HomeMedi AmbientEl CAT inaugura les instal·lacions de desinfecció per llum ultraviolada

El CAT inaugura les instal·lacions de desinfecció per llum ultraviolada

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua ha estat l’encarregat d’inaugurar la nova fase del procés de potabilització que millora la qualitat de l’aigua distribuïda als consorciats, única a Catalunya d’aquestes dimensions.

Aquest divendres 3 de febrer, el Consorci d’Aigües de Tarragona ha inaugurat les instal·lacions de desinfecció per llum ultraviolada ubicades a la planta de tractament d’aigua potable a l’Ampolla, úniques a Catalunya en una ETAP pel que fa les seves dimensions i capacitat.

Es tracta d’una nova etapa del procés de potabilització que desinfecta l’aigua abans de ser clorada i distribuïda als consorciats. En aquesta fase, l’aigua passa per unes làmpades de llum ultraviolada de grans dimensions per eliminar qualsevol tipus de microorganisme, inclosos alguns resistents al clor.

El CAT ha incorporat aquest nou tractament en el procés de potabilització ja que és una opció amb nombrosos avantatges:  la llum ultraviolada no altera la composició físico-química de l’aigua, no genera subproductes ni incideix en les característiques organolèptiques de l’aigua, minimitza els riscos derivats de la manipulació i dosificació de productes químics i per últim i no menys important és una solució sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Les instal·lacions, amb capacitat per desinfectar fins a 4 m3 per segon d’aigua, han suposat una inversió de 3,8M€. L’obra, adjudicada a la UTE formada per Aquambiente i ACSA Sorigué, ha estat finançada al 50% per l’Agència Catalana de l’Aigua en el marc de l’atorgament d’una subvenció directa l’any 2020 per dur a terme diverses obres dirigides a millorar la capacitat de garantia i subministrament del CAT així com accions destinades a millorar la qualitat de l’aigua.

El president del CAT, Joan Alginet, ha explicat que “aquestes instal·lacions ens permeten donar un pas més en la garantia de l’aigua subministrada als nostres consorciats. Cal posar en valor la voluntat d’innovació i la vocació de millora continua del Consorci i el seu equip humà, buscant sempre solucions capdavanteres com la que avui inaugurem i que ha entrat en servei recentment”.

Al seu torn, el director de l’ACA, Samuel Reyes, ha estat l’encarregat d’inaugurar les instal·lacions. Reyes ha assegurat que “actuacions com aquesta són possibles gràcies a la col·laboració entre administracions, fent possible que en 4 anys l’ACA atorgui un ajut al CAT de 18 MEUR, amb l’objectiu de millorar la garantia i la seguretat de la xarxa d’abastament del Consorci i posar en marxa actuacions pioneres com la que presentem avui”.

Millores en el procés de potabilització

El CAT va entrar en funcionament l’any 1989, al llarg de la seva història el procés de potabilització s’ha millorant i ha incorporat noves fases per oferir una aigua de qualitat apta per al consum humà. L’any 2007 van entrar en funcionament els filtres de carbó actiu granular i l’any 2018 es va posar en servei la desinfecció de l’aigua mitjançant ozó, unes instal·lacions també úniques a Catalunya ja que consten de dues fases, una de pre-ozonització i l’altre de post-ozonització, tot plegat, en substitució del diòxid de clor.

Tots els processos que ha anat incorporant el CAT a la planta de tractament d’aigua potable de l’Ampolla van destinats a oferir una aigua de qualitat als seus consorciats, actualment 71 ajuntaments i 25 indústries de la demarcació de Tarragona.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 5 = 13

Últimes notícies