HomeSocietatDenuncien que el permís dels canons anticalamarsa que afecten a Ulldecona es...

Denuncien que el permís dels canons anticalamarsa que afecten a Ulldecona es va demanar quan feia un any que funcionaven

Compromís ha denunciat que la SAT Cítrics de Covadonga ha demanat enguany el permís per instal·lar canons anticalamarsa en una finca de Sant Rafel del Riu, a tocar del terme municipal d’Ulldecona. Els canons estarien funcionant des de la tardor del 2020, i fa temps que els veïns es queixen de les molèsties que els suposen. No ha estat fins al juny passat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que ha obert un expedient sancionador, ha demanat informes a l’Aemet. L’agència meteorològica i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) asseguren que l’efectivitat dels canons per desfer pedregades “no té cap base científica”. Compromís diu que el Ministeri està paralitzant les sancions a l’empresa.

El grup valencià ha alertat que la instal·lació dels cànons anticalamarsa s’està estenent per tot el territori espanyol, i assenyala casos detectats també a Bellver de Cinca i Albalate de Cinca (Osca) i en altres comarques valencianes, com la Ribera. Compromís lamenta que el govern espanyol “es pose de perfil” davant les demandes que arriben contra estos dispositius de dubtosa efectivitat, “utilitat i legalitat”.

En el cas de Sant Rafel del Riu, els canons detonadors funcionen des de la tardor del 2020 i els veïns de la zona han denunciat reiteradament que estan cansats de la contaminació acústica i el malestar que els provoquen (amb forts sorolls de nit i de dia, i cada pocs segons).

A iniciativa del grup al Senat de Compromís, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va demanar a l’Ajuntament la tramitació municipal que s’havia fet per ubicar estos sistemes a les parcel·les 197 i 295 del polígon 5 de la població. Els canons no tenen les autoritzacions que requereix el reglament de domini públic hidràulic. A més a més, segons el reial decret 9/2008 de la Llei d’Aigües, està prohibida “la modificació artificial del cicle hidrològic sense autorització de l’administració de l’Estat o l’organisme de la conca”.

Segons assenyala Compromís, la comunicació de la instal·lació del sistema de protecció anticalamarsa per part de l’empresa de cítrics es va fer el 10 de febrer d’enguany. Al maig la Comissaria d’Aigües va demanar a l’Oficina de Planificació Hidrològica que elevés la proposta a la CHX, i un informe previ de l’Institut Nacional de Meteorologia al Ministeri. Si l’ús d’estos canons implica usar productes o formes d’energia adverses per a la salut, també caldria un informe favorable de l’administració sanitària per rebre l’autorització.

El senador Carles Mulet ha demanat al govern espanyol que siga “taxatiu” amb qui “se salta la normativa” i demana permisos “quan s’enfronta a sancions després d’haver jugat amb la salut dels veïns”. “Acabaríem mal si cada explotació agrícola tingués barra lliure per omplir de canonades la troposfera, afectant les espècies, la salut i el descans dels veïns, sense cap garantia“, ha dit el representant de grup valencià. Mulet demana que se sancione totes estes instal·lacions il·legals que suposen “una activitat irregular, perillosa, prohibida i molesta”.

Informe acústic a Ulldecona

L’Ajuntament d’Ulldecona va demanar empara a la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya per denunciar la contaminació acústica que estan patint per estos canons. En un informe emès a l’agost, se certifica que els aparells incompleixen els paràmetres de la normativa vigent, tant de nit com de dia i per intensitat de soroll en un període de 2 i 3 segons. Els resultats es van comunicar a la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Sant Rafel, però el consistori d’Ulldecona emprendrà accions legals si no es fa res administrativament per corregir la situació.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies