HomeSense categoriaDiscurs institucional del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre en...

Discurs institucional del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya

TERRES DE L’EBRE // Aquest 2020 arran de la situació provocada per la pandèmia del coronavirus, des de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre s’ha anul·lat l’acte institucional en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Amb tot, el delegat del Govern, Xavier Pallarés, ha emès el discurs institucional a través de les les televisions de les Terres de l’Ebre: Canal 21 i Canal Terres de l’Ebre

  • Benvolguts ebrencs i ebrenques,

L’any 2020 serà conegut com l’any de la pandèmia Covid-19. Una pandèmia que ha sotragat a tota la humanitat i ens ha obligat a adoptar unes situacions que ens semblaven inversemblant.

Hem passat d’estar al carrer a veure els carrers deserts; les festes majors dels nostres pobles o s’han ajornat o s’han hagut d’adaptar; les trobades familiars s’han espaiat i la celebració de la nostra Diada Nacional tampoc escapa a aquesta “nova realitat”.

“Que aquest 11 de setembre sigui el reflex de la nostra lluita contra la pandèmia i el reflex de la nostra esperança d’una total recuperació econòmica i social”

Des de la inauguració de l’edifici de la Generalitat a Tortosa, l’acte institucional ha tingut lloc a la plaça Gerard Vergés. Convidàvem a una persona que feia una conferència i acte seguit gaudíem d’una actuació musical. Un acte senzill però molt emotiu. Enguany però aquest acte no el podrem fer com desitjaríem, no obstant tampoc volíem perdre l’oportunitat de retrobar-nos per recordar que just el dia 11 de setembre és la Festa Nacional de Catalunya. 

Una festa institucionalitzada amb la primera Llei promulgada pel reconstituït Parlament de Catalunya l’any 1980. Una Llei en què ens recordava que el recobrament nacional dels pobles passa, sens dubte, per la recuperació de les seves institucions d’autogovern. Passa, també, per la valoració i exaltació de tots aquells símbols a través dels quals les comunitats s’identifiquen amb si mateixes, ja que sintetitzen tota la complexitat dels factors històrics, socials i culturals que són les arrels de qualsevol realitat nacional. D’entre els símbols, destaca l’existència d’un dia de Festa, en el qual la Nació exalta els seus valors, recorda la seva història i els homes i dones que foren protagonistes, i fa projectes de futur. 

El poble català en els temps de lluita va anar assenyalant una diada, la de l’Onze de Setembre, com a Festa de Catalunya. Diada que, com sabeu, si bé significava el dolorós record de la pèrdua de les llibertats, aquell onze de setembre de 1714, i una actitud de reivindicació i resistència activa enfront l’opressió, també suposava l’esperança d’un total recobrament nacional.

És cert, vivim moments complicats i de certa incertesa, la situació que ens marca la Covid-19, fa que molts de nosaltres veiem el futur en certa preocupació, jo des del Govern us puc assegurar que treballem i treballarem per intentar que la normalitat en el nostre dia a dia es vagi imposant a poc a poc.

A nivell econòmic, hem passat uns mesos complicats on la situació personal dels treballadors ens ha fet patir molt. Moltes empreses amb ERTOs, molts treballadors que veuen en preocupació el seu futur més immediat, per això, des del Govern treballem amb les empreses per a què mitjançant ajuts directes puguin resoldre les seves situacions més complicades.

Menció a part és el món turístic de casa nostra. L’Ebre, des del primer moment de la pandèmia ha sigut un lloc “segur”, segurament perquè la gent que hi vivim i en les condicions que ho fem, amb una baixa densitat d´habitants per quilòmetre quadrat, ha fet que aquestes terres hagin estat vistes per gent de la gran ciutat com una zona per passar les seves anhelades vacances. 

Durant aquest estiu el sector del turisme rural ha funcionat prou bé. Poder les grans cadenes hoteleres molt destinades al turisme internacional segur que han notat aquesta davallada. Menció a part els nostres càmpings que en la gran majoria han arribat quasi bé al ple total de la seva capacitat.

Ara, aquests dies, comencen les campanyes agràries de la verema, la fruita seca, la taronja i la sega de l’arròs; així amb totes aquestes campanyes des del Govern de la Generalitat i amb coordinació amb tots els departaments, hem fet un treball per a què la gent que hi participa ho pugui fer amb tota seguretat. Estem davant d’una campanya que com cada any ve marcada per la incertesa dels preus del mercat però, amb la seguretat de fer uns productes d’alta qualitat alimentària. Les Terres de l´Ebre també destaquem per la nostra capacitat de produir aliments de qualitat i ara és el moment de recollir els fruits de la feina de tot un any, des de la Delegació del Govern us volem animar a què no defallim i que puguem tenir una bona collita.

Durant aquesta pandèmia han estat i estan al nostre servei molts professionals que vetllen per la nostra salut, a tots ells els hi devem el nostre més sincer reconeixement, igual que a totes les forces de seguretat de casa nostra, que han vetllat per a la tranquil·litat de tots nosaltres. 

Aquesta nova manera de viure també ha fet que la relació entre l’administració pública i els administrats  hagi canviat. Molts dels nostres funcionaris han hagut de canviar la metodologia i hàbits de treball, i de forma abrupta, s’ha establert entre tots nosaltres el teletreball.

Una nova manera de treballar, de la qual feia temps que se’n parlava però que es veia encara molt llunyana. Les noves tecnologies i la implantació de la fibra òptica han facilitat aquest nou mètode de treball, que s’ha convertit també amb unes noves relacions. De cop, ens hem adonat que podem aprofitar molt més el temps amb les reunions virtuals i ens obre una nova finestra al futur i també una nova esperança en la lluita contra el despoblament.

Durant els mesos de confinament la maquinària de l’administració de la Generalitat, malgrat tot no s’ha paralitzat, s’ha adaptat ràpidament per poder donar resposta a totes les demandes de la gent i això ha estat possible gràcies a la resposta que han donat els servidors públics, als quals, des d’aquí, vull aprofitar per agrair-los l’esforç i la tasca realitzada.

 

En pocs dies donarem pas a un nou repte: el començament del curs escolar. Ho farem amb noves mesures, amb noves maneres de treball i també vull agrair als professionals que treballen cada dia per la educació dels nostres fills. Esperem que totes les mesures que hem pres siguin les suficients per fer un curs presencial a les aules i de la manera més normal possible. No ens cansem de dir que entre tots hem d’augmentar les mesures de seguretat: mans netes, distància de seguretat i ús de la mascareta.

Aquest 11 de setembre, segurament no podrem fer moltes expressions multitudinàries del nostre sentiment com a poble, cada família i cada poble podrà expressar els seus sentiments de manera molt diversa. 

Des de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre us animo a participar de manera individual i amb el record posat amb els nostres presos i preses amb els nostres exiliats, a què celebrem una diada diferent però, sense oblidar el nostre desig de llibertat. Des del respecte a tothom i en la llibertat d’idees, respectant el país divers que som, no hem de deixar de reivindicar la nostra força com a poble i les ganes que tenim d’expressar lliurement el nostre futur.

 

Continuem fent nostre allò que ens recorda la nostra història, i que aquest Onze de Setembre de 2020 sigui el reflex de la nostra lluita i resistència  contra la pandèmia, alhora que sigui reflex de l’esperança d’una total recuperació econòmica, social i sanitària.

 

Tenim un país, Catalunya

Tenim una bandera, la Senyera

Tenim una festa, la Diada

Tenim un himne, els Segadors

 

Visca les Terres de l’Ebre! Visca Catalunya!

 

10 de setembre de 2020

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 55

Últimes notícies