HomeSuccessosDos petits incendis a la Ribera d’Ebre dixen entreveure una campanya forestal...

Dos petits incendis a la Ribera d’Ebre dixen entreveure una campanya forestal complicada

La Ribera d’Ebre ha patit dos petits focs durant l’última setmana. El darrer va ser a Miravet, este dilluns -dia 29- amb menys de tres hectàrees cremades i uns dies abans l’ensurt va ser a la Palma d’Ebre. Els dos incendis, al mes de març, fan témer uns mesos d’estiu complicats a la Ribera d’Ebre, on encara són molt visibles els estralls del gran incendi del 2019.

L’incendi de Miravet es va originar prop de les 14h a la zona del Mas del Moro. El foc va afectar uns terrenys forestals sense possibilitat de créixer i els Bombers van donar-lo per estabilitzat ja abans de les 17 h i a les 21 h, finalment, es va donar per extingit. En les tasques d’extinció hi van participar setze dotacions terrestres dels Bombers i tres mitjans aeris. El balanç final va ser de menys de tres hectàrees afectades. Uns dies abans, un incendi similar també va afectar una superfície forestal reduïda a la Palma d’Ebre, que els bombers també van poder sufocar sense complicacions.

Tot i que els dos focs es van poder solucionar sense grans afectacions, l’origen d’estes petits incendis ja al mes de març insinuen una campanya forestal d’incendis complicada per a este 2020. Tot plegat en una comarca on encara hi ha molt present l’incendi de l’estiu del 2019, que va calcinar més de 4.000 hectàrees de superfície forestal, sobretot a la zona nord de la comarca.

El municipi més afectat va ser Flix. L’alcalde, Francesc Barbero, reconeix que veu “amb preocupació” la situació actual de canvi climàtic “que afavorix que s’originen focs cada vegada més virulents i les temporades d’incendis cada cop comencen abans i acaben més tard”. Tot just fa unes setmanes que van acabar els treballs per a retirar els arbres cremats a la zona afectada per l’incendi, i també per la recuperació dels camps de cultiu malmesos.

L’estiu passat no hi va haver grans incendis a les Terres de l’Ebre en una campanya que va estar, en gran part, condicionada pel confinament i els efectes de la pandèmia, que van reduir els treballs agrícoles i també les activitats al bosc. Tot i això, les previsions d’enguany no són tan bones a causa també de la menor quantitat de precipitacions que hi ha hagut en els últims mesos i també de les afectacions que va tenir la neu del temporal Filomena en zones forestals, on s’acumulen branques i restes de biomassa que poden actuar com a combustible en cas que s’hi origine un foc.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 91

Últimes notícies