Diàleg vs. imposició

La incapacitat de dialogar i negociar del govern de la Sra. Roigé s’ha tornat a fer evident aquests últimes dies, un fet que va tornar a posar damunt la taula la possibilitat d’una moció de censura i un canvi de govern, un escenari que no va ésser propiciat per Movem Tortosa ni cap altre partit de l’oposició, sinó generat pel mateix Govern municipal en voler imposar el seu pressupost sense arribar a cap acord.

Tots sabem quina és la correlació de forces a l’Ajuntament en aquests moments i quin és el paper del Sr. Faura, que bloqueja el canvi per interessos partidistes i personals, per la qual cosa és evident que la Sra. Roigé tenia com objectiu presentar una qüestió de confiança per aconseguir aprovar els pressupostos municipals sense negociar ni una sola coma amb cap partit de l’oposició, que recordem representa més de la meitat de la ciutadania tortosina al ple.

Escoltar que “l’oposició només busca bloquejar l’acció de govern” o “dificultar la gestió municipal” per tant, és una falsedat. Des del primer moment Movem Tortosa -de la mateixa manera que altres grups- va ficar damunt la taula i va fer públiques les propostes a negociar, però al Govern municipal li va fer falta temps per negar-les totes, fins al punt d’enviar un comunicat hores després dient ‘no’ a cadascuna d’elles.

Negociar uns pressupostos es pot fer de moltes maneres. A Movem Tortosa sabem que no compartim projecte ni manera de fer política amb el govern sociovergent i que, per tant, el seu pressupost mai seria el nostre. Però negociar implica acceptar que tot i que mai podràs reconèixer com a propi un pressupost que no està basat en la mateixa visió de ciutat, li podries donar llum verda si conté un mínim, alguna proposta que es pugui considerar prou important per al progrés de la ciutat com per donar-hi suport. Per això demanàvem la introducció d’almenys algunes de les nostres 11 propostes: la construcció d’una llar d’infants pública, la implementació de la tarifació social, la compra de locals buits al centre per incentivar el comerç facilitant el lloguer a preus més baixos, la millora de camins, la cessió de terrenys per a la construcció del nou hospital o per a l’escola de Remolins o la reforma integral de l’avinguda de la Generalitat, eixamplant voreres i arbres, tal com preveu el Pla estratègic, entre d’altres. La realitat, però, va ser que no es volia incorporar cap d’aquestes propostes i es volia forçar una aprovació automàtica del pressupost, atès que la Sra. Roigé havia pactat amb ERC i el Sr. Faura no propiciar cap canvi.
Així doncs, presentar-se com una víctima de l’oposició tampoc és massa fidedigne.

L’oposició no va pactar el seu rebuig en bloc al pressupost. La realitat és que Roigé volia imposar, com sempre. En aquest sentit, hem de recordar que Movem Tortosa, en cada ple municipal, portem propostes per millorar la ciutat, i sistemàticament són rebutjades i menystingudes pels postconvergents; això sí, al cap d’uns mesos, o d’anys, moltes d’aquestes s’acaben portant a terme perquè són de sentit comú i positives per a la ciutat intentant, però penjant-se la medalla i no reconeixent-hi el paper del nostre grup, el qual, cal dir-ho, és l’únic que ha crescut en vots i regidors de manera considerable en els darrers anys, la qual cosa no és casual i és el que realment preocupa a la Sra. Roigé i el seu seguici…

En una democràcia plena, arribar a acords no hauria de ser signe de debilitat, sinó que demostra capacitat d’entesa, i més encara amb el primer grup de l’oposició; però per a això cal tindre una altura de mires i reconèixer el teu adversari, allò que aporta a la ciutat, la qual cosa mai han fet els convergents. Per altra banda, criticar l’acció de govern no és destruir, és el deure democràtic i de control de les institucions de tots, i busca la superació per millorar. No estem en cap dictadura, l’Ajuntament és de la ciutadania, i la reflexió pública hauria de servir per avançar i sumar entre tots i totes per fer una Tortosa millor.

Des de Movem Tortosa continuarem treballant per fer arribar a la ciutadania el nostre projecte de ciutat, la nostra visió de la Tortosa del futur, del que volem arribar a ser com a capital de l’Ebre. I ho farem sense obres, sense aixecar voreres ni tallar cintes per inaugurar just abans de les eleccions. Ho farem escoltant la ciutadania i explicant com ho faríem nosaltres, amb menys formigó i més arbres, amb més participació i empoderament ciutadà, amb menys clientelisme i caciquisme; en definitiva, amb més diàleg i menys imposició.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Diputat al Parlament de Catalunya i portaveu del grup municipal de Movem Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 51

Últimes notícies