HomeSocietatDani Forcadell es proposa fer més funcional i participativa la junta rectora...

Dani Forcadell es proposa fer més funcional i participativa la junta rectora del parc natural del Delta de l’Ebre

El pagès i sindicalista Dani Forcadell és el nou president de la junta rectora del parc natural del Delta de l’Ebre i ha assumit el càrrec amb dos objectius clars: fer funcional i participatiu aquest òrgan rector i pressionar el Govern perquè cree una figura legal que protegisca i blinde el delta de l’Ebre.

Segons Forcadell, això es pot aconseguir amb un pla de gestió o un pla de protecció del parc natural -emparat en una llei o un decret del Govern-, en la defensa del qual tots els membres de la junta se senten còmodes i que preserve el Delta de futures amenaces, com els plans hidrològics. El nou president s’ha compromès a “intensificar” les reunions i reforçar la col·laboració de la junta amb els tècnics del parc.

“Fa temps que sabem que el Delta desapareix a la nostra cara i des del Glòria cap aquí ho ha vist tothom”, ha recordat Dani Forcadell, nou president de la junta rectora del parc natural del Delta de l’Ebre. La falta de temps o aquesta lluita in extremis i a contrarellotge per salvar-lo és un dels principals motiu pels quals ha assumit el càrrec. Forcadell defensa que la junta rectora té un paper “de col·laboració” –sense pressupost i amb poques funcions executives-, però té cert “poder de decisió i de pressió” que fins ara no s’ha usat, “segurament” perquè no pensaven “que la cosa fos tan greu”. “Ha arribat el moment de fer alguna cosa més i anar més enllà”, s’ha compromès.

Per a Forcadell, perquè la junta rectora siga més funcional no es pot limitar a reunir-se dues vegades l’any per repassar informes tècnics. “Hem de començar a fer reunions més sovint, involucrar-nos en el dia a dia del funcionament i treballar pel bé de parc”, ha defensat. Tots els membres de la junta (46) s’han avingut a què aquestes reunions siga més periòdiques. “Hem de saber què es fa, on es pot arribar, quins problemes té, i ajudar”, ha insistit el president de la junta.

Com ha assenyalat Forcadell, cada any s’elaboren al parc entre 150 i 200 informes tècnics de qüestions tan diferents com la gravació d’un anunci en un espai natural a l’avaluació del pla de protecció de l’Estat i el retrocés de la línia de costa que preveu. En aquestes qüestions, la junta, com a ens “més polític”, ha de “valorar”, “donar suport” en les decisions i “ajudar als tècnics”. “Hi confiem i hem d’estar al seu costat, però és com en un ajuntament on els funcionaris tenen els regidors i l’alcalde que coordinen o empenen en la direcció que creuen”, ha exemplificat Forcadell.

Per fer aquest guiatge, la junta també ha de trobar “l’equilibri” entre les perspectives i opinions de tots els seus representats i caldrà treballar per consensuar “una posició conjunta”. A partir d’aquí, el president de l’òrgan demana a la trentena d’entitats, organismes i institucions que formen la junta rectora, que pressionen allí on tinguen capacitat de fer-ho, sobretot per aconseguir una figura legal de protecció.

Forcadell ha recordat que el parc natural no té un pla de gestió actualitzat. “Sense documents que avalen la protecció i les necessitats del parc, estem indefensos”, ha assenyalat. La direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural s’ha compromès a posar l’equip tècnic per elaborar un pla de protecció del medi natural i el paisatge del delta de l’Ebre i en una nova reunió extraordinària que es farà els pròxims dies, es presentarà el procediment perquè la junta rectora decidisca si ho posen en marxa. “Blindar el parc natural és equivalent a protegir tot el delta de l’Ebre”, ha dit Forcadell.

El president de la junta rectora també retreu a l’Estat que invertisca al delta de l’Ebre un 1% de la inversió que fa en altres zones fràgils i en risc com el Mar Menor, “un despropòsit” com el retard d’un any d’aquesta inversió –de 4 MEUR– per aportar sorres a les zones costaneres del Delta. “Per sort ha estat un hivern benigne, un altre any així no el podem aguantar”, ha advertit.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 68

Últimes notícies