HomeSense categoriaDeltebre acollirà la prova pilot d’una investigació per controlar la plaga del...

Deltebre acollirà la prova pilot d’una investigació per controlar la plaga del mosquit amb drons

BAIX EBRE // L’Ajuntament de Deltebre, conjuntament amb el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), ha presentat el projecte HAMELIN, una investigació tecnològica amb fons europeus que té la finalitat de controlar la plaga del mosquit i reduir l’impacte dels pesticides en l’ecosistema del Delta de l’Ebre.

La prova pilot, que està previst que es desenvolupi fins al febrer de 2022, permetrà, segons ha manifestat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, “iniciar una investigació que pot esdevenir un punt d’inflexió per a generar nous mètodes de control de les plagues amb la finalitat de reduir a la mínima expressió el mosquit, així com també es podrà aplicar en la caragol poma o el cranc blau”.

Soler ha volgut donar les gràcies al CIMNE per escollir Deltebre com a indret per a la prova pilot del projecte i ha ressaltat que este fet “és una mostra més de la projecció i de la capitalitat del municipi” i ha subratllat que “des de l’Ajuntament de Deltebre obrirem les portes a totes aquelles investigacions que ens permeten avançar i anar més enllà”.

Este sistema d’innovació s’efectuarà a través de tres eines. L’anàlisi climàtica, a través d’una plataforma que recopilarà informació mediambiental; la captació i recollida d’informació, a través d’un sistema bidireccional que permetrà que la ciutadania puga enviar la geolocalització de les larves del mosquit, i l’acció dels drons. L’actuació amb drons facilitarà que el tractament contra l’insecte siga més efectiu, de manera quirúrgica, a la vegada que es reduirà la disseminació indiscriminada dels pesticides.

La cura i manteniment de l’ecosistema per seguir gaudint de l’entorn especial del Delta ha estat un dels punts que ha posat en valor el director del Projecte Hamelin, Pedro Arnau del Amo, al llarg de l’explicació que el director ha realitzat davant de les entitats representants del sector turístic. En esta reunió, a banda de l’alcalde i regidories de l’Ajuntament de Deltebre, també ha participat el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, el qual ha destacat que “avui és la primera pedra d’un projecte punter que esperem que tinga èxit i que ajude al municipi de Deltebre, com altres municipis, a reduir l’impacte del mosquit i de la resta de plagues”.

Cal recordar que Deltebre té les competències del mosquit delegades amb el COPATE, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre, i és el consorci qui efectua els tractaments per al control de la plaga del mosquit a Deltebre.

Esta actuació esdevé una col·laboració publico-privada en la qual participa el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria, la Universitat Politècnica de
Catalunya, la Universitat de Perpinyà i empreses privades que també participen en el projecte, així com el suport explícit del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En tot cas, es podrà dur a terme complementant-se amb aportacions privades, però també gràcies al finançament aconseguit mitjançant el FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i el POCTEFA (Programa Interregional V-A Espanya-França-Andorra). El cost total del projecte és de 864.000 €.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

50 + = 59

Últimes notícies