HomeSense categoriaAgricultura i caçadors avancen en un nou marc jurídic per a regular...

Agricultura i caçadors avancen en un nou marc jurídic per a regular la tipificació de les sancions

EDICIÓ PAPER // El Departament d’Agricultura ha traslladat a la Federació Catalana de Caça el nou marc jurídic que regularà la tipificació de les sancions en matèria de caça. Els caçadors van aixecar la veu de protesta per la inseguretat jurídica del col·lectiu arran del Decret 5/2020 de mesures fiscals i financeres que impliquen un augment exponencial de les sancions en matèria de caça. Davant la protesta del col·lectiu de caçadors el Departament d’Agricultura ha realitzat una instrucció interna que aplicaran els cossos responsables de la inspecció i control de les activitats cinegètiques, amb l’objectiu “d’homogeneïtzar criteris” i que la interpretació siga sempre la mateixa. L’objectiu ha estat reduir al mínim “les possibilitats de discrecionalitat” i generar un marc jurídic “més clar”, segons ha informat el Departament d’Agricultura.

Els caçadors han rebut molt positivament les noves instruccions, ja que “donaran molta més seguretat jurídica al col·lectiu, més fins i tot que en la situació prèvia al Decret 5/2020, que és el que ha desencadenat tota la polèmica”, ha assegurat, Sergio Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça en un vídeo dirigit al col·lectiu de caçadors. “Amb tota la tipificació de les sancions avancem molt i molt en la seguretat jurídica del col·lectiu”, ha assegurat Sánchez, que ha afegit que “quedaran tipificades perfectament sancions que consideraven injustes com dur una arma penjada a l’esquena en un camí d’ús públic sense la voluntat de fer-ne ús. Este fet era objecte de sanció recurrent i ara tenim la seguretat jurídica que no s’aplicarà”.
 

Nou decret de senyalització
A més, des del Departament d’Agricultura s’ha posat en marxa altres canvis normatius per a millorar l’activitat cinegètica. Per exemple, en relació amb les senyalitzacions de les zones on es desenvolupa l’activitat de la caça, s’està treballat en una revisió de les resolucions vigents per a actualitzar-les i donar major protecció i seguretat a les zones on es practique l’activitat de la caça. “Estem treballant en un nou decret de senyalitzacions”, ha avançat Sánchez, que també s’ha felicitat pel fet que es canvie la normativa que obliga a senyalitzar els vedats cada 100 metres i el fet que es puga introduir l’ús de noves tecnologies com el GPS. Agricultura també ha avançat que s’està adaptant el Decret de la Comercialització de la Carn de Caça a la recent nova normativa estatal de la retirada de cadàvers. Es tracta d’adaptar la recollida, el transport, el condicionament i la comercialització de caça silvestre destinada al consum. D’esta manera s’aconseguirà guanyar en seguretat sanitària i alimentària, amb l’objectiu final d’incentivar la demanda de la carn de caça.

La Federació també s’ha felicitat que s’haja avançat en la seguretat jurídica dels caçadors propietaris de gossos amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. No caldrà, per exemple, la declaració de nucli zoològic per als caçadors que disposen de fins a 20 gossos adults i que no fan cria ni transaccions d’animals. També s’ha avançat en matèria de maltractament animal i s’elimina l’obligatorietat de la vacunació. “Des de la Federació es recomana certes vacunes però queda clar que a Catalunya avui per avui no hi ha cap vacuna obligatòria per als gossos”, ha dit Sánchez.

Nova llei de caça Una de les demandes històriques dels caçadors ha estat la de comptar amb una nova llei de caça a Catalunya. Ara el Departament d’Agricultura ha assegurat també que s’està treballant en la redacció d’una nova llei de caça catalana per a adaptar la legislació bàsica -regulada una llei de 1970- a la realitat social i mediambiental de Catalunya “Es tracta d’elaborar una llei pròpia, necessària i que ha de ser un element que contribuïsca a la gestió sostenible dels ecosistemes i a l’equilibri territorial”, asseguren des del Departament, que aposten per “replantejar el paper de la caça com una eina eficaç per a la gestió de la biodiversitat, els ecosistemes forestals i la fauna cinegètica”. Davant el fet que la tramitació d’una llei pot allargar-se molt en el temps, des del Departament s’està recollint en un Decret tot allò que no està desplegat per l’actual Reglament de caça o que es regula en normatives inferiors, com és la Resolució de vedes.

“Som conscients que hi ha normativa pendent de desenvolupar”, ha assegurat Sànchez, que ha afegit que amb les noves instruccions i regulacions “s’ha fet un salt de gegant a la caça a Catalunya quant a seguretat jurídica”.

José Pedro Tomàs, nou president de la Federació de Caça de l’Ebre
El passat dissabte van celebrar-se eleccions a la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, en les quals va imposar-se la candidatura encapçalada per José Pedro Tomàs, que va obtindre 38 dels 63 vots emesos. El procés electoral va registrar una participació històrica, ja que hi van votar 63 de les 66 societats que tenien dret a vot. La candidatura alternativa de Josep Sancho, president de la Societat de Caçadors de Poblenou del Delta va obtindre 25 vots. El nou president, José Pedro Tomàs, substituïx en el càrrec l’històric Manolo Royo. La candidatura de Tomàs, que és també president de la Societat de Caçadors de Sant Miquel de la Cava, està integrada per 11 membres que representen les 4 comarques de les Terres de l’Ebre.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 64

Últimes notícies