HomeSocietatEl capellà Jordi Bertomeu, home de confiança del Papa, investiga els casos...

El capellà Jordi Bertomeu, home de confiança del Papa, investiga els casos de pederàstia dels jesuïtes de Bolívia

Nous casos d’abusos sexuals de menors comesos per clergues han fet trontollar els pilars de l’Església boliviana, per la qual cosa el papa ha enviat un dels seus hòmens de confiança, el capellà tortosí Jordi Bertomeu, a investigar els casos de pederàstia a Bolívia.

Recentment, s’ha publicat el diari secret del jesuïta espanyol Alfonso Pedrajas –que va ser director del Col·legi Joan XXIII de Cochabamba (Bolívia) i que va morir el 2009- en què admetia que va abusar de desenes de menors bolivians i que els seus superiors van encobrir-ho tot. No va ser l’únic. Arran de la publicació d’este diari, més víctimes han denunciat que hi va haver altres jesuïtes que van abusar -presumptament- de xiquetes durant els anys vuitanta, i acusen de pederàstia el català Francesc Peris, popularment conegut com a Chesco, a Llatinoamèrica, i com a Cesc Peris, a Barcelona, que va ser professor al col·legi de jesuïtes de Caspe-Sagrat Cor de Jesús, on també va ser acusat d’abusar de menors als anys setanta. Va marxar d’allí el 1976 i va ser traslladat a Llatinoamèrica.

També s’acusa Carlos Villamil, conegut com a Vicu, que també va ser director del centre educatiu Joan XXIII i que va morir el mes de gener passat; i Luis Maria -Lucho- Roma, que va morir el 2019 i de qui va trobar-se un CD amb fotografies d’una vintena de menors despullats d’entre 6 i 12 anys i trets indígenes, en escenes sexuals i en les quals fins i tot apareixia el mateix jesuïta.

Davant la gravetat de la situació, la Companyia de Jesús de Bolívia ha apartat cautelarment vuit exalts càrrecs per encobriment, la justícia boliviana ha obert una investigació, i el president de Bolívia Luis Arce ha presentat un avantprojecte de llei per a fer imprescriptibles els delictes de pederàstia i crear una comissió perquè investigue estos casos i repare les víctimes. Este escàndol ha copsat la societat boliviana, que s’ha mobilitzat en senyal de protesta i ha cremat fotografies de Pedrajas.

A més, tal com ha avançat El País –mitjà que va publicar els fets i va enviar informes al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola el 2021-, el papa Francesc ha enviat a Bolívia el sacerdot tortosí Jordi Bertomeu, un dels seus hòmens de confiança i millors investigadors de pederàstia del Vaticà, que, amb anterioritat ja havia participat en diverses missions a Llatinoamèrica, com en la investigació dels abusos del pare Maciel als Legionaris de Crist i a l’Església xilena, el 2018, que va culminar amb el cessament de pràcticament tota la cúpula eclesial de Xile. Davant d’això, el papa va nomenar-lo Capellà de Sa Santedat.

De fet, en les darreres setmanes, el sacerdot tortosí es trobava en una missió d’investigació d’abusos a la Universitat Catòlica de Paraguai, juntament amb l’arquebisbe de Rio de Janeiro, el cardenal Orani Joäo Tempesta. Ara, segons El País, Bertomeu passarà uns dies al país sud-americà, mentre s’incrementa el nombre de casos de pederàstia tant de Pedrajas com d’altres companys seus jesuïtes espanyols, per la qual cosa la conferència episcopal local va sol·licitar la presència d’un dels hòmens de confiança del papa en la matèria.

Cal recordar que Bertomeu, després de la seua persecució dels casos de pederàstia a Xile, va ser el pregoner de Setmana Santa de Tortosa, on va llegir l’esfereïdor testimoni d’una víctima d’abusos sexuals, que, amb 13 anys, va ser violada i colpejada brutalment per cinc hòmens, dos dels quals professors del col·legi on estudiava, fins a perdre la consciència.

D’altra banda, el 2020, Bertomeu va concedir una entrevista al Setmanari l’EBRE en què afirmava que “tots estos abusos per part de clergues són una vergonya molt gran per a la comunitat eclesial, i lluitem amb fermesa contra estos i el seu encobriment”, i que “el compromís de l’Església és clar: no vol pederastes al seu interior”. Fa uns mesos, s’apuntava el prelat d’honor com un dels candidats a nou bisbe de Tortosa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

31 + = 34

Últimes notícies