HomeSense categoriaDesenes d’estudiants ebrencs aprofiten els últims dies per a estudiar per a...

Desenes d’estudiants ebrencs aprofiten els últims dies per a estudiar per a les PAU

EDICIÓ PAPER // Els pròxims 7, 8, 9 i 10 de juliol més de 40.000 estudiants catalans s’examinaran a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). La selectivitat d’enguany, però, està marcada per la crisi sanitària del coronavirus, que ha provocat que s’endarrerisquen les proves un mes -habitualment són a principis de juny-, s’allarguessen un dia -normalment les proves es fan en tres i no en quatre jornades-, així com a causa de les mesures de prevenció i seguretat de la ‘nova normalitat’, els exàmens es faran en una seixantena de poblacions de Catalunya -el triple que l’any passat- per a reduir els alumnes per aula, que hauran de portar la mascareta obligatòriament i rentar-se les mans freqüentment amb gel hidroalcohòlic. Per primera vegada, els estudiants que s’enfrontaran als exàmens que els permetrà accedir a la universitat superen els 40.000 alumnes, que suposa un increment del 16% respecte de l’any passat.

Ara doncs, els estudiants encaren els últims dies abans de la ‘temuda’ selectivitat amb la incertesa o seguretat que poden. És el cas de Carlota Príncep, una jove de 18 anys de la Ràpita que estudia a l’INS Els Alfacs del mateix municipi, que detalla sentir-se “insegura” i afegix que “tant de bo, pogués tenir una setmana més per a estudiar”. Assegura tenir clar des de “quasi sempre” quina és la branca científica d’estudis que vol fer: psicologia. “Sempre m’ha agradat ajudar la gent, així com escoltar-la, i si estudiant psicologia puc fer-ho, a això vull dedicar-m’hi”, determina Príncep.

No és el cas de Joaquim Rosales, un altre jove rapitenc de 18 anys, que diu haver decidit “fa un mes” que vol estudiar el doble grau de Turisme i Administració i Direcció d’Empreses (ADE). “Sabia que volia estudiar alguna cosa relacionada amb l’economia, però fer només ADE o Turisme no tenia tantes sortides laborals i era tancar-me portes”, explica Rosales. Esta decisió l’ha pres gràcies a les recomanacions de “bastants professors” del seu centre -el Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa-, i també a partir de les videotrucades amb els coordinadors dels graus de les universitats que li interessaven.

Un doble grau, en este cas, d’Educació Infantil i Primària amb menció d’Anglès és el que vol estudiar la jove tortosina de 17 anys, Laia Mola, que explica que “des de ben petita ja deia que volia estudiar educació infantil. I, ara, crec que traure’m una doble titulació és molt millor que només tenir-ne una”. Fer-ho en una altra llengua no li suposarà cap problema, ja que “vaig a una acadèmia d’anglès des dels quatre anys”, i, a més, Mola ha estudiat el batxibac -el programa que et permet cursar la doble titulació de batxiller i el baccalauréat, el batxillerat francès-.

Tots ells coincidixen que ha estat un any “diferent”, i és que la crisi sanitària del coronavirus ha fet que en l’últim trimestre del curs s’hagen adaptat com siga a la situació per a continuar aprenent els continguts que els entraran a les PAU. Classes virtuals, exercicis per a fer en línia i també models d’exàmens de la mateixa selectivitat és el que descriuen tots tres haver fet. Rosales afirma que “els professors ens han ajudat bastant, perquè més enllà de les quatre hores que podíem fer classes, si teníem dubtes també podíem adreçar-nos a ells individualment, fos per correu electrònic o per videotrucada”. D’ençà que va acabar el trimestre, tots tres s’han organitzat per continuar estudiant i repassant des de casa. Mola conta que “no m’agraden les rutines perquè m’acabo avorrint, i per això cada dia he anat repassant allò que creia que més em feia falta”. I Rosales explica que estar a casa tant de temps li ha anat “molt bé”, ja que estalviar-se el trajecte fins a Tortosa cada dia, l’ha beneficiat amb “més hores d’estudi”, així com “tranquil·litat, ja que no m’estaven repetint constantment que ‘segon de batxillerat és més complicat’ ”.

Ja poden començar a fer-se les prematrícules als estudis universitaris. De tots tres, només Mola afirma haver-la realitzat i detalla que la seua primera opció és la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en què la nota de tall per accedir al doble grau l’any passat es va tancar en un 9,8 sobre 14. A la mateixa universitat s’hi vol adreçar Príncep per a fer psicologia, ja que “té la nota de tall més baixa respecte de la resta d’universitats, amb un 7,8 sobre 14”. En el cas de Rosales, la nota de tall no el preocupa, ja que vol anar al TecnoCampus de Mataró, una universitat concertada, que per a accedir-hi necessita un 5, però tot i això assegura que vol traure “com més nota millor”, i per això ha decidit presentar-se de les màximes assignatures possibles.

Quan falten només uns dies per a examinar-se encara no s’ha fet públic com es distribuiran els centres educatius entre les cinc seus territorials d’aquí les Terres de l’Ebre -a l’Institut Cristòfol Despuig, a l’Institut Dertosa i a la URV, a Tortosa, a l’Institut Ramon Berenguer IV, a Amposta, i per primera vegada, a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebreen què es farà la selectivitat. Això els té “bastant preocupats”, segons Mola, i “més nerviosa encara”, diu Príncep, ja que, per exemple, en el cas d’esta última, i també de Rosales, s’hauran de desplaçar sí o sí a un altre municipi per a ferles i necessiten organitzar-se amb els pares per a veure qui els podrà portar cada dia.

Carlota Príncep repassant el temari a pocs dies de fer la selectivitat. | Cedida

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies