HomeCulturaCultura reforça el paper de suport territorial del Museu Terres de l’Ebre

Cultura reforça el paper de suport territorial del Museu Terres de l’Ebre

El Museu de les Terres de l’Ebre ha estat designat Museu de Suport Territorial (MST) per part del Departament de Cultura, una figura que sorgix del Pla de Museus de Catalunya, aprovat per la Generalitat l’estiu del 2017.

Tot i que des del 2010 el museu Terres de l’Ebre desenvolupava la tasca de servei d’atenció museística, “amb la figura de MST se li dona més capacitat, més faena i més recursos per a donar suport als museus i equipaments patrimonials del territori”, ha explicat a l’ebre la cap del Servei de Museus de la Direcció General de Patrimoni, Magda Gassó. Així el Museu Terres de l’Ebre oferirà ja este 2019 un catàleg de serveis concrets a tots els museus, equipaments patrimonials bàsics i béns culturals de les Terres de l’Ebre com són l’assessorament, l’intercanvi d’informació, el préstec d’infraestructures i utillatge, la representació en plataformes, fòrums o debats, o el dipòsit de materials arqueològics. 

Altres serveis complementaris que podrà oferir en funció de les necessitats són la gestió compartida i temporal de determinats serveis, la producció i comunicació conjunta d’activitats de divulgació i ús del patrimoni, la gestió mancomunada de serveis i programes, la creació de valor patrimonial i captació de finançament de programes supralocals, la inspecció, l’elaboració d’estudis o les formacions.

Per a realitzar estes tasques, el Departament destinarà un pressupost de 53.000 euros al Museu terres de l’Ebre perquè puga realitzar les tasques del MST.

 

Projecte museològic a móra la nova

Ja com a Museu de Suport territorial, el Museu Terres de l’Ebre ha rebut l’encàrrec este 2019 de realitzar el pla d’usos i el projecte museològic del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. A més també es realitzarà el pal d’usos i el projecte museològic de la segona planta del Museu de Falset. “Amb estos dos projectes ja ens hi hem compromès i ja hi ha els diners destinats per a fer-hi l’assessorament i el seguiment”, ha dit Gassó.

 

Cent catorze equipaments museístics

Un cens elaborat pel Museu de les Terres de l’Ebre ha comptabilitzat 114 equipaments museístics i patrimonials a les Terres de l’Ebre entre museus, jaciments, centres d’interpretació, cases museu, monuments museïtzats, espais expositius i centres de visitants. D’estos només 10 tenen personal tècnic per a fer-los funcionar, una quarantena tenen una operativitat mitjana, és a dir, que obren esporàdicament i la resta estan obsolets o tancats. Tot i que els 114 equipaments podrien ser beneficiaris del servei del Museu Territorial, Gassó, aclarix que “al darrere hi ha d’haver un mínim projecte”, és per això que el Departament calcula que els museus i centres que esdevenen beneficiaris potencials del programa serien una vintena.

A més del Museu Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura ha designat altres centres a Catalunya per a fer la funció de museus de suport territorial com són el Museu Etnològic del Montseny la Gabella, el Museu Comarcal de la Noguera i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. “El Museu de les Terres de l’Ebre ja tenia una vocació territorial i venia fent esta funció, ara però se li ha volgut fer un reconeixement ampliant-li les competències i els recursos perquè puga fer un servei més adequat”, ha insistit Gassó

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 47

Últimes notícies