La vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha respost en una entrevista a TV3 a la carta que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la va enviar per a demanar que es garantisquen els cabals ecològics per a protegir la biodiversitat del Delta i, de retruc, i fer viable el cultiu d’arròs.
Segons Ribera, el cabal ecològic de l’Ebre està “evidentment garantit” i el “bon estat” ecològic del riu és una garantia per als ecosistemes que en depenen. “Nosaltres complirem amb les nostres obligacions de manteniment del cabal ecològic, de preservació d’este espai tan important, la desembocadura de l’Ebre, i també amb les obligacions, drets i garantia d’aigua, sobretot aigua de boca, però cal demanar màxima prudència en els consums domèstics”, va afegir.
El cas és que el Pla Hidrològic de conca vigent no obliga a mantenir cabals ecològics durant els mesos de setembre i octubre als canals del Delta, que són els que tenen una funció ambiental determinant en relació a les basses i les badies, i la ministra no va entrar al detall ni en les quantitats d’estes necessitats.
El cabal ecològic se situa cap als 20 metres cúbics per segon entre els dos canals, cosa que es correspon més o menys amb la concessió de què disposen enguany els regants fins a finals de juliol. El problema pot venir després. En relació amb l’arròs, la ministra es va limitar a dir que “caldrà veure què passa amb els cultius en relació amb els quals es pot reduir la disponibilitat d’aigua si necessitem preservar el cabal ecològic de l’Ebre”.
Risc de salinització
Els arrossaires del delta de l’Ebre ja estan sembrant l’arròs. Ho faran fins a finals de maig, després de la inundació dels camps, enguany amb una inesperada i desconcertant retallada a la meitat de la concessió de l’aigua dels canals de reg per part de la CHE. A l’hemidelta esquerre, un 40 % dels terrenys s’han sembrat en sec, una proporció similar a les últimes campanyes. A la dreta, en canvi, alguns pagesos s’han fet enrere i sembren per inundació perquè tindran l’aigua disponible de forma intermitent i temen patir la salinització dels camps.
Tampoc saben com reaccionarà la planta a la falta d’aiguabarreig i a l’ús d’aigua dels desguassos, ni com podran combatre les males herbes si no poden rebaixar puntualment la làmina d’aigua dels camps per a aplicar-hi correctament els herbicides.
La soltada i la inundació de camps es va fer com de costum, però dilluns passat l’aigua que baixava pels canals de reg de la dreta i l’esquerra del delta de l’Ebre ja s’havia reduït a la meitat.
La salinització per falta d’aigua dolça es preveu que siga una de les principals complicacions de la campanya d’enguany, però no serà l’única. Tant a l’hemidelta esquerre, on plantegen reutilitzar l’aigua dels desguassos, com al dret, on les aportacions seran intermitents, si no entra aigua dolça nova als quadres, continua la calor i la sequera i no plou, l’escalfament de l’aigua també pot afectar el creixement de la planta i el gra.