HomeEconomiaEl Govern abonarà entre 2022 i 2023 els 40 MEUR en ajuts...

El Govern abonarà entre 2022 i 2023 els 40 MEUR en ajuts als sectors de la fruita dolça i l’ametlla per les gelades

El Govern destinarà 40 milions d’euros en ajuts als sectors de la fruita dolça i l’ametlla per pal·liar les pèrdues sofertes per les gelades de principis d’abril. Acció Climàtica habilitarà 32 milions d’euros per a les explotacions afectades i la previsió és pagar la meitat dels ajuts, enguany, i l’altra meitat el 2023. Empresa i Treball articularà una línia de 8 milions per a centrals fruiteres i cooperatives, que es pagarà durant aquest any.

L’objectiu és injectar liquiditat al sector per tal que puga arribar a la pròxima campanya. Unió de Pagesos ha valorat positivament l’anunci del Govern, però exigeix que el govern de l’estat també articule ajuts per als productors afectats, més enllà dels 10 milions d’euros anunciats per a centrals.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat este dimarts a Lleida que el Govern mobilitzarà 40 milions d’euros en ajuts al sector agrari “per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades de l’abril passat i donar liquiditat a les empreses”.

Després de presidir la reunió extraordinària de la Taula Agrària on s’han acordat els ajuts, Aragonès ha agraït “el compromís de la pagesia amb la defensa del territori”. Així mateix, ha recordat que és la primera vegada que un president de la Generalitat encapçala la Taula Agrària i que ho ha fet “per fer palès el compromís del Govern amb el sector primari, en què Catalunya és capdavantera”.

Els ajuts anunciats, que serviran per a donar liquiditat a les empreses perquè puguen continuar amb la seua activitat i preparar la campanya del 2023, es dividiran en 32 milions per a explotacions agràries de fruita dolça i ametller i 8 milions per a cooperatives i centrals fructícoles.

Pere Aragonès ha insistit en la necessitat de “cuidar i acompanyar els pagesos en la seua quotidianitat, i en les qüestions estructurals, especialment davant de situacions sobrevingudes que afecten les collites i el conjunt del sector” com és el cas de les gelades de principis d’abril, “les més importants dels darrers 30 anys, que van venir en el pitjor moment, com és el de la floració, i que han afectat les comarques on la fruita dolça és fonamental per la seua activitat econòmica”, ha reblat. “El que ens correspon és actuar, posant en funcionament ajudes per contribuir a superar les dificultats”, ha dit el president de la Generalitat.

“No perdre ni una sola hectàrea”

“El Govern, com ja vam fer en els darrers mesos amb les mesures extraordinàries per fer front a la crisi d’Ucraïna, va voler estar des del primer minut al costat dels nostres pagesos i pageses, de les cooperatives i les centrals fructícoles”, ha afirmat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura. “No ens podem permetre perdre ni una sola hectàrea més ni cap més explotació agrària ni ramadera”, ha defensat. “La pagesia sempre hi és quan la necessitem i el Govern també hi és per als pagesos”, ha remarcat la consellera.

Jordà ha dit que l’afectació de les gelades si situa entre el 80 i el 100% en fruita de pinyol i ametlla i ha quantificat en més de 100 milions d’euros els danys que han sofert les explotacions assegurades, segons els peritatges fets per Agroseguro. En aquest sentit, Acció Climàtica destinarà 32 milions d’euros per a les explotacions afectades, uns recursos que assumirà el Govern davant la negativa del Ministeri d’Agricultura a habilitar ajuts a les explotacions afectades en considerar que els productors ja rebran les indemnitzacions corresponents de l’assegurança agrària.

Empresa i Treball aporta 8 milions d’euros dels ajuts, adreçats a cooperatives i centrals fruiteres per les pèrdues en fruita de pinyol. “Ateses les circumstàncies, hem considerat que també havíem de ser al costat d’un sector primari que és fonamental per a l’equilibri del sistema productiu del país”, ha dit el conseller Torrent. De totes maneres, Empresa i Treball no tanca la porta a una segona línia d’ajuts per a cooperatives i centrals, en este cas per fruita de llavor.

