HomeSocietatEl 061 incorpora una taula especialitzada per a casos de risc elevat...

El 061 incorpora una taula especialitzada per a casos de risc elevat de suïcidi

El 061 Salut Respon compta des de dilluns amb una taula especialitzada de professionals de salut mental per atendre casos de risc elevat de suïcidi. Esta taula incorpora personal d’infermeria i psicologia i, per primera vegada, també la figura d’un psiquiatre que actua principalment com a consultor.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha apuntat que gairebé 6.000 persones van trucar al 061 l’any 2021 amb alguna idea suïcida. Per això, s’ha considerat que calia articular una taula de resposta específica, de la qual en formen part una cinquantena de professionals entre infermers, psicòlegs i psiquiatres.

La cap de la Unitat d’Atenció no Presencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Núria Torres, ha indicat que han vist un increment molt notable de les consultes vinculades concretament al suïcidi en comparació amb abans de la pandèmia. Mentre que el 2019 les consultes lligades a idea suïcida o les lesions autoinfligides eren unes 35 setmanals, han augmentat fins a les 178 setmanals este 2022.

Torres ha recordat que el 061 atén des de fa temps consultes de salut mental, però ha destacat que amb la taula especialitzada es fa un pas més endavant. Per això, ha fet una crida a la ciutadania a confiar-hi i trucar al telèfon si ho necessiten. “Estem a la seua disposició”, ha dit.

Concretament, l’equip de psiquiatres que treballaran al 061 Salut Respon neix d’una aliança amb deu centres sanitaris de referència a l’àrea metropolitana de Barcelona. Així, els psiquiatres procedeixen d’estos centres de la xarxa.

El coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) i director de Salut Mental de l’Hospital Universitari Parc Taulí, Diego Palao, ha afegit que amb la creació de la taula s’obre una nova porta que estarà disponible les 24 hores els 365 dies de l’any perquè qualsevol persona amb una crisi de suïcidi siga atesa de forma “professionalitzada, efectiva i adaptada a cada cas”.

Palao també ha avançat que enguany es vol posar en marxa un registre de suïcidis consumats a Catalunya. El coordinador del pla ha valorat positivament que es facen passes cap a nous serveis encaminats també al fet que els problemes de salut mental no estiguen estigmatitzats. Un aspecte destacat pels impulsors és també la vinculació amb la xarxa sanitària i el fet que les trucades no siguen anònimes sinó que qui truca ha d’identificar-se.

D’altra banda, Argimon ha apuntat que també volen que el 061 actue com a “passarel·la” i que si cal, altres telèfons com el 024 (estatal) o el de l’esperança puguen derivar casos al 061 si cal activar recursos.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 16 = 22

Últimes notícies