HomeCulturaDel 8 a l’11 de juny, Montsònica portarà el diàleg entre tradició...

Del 8 a l’11 de juny, Montsònica portarà el diàleg entre tradició i contemporaneïtat a l’interior del Montsià

Una nova proposta cultural arribarà del 8 a l’11 de juny a l’interior de la comarca del Montsià. Es tracta del festival Montsònica – Músiques i reexperiències contemporànies, creat pels organitzadors d’Eufònic, que portarà el diàleg entre la tradició i contemporaneïtat a Ulldecona, Freginals, la Galera, la Sénia i la pedania de la Miliana.

El director d’Eufònic, Vicent Fibla, explica que “volem mostrar una altra concepció del món rural ebrenc més enllà de la que es té a la ciutat, plena de tòpics. El món rural té un gran component de tradició, sí, però també diversitat, complexitat i contemporaneïtat. Per això Montsònica pretén establir un diàleg entre música i patrimoni inserit en paisatges molt particulars -tal com fa Eufònic-, per a parlar d’allò nostre des de nous punts de vista”.

La programació de Montsònica compta amb deu espectacles, protagonitzats principalment per actuacions musicals, fins a set, seguit d’un espectacle de dansa i dos accions a l’espai natural. Totes elles tindran un denominador comú: reinterpretar les tradicions i costums locals des d’una perspectiva contemporània. La inauguració del certamen anirà a càrrec del ballarí i coreògraf Toni Jodar, que, acompanyat de la Banda de Música d’Ulldecona, reinterpretarà el tradicional ball de mantons a la plaça de l’Església del poble.

Quant a la música, la protagonista serà La Maria, una cantautora que s’ha popularitzat a les xarxes socials per les seues cançons de cant valencià, que presentarà el seu primer treball, L’Assumpció, estrenat al febrer, en què fusiona la instrumentació tradicional amb l’electrònica, combinant converses amb les seues àvies sobre la relació entre la vida i el cant. L’altre plat fort serà la compositora, cantant i guitarrista valenciana Sandra Monfort, una de les integrants de Marala, que, en format trio, amb guitarra, violí i sintetitzador, “reinterpretarà la jota des d’una perspectiva contemporània”, diu Fibla.

L’artista reusenc Arnau Casanoves explorarà les connexions biològiques entre la música d’arrel, la tecnologia, l’aigua i les plantes pròpies del territori, que es podrà veure al Safareig de la plaça de la Sénia -on actuarà després La Maria-; mentre que la percussionista Núria Andorrà, col·laboradora de Regree o Agustín Fernández i directora artística del festival MontMúsic, proposarà un viatge sonor d’emocions i aclaparadores, i omplirà la Torre de la Galera amb els mil i un sons del seu treball Kokoro.

La Bassa del Montsià d’Ulldecona ressonarà barrejant subgèneres del folklore electrònic, de la mà de Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records; mentre que a la Foia d’Ulldecona es desenvoluparà la peça immersiva Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, d’Artistas Salchichas -Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana-, en què el públic interactuaran amb la natura gràcies a uns dispositius sonors que dictaran unes ordres específiques.

L’altra acció escènica anirà a càrrec de Marga Socias, que suggerirà una excursió a la Barraca de Quicolis de Freginals, tot buscant l’axis mundi de les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Les dos propostes de poesia uniran ITW, un músic experimental de Benicarló, amb el poeta senienc Joan Todó, en una peça única que es veurà a la Bassa del Montsià; mentre que la poeta de Manlleu Raquel Santanera col·laborarà amb la violinista Coloma Bertran, en una actuació íntima i delicada que reflexiona sobre el caràcter perifèric de la veu, al carrer Escoles de la Galera.

Xerrades sobre ruralitat i perifèria artística

La primera edició de Montsònica també inclourà un espai de debat, amb tres xarrades al voltant de la ruralitat i com encaixen les propostes des d’una perspectiva perifèrica, que comptarà amb la participació de la gestora cultural de Lo Planter de Tortosa, Clàudia Murall; el director del festival Embarrat (Tàrrega), Jesús Vilamajó; i Agustí Vericat, de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat; Anna Zaera, del Rihihiu de Santa Bàrbara; l’activista Llorenç Sorlí, d’Enraonem-nos; també Núria Andorrà, i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies