HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catDeformació Professional

Deformació Professional

Si busquem la definició d’aquesta expressió prou coneguda, ens diu que és el punt de vista que donem a les situacions a causa de la influència que ens aporta la nostra feina diària. És a dir, portar-te les coses al teu “terreno”, com diem aquí col·loquialment. I aquesta carència de deformació professional ens ha portat a la falta de mà d’obra qualificada per a les empreses del país. Feines que han hagut de ser cobertes durant molts anys per oficials qualificats de l’Europa de l’Est i d’altres països.

Durant moltes generacions s’han emportat l’èxit els estudis de Batxillerat. La Formació Professional ha quedat apartada per tots aquells que segons deien, l’estudi no estava dins de les seves millors qualitats, però que curiosament han pujat el país i l’han portat endavant. Fusters, electricistes, mecànics, administratius, etc. Avui dia, tenim un ventall de més de 190 titulacions de Formació Professional de grau mitjà i superior. Als països Europeus, els percentatges de matriculació a la Formació Professional i al Batxillerat han oscil·lat entre el 70% la Formació Professional i el 30% el Batxillerat. Totalment al contrari del que ha passat al sud dels Pirineus durant molts anys.

I els vostres pares a quants us van aconsellar o forçar a estudiar alguna carrera que no volíeu? “El meu fill estudia arquitectura o la filla la tinc a Barcelona fent Dret” Durant la crisi de la bombolla immobiliària molts del Universitaris no van poder aplicar la llibertat de càtedra a la seva vida laboral i van haver d’aprendre un ofici. Reciclar-se a les aules dels Instituts de Cicles Formatius ha estat un dels únics camins per poder accedir a una feina.

Òbviament, i degut a la necessitat, la situació està donant la volta a la truita. Els Cicles Formatius estan adaptats a la nova realitat del món empresarial i donen sortida laboral als joves i no tan joves als diferents sectors professionals. Com en la majoria de reptes, Catalunya lidera l’oferta de candidats d’FP de totes les Comunitats Autònomes, lluny encara de la resta de països europeus. També augmenta la demanda de directius i càrrecs intermedis amb la titulació de Graus Superiors. Fer bidireccional els estudis d’FP i Universitaris està dins la reforma del Ministeri d’Educació, cobrin així les carències de tots dos. Donant pas directe per part d’uns a la universitat i els estudis universitaris poder submergir-se dins uns continguts més pràctics i necessaris per l’empresa.

La FpDual, projectes Erasmus, la innovació i la emprenedoria són quatre pilans que sostenen i professionalitzen als futurs treballadors. Sense deixar de banda la importància del model basc o alemany on s’haurien de posicionar les empreses prenent part de l’aprenentatge dels estudiants. Ho han de veure com una inversió de futur i no pas ma d’obra fàcil i accessible.

Aquest començament de curs 2021-22 les preinscripcions i matricules han augmentat de manera significativa la demanda d’aquests estudis. Poc a poc l’orientació que es fa a l’ESO dona els seus fruits i la societat està més convençuda a l’igual que l’Administració de la necessitat de tècnics i professionals del diferents sectors per la societat on vivim.

 

Sisco Besalduch
Sisco Besalduch
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 15 = 20

Últimes notícies