Ajuts a explotacions

Els ajuts consistiran, d’una banda, en la compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries de les explotacions de fruita dolça i ametller afectades; i de l’altra, en ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles per compensar la producció de fruita de pinyol i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar. La intensitat de l’ajut serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària. Per a les explotacions de fruita dolça amb assegurança contractada, l’import de l’ajut serà de 2.340 euros per hectàrea en zones sense limitacions naturals, i de 3.695 euros/ha en zones amb limitacions naturals. Pel que fa a l’ametlla, oscil·larà entre els 304 i els 1.736 euros/ha.

En el cas de les explotacions no assegurades estos imports es reduiran a la meitat. D’altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, en funció de si està en zones de limitacions naturals o no, respectivament, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades.

Els beneficiaris hauran de ser agricultors professionals, explotacions agràries prioritàries (EAP) i joves agricultors amb Declaració Agrària (DUN) del 2022. Els requisits establerts són que l’afectació sigui superior al 30% en l’àmbit de danys de la superfície total de l’explotació, que ha estat com a mínim d’una hectàrea. L’àmbit d’aplicació se centra en municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell.

Al marge dels ajuts presentats este dimarts, el Govern també treballa per posar en marxa una línia de finançament, amb una dotació també de 40 milions d’euros, amb interessos bonificats al 100% dirigida a productors del sector primari i Jordà ja ha indicat que “si cal, s’ampliarà”.

Unió de Pagesos reclama ajuts estatals a les explotacions afectades

Unió de Pagesos ha valorat positivament els ajuts anunciats pel Govern i ha demanat “celeritat” en l’habilitació de les línies de préstec que també es preveu habilitar. L’objectiu és “injectar liquiditat per arribar a la pròxima campanya i que la gent no tinga un ofegament econòmic per poder-la afrontar”, ha afirmat el coordinador nacional de l’organització agrària Joan Caball.

D’altra banda, ha exigit al govern espanyol que també articule ajuts per a les explotacions afectades, al marge dels 10 milions d’euros anunciats pel Ministeri d’Agricultura per a centrals fruiteres de les zones de l’Estat afectades per les gelades, que són principalment Catalunya i l’Aragó. Així mateix, des d’Unió de Pagesos han insistit en la necessitat de millorar l’assegurança agrària. Des d’Acció Climàtica ja han constituït un grup de treball justament amb aquest objectiu.

JARC: “La normativa dels ajuts no permetrà cobrir les pèrdues reals”

Per la seva banda, JARC considera que “la normativa actual dels ajuts no permetrà cobrir les pèrdues reals”. L’organització agrària considera que “les pèrdues de la majoria d’explotacions són molt superiors a les estimades pel Departament”, ja que “les estadístiques de les quals disposen situen el rendiment mitjà de fruita dolça en 21.258 /ha, quan la mitjana, segons les dades de l’assegurança, és de 27.940 kg/ha. A la vegada, JARC demana millorar el sistema d’assegurances “perquè s’adapte a la nova realitat climàtica i econòmica” i proposa a Acció Climàtica que “treballe per adaptar-lo i bonifique més les assegurances dels agricultors professionals”.

La FCAC demana una “tramitació urgent” dels ajuts

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) també ha valorat positivament els 8 milions d’euros en ajuts que el Govern destinarà a cooperatives i centrals, ja que “l’anunci dona resposta a la reivindicació de la FCAC“, han indicat. Tot i això, les cooperatives reclamen una “tramitació urgent de l’ajut”. “Si no s’agilitzen les gestions per posar els recursos a l’abast del sector perillaria la viabilitat d’unes 40 cooperatives, amb pèrdues de fins al 85%”, han explicat des de la FCAC. Les cooperatives agràries generen 4.400 llocs de treball a Catalunya i produeixen el 43% de la fruita de pinyol, el 33% de fruita de llavor i el 73% d’ametlla.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies