis. Fou un any d’importants equipaments a Tortosa: Polígon Industrial, Emissora de TV al Mont Caro, Parador de Turisme, Escola d’Infermeria de l’Aliança… 

La satisfacció per la nova Residència (Hospital) es va veure prompte refredada en constatar el desencert de la seua ubicació pel caos circulatori en els seus accessos produït arran l’accident del Càmping dels Alfacs (11.07.1978); des d’aquell moment una constant en les cròniques periodístiques de la ciutat fou el problema dels accessos que mai es van acabar de resoldre. Aquesta situació va durar més de trenta anys, tot i que mentre s’anaven realitzant diverses obres d’ampliació i millora de les instal·lacions, especialment des de 1982 ja per la Generalitat amb Josep Laporte (CiU) com a conseller.

Durant el primer govern tripartit la consellera de Sanitat Marina Geli (PSC) va anunciar (15.08.2006) que es construiria a Tortosa un nou Hospital Regional a un lloc més adequat i en millors condicions que l’existent. L’Ajuntament de Tortosa primer amb l’alcalde Joan Sabaté (PSC) i després amb Ferran Bel (PDcat) es van abocar a col·laborar en la iniciativa gestionant la disponibilitat de terrenys al Polígon “La Farinera”, entre Tortosa i Roquetes, que foren oferits a la Generalitat. La mateixa Marina Geli va presentar (22.10.2010) el projecte del nou hospital amb una inversió de 135 milions d’euros.

Poc després, però, el nou conseller de Sanitat Boi Ruiz (al govern de CiU) anunciava la paralització del projecte per raons pressupostàries, tot i que això no li fou obstacle perquè s’aprovessin obres de molta major quantia per construir nous hospitals de l’ICS i recentment per comprar l’Hospital Sant Joan de Reus per un import superior al que suposaria la construcció del nou hospital de Tortosa.

La necessitat de millorar l’Hospital o crear-ne un de nou estava en l’opinió pública. L’edifici actual fou objecte de periòdiques obres de millora i dotació de nous equipament com un nou laboratori clínic (17.05.2013) o la instal·lació d’un hospital de dia (22.01.2018). El problema dels accessos, però, continuava molt viu i l’Ajuntament de Tortosa encarregà la redacció d’un projecte d’instal·lació d’escales i ascensors des del pla de la ciutat (22.05.2018) condicionant la seua construcció a la conformitat amb mantenir l’hospital al lloc actual; quatre mesos després la consellera de Sanitat Alba Verges (ERC) anunciava que el govern continuava en contra del projecte de nou hospital i optava per ampliar l’actual amb noves edificacions i serveis incloent-hi un pavelló oncològic on ubicar l’accelerador lineal de radioteràpia, que actualment s’ubica a l’Hospital de Jesús, L’avantprojecte es va presentar per un import de 46 milions d’euros (11.12.2020). L’Ajuntament de Tortosa (PDeCAT) sembla que ara s’avindria a la proposta de mantenir l’hospital al lloc actual. 

Un ampli sector de la ciutadania, molts votants dels partits del govern, continuen considerant que la millor opció seria la d’un hospital nou als afores de la ciutat i que el projecte del govern de la Generalitat és un menyspreu a les necessitats sanitàries de la gent de les Terres de l’Ebre. La petició parlamentària que ara han fet els partits d’esquerres coincideix amb la demanda dels sindicats (UGT, CCOO, CATAC, CGT), plataformes en defensa de la sanitat pública i molts professionals del sector, afegint que el temps de les obres no seria superior al que suposaria l’ampliació de l’actual hospital.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 70

Últimes notícies